Print this page
Η νύχτα των δώρων Η νύχτα των δώρων
Γιώτα Κοτσαύτη Written by Δεκ 09, 2014

Η νύχτα των δώρων

Rate this item
(6 votes)

Όταν έκλεισε το βράδυ η βιτρίνα των δώρων της Πρωτοχρονιάς, πίσω από τα σκοτεινά της κρύσταλλα, έγινε μια τρανή συνωμοσία.
Αρχηγός της συνωμοσίας ήτανε μία μεγάλη κούκλα, με ξανθά μαλλιά, με γαλανά μάτια, γεμάτα καλοσύνη και με κατακόκκινα μάγουλα, που καθώς μιλούσε στο λαό των άλλων παιγνιδιών, κοκκίνιζαν ολοένα περισσότερο από το θυμό της.

 


Η μεγάλη κούκλα άρχισε να μιλά έτσι:
-Σύντροφοι! Μην ξεχνάτε πως αύριο ξημερώνει Πρωτοχρονιά και πως όλοι μας έπρεπε να βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή κοντά στους μικρούς μας φίλους και να διασκεδάζουμε μαζί τους. Και όμως αυτός ο τύραννος ο έμπορος μας έχει ακόμη κλεισμένες, τέτοια μέρα που είναι, μέσα στη σκοτεινή φυλακή. Ελπίζω πως κανείς από σας δεν θα υποφέρει την καταπάτηση αυτή της ελευθερίας μας και ότι όλοι θα συμφωνήσετε να δραπετεύσουμε από τη φυλακή μας και να πάμε να συναντήσουμε τους μικρούς μας φίλους.
-Μάλιστα! Μάλιστα! Να δραπετεύσουμε!... φώναξε μ' ένα στόμα όλος ο λαός της βιτρίνας.
-Εγώ θα πάω -είπε η μεγάλη κούκλα σ' ένα φτωχό, ξυπόλητο κοριτσάκι, που είχε σταματήσει το πρωί στο πεζοδρόμιο και δεν ξεκολλούσε τα μάτια του από πάνω μου. Η μητέρα του όμως, που ήταν βιαστική να πάει να ξενοδουλέψει, το έπιασε απότομα από το χέρι, το μάλωσε και το τράβηξε μακριά, ενώ εκείνο έκλαιγε απαρηγόρητο και, από καιρό σε καιρό, γύριζε το κεφαλάκι του και με κοίταζε γλυκά σα να με αποχαιρετούσε. Σ' αυτό το κοριτσάκι θα πάω εγώ να το παρηγορήσω.
-Εγώ θα πάω σ' ένα φτωχό αγοράκι, που είχε ξεκαρδιστεί το απόγεμα στα γέλια, βλέποντάς την παράξενη φορεσιά μου..., είπε ένας Πιερότος. «Πάρε μου αυτόν τον ωραίο Πιερότο, πατέρα...», είπε μια στιγμή σ' έναν εργατικό άνθρωπο που το κρατούσε από το χέρι. Μα εκείνος του είπε με πόνο: «Πάμε, παιδί μου. Αυτά είναι ακριβά παιγνίδια. Δεν είναι για μας...». Και το τράβηξε μακριά. Καθώς έφευγε ο μικρός μου φίλος μου 'ριξε μια τελευταία ματιά και μου είπε: «Πότε θα 'ρθεις να με βρεις, καλέ μου Πιερότο; Το σπιτάκι μας είναι σ' ένα υπόγειο, κάτω από την Ακρόπολη και η μαμά, που είναι πολύ καλή, θα σου δώσει γλυκά. Ακούς, καλέ μου Πιερότο; Θα σε περιμένω...». Λοιπόν εγώ θα πάω στο μικρό μου φίλο. Όπου και να είναι θα τον βρω.
Ένας σιδηρόδρομος, με πολλά βαγόνια, που έκανε το γύρο της βιτρίνας, σαν άκουσε τη συνωμοσία, σφύριξε δυνατά και είπε:
-Σύμφωνος κι εγώ. Να δραπετεύσουμε. Εγώ θα πάω γραμμή και ολοταχώς σε τρία αδερφάκια, που μ' αυτά γνωρίστηκα εδώ και μια ώρα. Τα άκουσα να λένε μπροστά στη βιτρίνα, πως αν είχαν ένα σιδηρόδρομο, σαν εμένα, δεν θα ήθελαν τίποτε άλλο στον κόσμο. Και θα έπαιζαν με μένα, τα τρία μαζί, όλη την ημέρα. Θα πάω λοιπόν ολοταχώς να τα συναντήσω.
Όλα τα παιγνίδια της βιτρίνας, ζώα, καραγκιόζηδες, αυτοκίνητα, σβούρες, τόπια, συμφώνησαν να το σκάσουν από τη βιτρίνα και να πάνε καθένα να βρει το μικρό του φίλο ή την μικρή του φιλενάδα, που είχε γνωρίσει την ημέρα εκείνη από μέσα απ' το μεγάλο κρύσταλλο της βιτρίνας.
Σε λίγο η βιτρίνα άδειασε. Και σε λίγο ακόμα όλα τα φτωχά παιδάκια, που κοιμόνταν στ' αχυρένια στρωματάκια τους, δέχτηκαν, στ΄ όνειρό τους, τα ωραία πλούσια δώρα τους και παίζανε ως το πρωί.
Το πρωί της Πρωτοχρονιάς, όλα τα φτωχά παιδάκια ξύπνησαν με γέλια και χαρές. Και οι μανούλες τους, που τα 'βλεπαν τόσο ευτυχισμένα, δεν ήξεραν, πώς να εξηγήσουν την ευτυχία στους.
ΠΑΥΛΟΣ ΝΙΡΒΑΝΑΣ, περιοδικό Μπουκέτο, 1926 (Άπαντα Νιρβάνα, εκδόσεις Χρ. Γιοβάνη, τόμος β').
...

