Print this page
Στρατήλα Ρένα Written by Ιουν 03, 2019

5 μοντέρνες ιδέες για χρώματα για πλακάκια που θα σε εμπνεύσουν!

Rate this item
(2 votes)

Η αντικατάσταση παλιών πλακιδίων με καινούργια, είναι μια εργασία που όλοι θα θέλαμε να κάνουμε, μια στο τόσο, για να ανανεώνουμε το χώρο μας.

 

Ωστόσο, κοστίζει αρκετά και είναι χρονοβόρα, ενώ σε επιβαρύνει και με μπάζα που πρέπει να ξεφορτωθείς. Για το λόγο αυτό, μια σύγχρονη εναλλακτική που βρίσκει πολλούς υποστηρικτές, είναι το βάψιμο πλακιδίων. Υπάρχουν ειδικά χρώματα για πλακάκια, κυρίως για κεραμικά και πορσελάνινα πλακάκια, που αλλάζουν εντελώς την όψη τους.

Θα πρέπει να σε προειδοποιήσουμε, ωστόσο, σχετικά με τις εφαρμογές των χρωμάτων. Το βάψιμο πλακιδίων συστήνεται για πλακάκια τοίχου και όχι για πατώματα. Τα πλακάκια στο δάπεδο δέχονται μεγάλη πίεση και καταπόνηση, με αποτέλεσμα οι μπογιές να μην αντέχουν για πολύ καιρό. Αν θέλεις να αλλάξεις χρώμα σε πλακάκια δαπέδου, συμβουλέψου έναν έμπειρο τεχνικό για τοποθέτηση πλακιδίων, για να πάρεις τη σωστή απόφαση. Όσο για τα πλακάκια τοίχου, ας δούμε ποιες είναι οι επιλογές σου, για να τους δώσεις νέο χρώμα, γρήγορα και οικονομικά.

Ποιες είναι οι επιλογές σου για να αλλάξεις χρώματα για πλακάκια;
1. Χρώματα σμάλτου για πλακάκια
Τα χρώματα σμάλτου χρησιμοποιούνται για το βάψιμο πλακιδίων, αλλά και μπανιέρας, σε περίπτωση που σκέφτεσαι να της αλλάξεις χρώμα. Διαθέτουν αρκετά καλή αντοχή στην υγρασία, γι’ αυτό χρησιμοποιούνται για το βάψιμο σε πλακάκια κουζίνας, αλλά και μπάνιου.

Είναι μια αρκετά καλή επιλογή, σχετικά με χρώματα για πλακάκια και κάθε κατασκευαστική εταιρεία μπορεί να σου προσφέρει διαφορετικές αποχρώσεις. Είναι κατάλληλα χρώματα για κεραμικά πλακάκια, αλλά οι τιμές τους είναι σχετικά ακριβές. Έτσι, σου προτείνουμε να εξετάσεις κι άλλες επιλογές, πριν το αγοράσεις.

2. Αδιάβροχα βερνίκια για πλακάκια
Αν σκέφτεσαι να αλλάξεις χρώμα στα πλακάκια του μπάνιου, το πρώτο πράγμα που πρέπει να σε απασχολεί, είναι να επιλέξεις αδιάβροχο βερνίκι καλής ποιότητας. Αν το χρώμα που επιλέγεις δεν αντέχει την αυξημένη υγρασία, θα φθαρεί γρήγορα. Για το λόγο αυτό, στα χρωματοπωλεία μπορείς να βρεις αδιάβροχα και αντιμουχλικά χρώματα για πλακάκια.

Τα βερνίκια εφαρμόζονται με πινέλο ή ρολό βαψίματος και σε κάποιες περιπτώσεις, δε χρειάζονται υπόστρωμα. Τα βερνικοχρώματα είναι κατάλληλα για το μπάνιο και την κουζίνα και είναι πιθανό να τα βρεις σε πιο οικονομικές τιμές, σε σχέση με τα χρώματα σμάλτου.

3. Χρώματα κιμωλίας για πλακάκια
Τα χρώματα κιμωλίας βρίσκουν πολλές εφαρμογές μέσα στο σπίτι. Είναι κατάλληλα για το βάψιμο επίπλων, ακόμα και στο μπάνιο. Επίσης, δίνουν μια πολύ καλή επιλογή για να αλλάξεις όψη στα παλιά ντουλάπια κουζίνας. Έτσι, υπάρχουν και χρώματα κιμωλίας για κεραμικά πλακάκια, τα οποία εφαρμόζονται με πινέλο και ρολό.

χρώματα για πλακάκιαCredits: Pinterest.com | Roper Rhodes
Τα συγκεκριμένα χρώματα για πλακάκια σου δίνουν πολλές επιλογές, για να δημιουργήσεις καλλιτεχνικά, ακόμα και να τα συνδυάσεις με στένσιλς. Το πλεονέκτημα των χρωμάτων κιμωλίας είναι, πως στεγνώνουν αρκετά γρήγορα, ώστε να μπορείς άμεσα να περάσεις και δεύτερο χέρι χρώμα. Ωστόσο, είναι καλό να περάσεις τα πλακάκια σου και με κάποιο στεγανοποιητικό υλικό, για να αντέξουν την υψηλή υγρασία.

4. Αυτοκόλλητα πλακάκια τοίχου
Μήπως φοβάσαι, ότι οι ικανότητές σου στους ελαιοχρωματισμούς δεν είναι ισάξιες των επαγγελματιών; Αν δεν έχεις εμπειρία στο βάψιμο δύσκολων επιφανειών, υπάρχει λύση για σένα. Στο εμπόριο, μπορείς να βρεις ειδικά αυτοκόλλητα πλακάκια για τοίχους, τα οποία μοιάζουν ακριβώς σαν αληθινά πλακάκια. Τοποθετούνται πάνω από τα παλιά πλακάκια κουζίνας ή μπάνιου και αλλάζουν την αισθητική του χώρου σου, εύκολα και οικονομικά.

χρώματα για πλακάκιαCredits: Pinterest.com | Style at Home
Τα αυτοκόλλητα πλακάκια πωλούνται σε τεμάχια, σε διαστάσεις της επιλογής σου. Έτσι, είναι πολύ πρακτικά για να αλλάξεις χρώματα για πλακάκια. Υπάρχουν πάρα πολλά διαθέσιμα χρώματα και σχέδια, για να διαλέξεις αυτό που θέλεις. Όσο για τις τιμές τους, είναι αρκετά οικονομικές και καθορίζονται, ανάλογα με τον κατασκευαστή και την ποιότητα των υλικών τους.

5. Ταπετσαρίες τοίχου
Οι ταπετσαρίες τοίχου προσφέρουν έναν εύκολο και οικονομικό τρόπο, για να αλλάξεις όψη στην κουζίνα σου. Ήξερες, όμως, ότι μπορείς να τοποθετήσεις ταπετσαρία πάνω σε πλακάκια μπάνιου; Οι άνθυγρες ταπετσαρίες μπορούν να καλύψουν, ακόμα και τους τοίχους του μπάνιου, προσφέροντας μοντέρνα αισθητική στο χώρο. Ταυτόχρονα, αντέχουν για χρόνια, χάρη στην αντοχή τους απέναντι στην υγρασία.


Αν έχεις αμφιβολίες για την ικανότητά σου να βάψεις τα πλακάκια, όπως θα το έκανε ένας επαγγελματίας, η ταπετσαρία είναι μια πολύ καλή εναλλακτική στα χρώματα για πλακάκια. Το χρώμα και το σχέδιο είναι αυστηρά προσωπική σου υπόθεση, αλλά μέσα στην τεράστια ποικιλία επιλογών που έχεις, σίγουρα θα βρεις κάτι που ταιριάζει στο γούστο σου.