 

kotsauti-giota1

Κάθε βδομάδα η νηπιαγωγός-συγγραφέας παιδικών βιβλίων Γιώτα Κοτσαύτη επιλέγει ένα κείμενο παιδικής λογοτεχνίας (παραμύθι ή ποίημα), διήγημα ή αποσπάσματα από βιβλία αγαπημένων λογοτεχνών.
Ένας εικονογράφος ή ζωγράφος καλείται να κάνει μία εικόνα με βάση αυτό.
Περιμένουμε τις εικόνες, τις προτάσεις, αλλά και τις ιστορίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
...

2

 

Τη σημερινή εικόνα έκανε η Κρήτη Χριστοφόρου.

 

1

Christoforou Kriti
Home address: 20 Ammochostou
Avera Court, Apt. 203
Ypsonas, Limassol
P.c.4187 Cyprus
Mobile number: 0035799867274
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

EDUCATION
2009-2011 MA Education, University of Wolverhampton
2007-2009 BA (Hons) Fine Arts, University of Wolverhampton School of Art & Design
2006-2007 First year in Fine Art, Suricov University
2005-2006 Foundation in Fine Art and Russian language, Suricov University
2002-2005 1st Technical School Limassol Cyprus

EXHIBITIONS & UPCOMING EVENTS
2009 Fine Art Degree Show 2009, University of Wolverhampton
2008 Stigmatize, Solo exhibition at Agios Athanasios
Municipality, Limassol-Cyprus
2006 Group exhibition, Suricov University
2002 Group exhibition, Salome School of Art & Design

EXPERIENCE
2009 Assistant Art Teacher, 1st Technical School Limassol Cyprus
2010- Dec. 2013 Symeou & Konnaris LLC Secretary / Corporate Administrator
Summer 2014 Bubble Park Entertainment Ltd- Kids playground
Summer 2014 Art Teacher in summer school at Bubble Park
2014 - today Luda Zervu LLC Secretary / Corporate Administrator

LANGUAGE SPOKEN
Greek
English
Russian
...

 

Για το Sugar Mama,
με αγάπη από τη Φλώρινα,
Γιώτα Κοτσαύτη.
...

 

Η σελίδα της στήλης «Ένα κείμενο, μία εικόνα στο facebook:
https://www.facebook.com/pages/%CE%88%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF-%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B1/253798364810713?ref=bookmarks

Γιώτα Κοτσαύτη

Latest from Γιώτα Κοτσαύτη

Related items

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…