Πώς θα βάψεις τα παλιά πλακάκια για να τους αλλάξεις χρώμα;
Αν αποφασίσεις να βάψεις τα πλακάκια στο μπάνιο ή την κουζίνα, με ειδικά χρώματα για πλακάκια, καλό είναι να έχεις μια ιδέα, σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσεις. Φυσικά, καλό είναι να ζητήσεις και τη γνώμη των ανθρώπων στο χρωματοπωλείο, για να σου προτείνουν το κατάλληλο υπόστρωμα και είδος χρώματος.

#1 Καθάρισε καλά όλες τις επιφάνειες
Αν πρόκειται να αλλάξεις χρώματα για πλακάκια, είτε στο μπάνιο, είτε στην κουζίνα, πρέπει πρώτα να καθαρίσεις τα πλακάκια και τους αρμούς. Αν μείνει σκόνη και βρωμιά πάνω τους, ακόμα και παλιά λίπη και υπολείμματα σαπουνιού, η μπογιά δε θα απλωθεί ομοιόμορφα. Λοιπόν, καθάρισε τα πλακάκια σου πολύ καλά και άφησέ τα να στεγνώσουν εντελώς. Στη συνέχεια, αν θέλεις τοποθέτησε προστατευτική ταινία στα σημεία ένωσης με τους τοίχους, για να μην ξεφύγει το χρώμα.

 

#2 Άπλωσε στον τοίχο το υπόστρωμα
Αφού στεγνώσουν καλά τα πλακάκια στον τοίχο, είναι ώρα να δημιουργήσεις το κατάλληλο υπόστρωμα, για να δεχτούν το νέο χρώμα. Πιθανώς, θα χρειαστεί να περάσεις τα πλακάκια με ειδικό αστάρι. Ωστόσο, υπάρχουν και χρώματα που δε χρειάζονται αστάρωμα, οπότε συμβουλέψου τους ανθρώπους στο χρωματοπωλείο, για να σε ενημερώσουν σχετικά. Επίσης, μπορείς να τρίψεις τα παλιά πλακάκια με ένα ψιλό γυαλόχαρτο, έτσι ώστε να δεχτούν πιο εύκολα το βερνίκι.

 

#3 Δώσε χρώμα στα πλακάκια
Περίμενε, μέχρι να στεγνώσει και το αστάρι και στη συνέχεια ετοίμασε το χρώμα, για να βάψεις τα πλακάκια. Ακολούθησε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή, που αναγράφονται πάνω στη συσκευασία του χρώματος. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ρολό βαψίματος ή πινέλο, ανάλογα με το ποιο σού φαίνεται πιο άνετο στη χρήση. Το ρολό από σφουγγάρι δε συστήνεται για να αλλάξεις χρώματα για πλακάκια. Είναι πιθανό να χρειαστεί να απλώσεις δύο ή και τρεις στρώσεις χρώματος. Είναι σημαντικό, να περιμένεις να στεγνώσει η πρώτη στρώση, πριν απλώσεις τη δεύτερη.

#4 Συντήρησε το χρώμα
Αν το χρώμα που έχεις επιλέξει χρειάζεται στεγανοποίηση, μην την παραμελήσεις. Τα στεγανωτικά υλικά βοηθούν στο να έχει το χρώμα καλύτερη αντοχή στην υγρασία. Επίσης, είναι σημαντικό να αφήσεις τη μπογιά να “ξεκουραστεί” για λίγες μέρες, έως και μια εβδομάδα. Στο διάστημα αυτό, μην καθαρίζεις τα πλακάκια και προσπάθησε να αποφύγεις κάθε επαφή μαζί τους, για να αποκτήσει το χρώμα όλη του τη μηχανική αντοχή.

Additional Info

Στρατήλα Ρένα

Latest from Στρατήλα Ρένα

Related items

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…