Print this page
Μπρουσκέτα με ντομάτα, φέτα και πέστο βασιλικού Μπρουσκέτα με ντομάτα, φέτα και πέστο βασιλικού
Τσατραφίλη Σταυρούλα Written by Ιουν 08, 2016

Μπρουσκέτα με ντομάτα, φέτα και πέστο βασιλικού

Rate this item
(1 Vote)

Οι μπρουσκέτες, ορεκτικό της ιταλικής κουζίνας, τα τελευταία χρόνια έχουν εισβάλλει και στην ελληνική.

 

Η συνταγή δανείζεται υλικά από την παραδοσιακή και «μεσογειακότατη» χωριάτικη σαλάτα, δηλαδή τη ντομάτα και τη φέτα. Ο βασιλικός μας παραπέμπει στην ιταλική σαλάτα καπρέζε, που συνδυάζει ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό.

Η συγκεκριμένη μπρουσκέτα, λόγω των 423 θερμίδων που περιέχει, μπορεί να αποτελέσει ένα χορταστικό και θρεπτικό σνακ, ενδιάμεσο, αλλά και ελαφρύ γεύμα στη δουλειά, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με άφθονη σαλάτα. Για κάποιους πιο μερακλήδες και παραδοσιακούς, συνήθως άνδρες άνω των 50 ετών, αποτελεί ένα πολύ ωραίο ελληνικότατο πρωινό, ιδιαίτερα αν το συνδυάσουν με λίγες ελιές. Θέλει όμως προσεκτική κατανάλωση από αυτά τα άτομα, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε κορεσμένα λιπαρά και αλατιού – νατρίου.

Η μπρουσκέτα με ντομάτα, φέτα και πέστο βασιλικού, περιλαμβάνει τα τρία βασικά στοιχεία που χρειάζεται κύρια ο ανθρώπινος οργανισμός για την τόνωση της ενέργειάς του και τη διατήρηση τη γλυκόζης και της σεροτονίνης του στα επιθυμητά επίπεδα, μέχρι το επόμενο γεύμα του. Αυτά είναι οι υδατάνθρακες κυρίως από το ψωμί και το κουκουνάρι, η πρωτεΐνη από το τυρί και αναγκαίες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά από την ντομάτα, το βασιλικό και το ελαιόλαδο.

Η συνταγή περιέχει μεγάλες ποσότητες, για μικρογεύμα, πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών του συμπλέγματος Β, καθώς και σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, μαγγανίου και σελήνιο, που αποτελούν απαραίτητα συστατικά για πολυάριθμες μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού.

Οβασιλικός, σε συνδυασμό με τοελαιόλαδο, τη ντομάτα και το σκόρδο, δημιουργούν έναν υγιεινό, αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτικό, αντιγηραντικό και εξαιρετικά γευστικό συνδυασμό.Την παραπάνω δράση ενισχύουν η βιταμίνη C και το σελήνιο. Ο βασιλικός είναι πλούσιος σε ευγενόλη, εστραγόλη, λιναλούνη και άλλα βιοφλαβονοειδή, με σημαντική αντιμικροβιακή και ανιφλεγμονώδη δράση. Έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες και καταπραΰνει τις ημικρανίες. Δρα εναντίον του κρυολογήματος, του πονοκέφαλου και θεωρείται άριστο γαλακτογόνο για τις θηλάζουσες γυναίκες.

Διατροφικά δε θα την προτείναμε σαν ορεκτικό, γιατί από μόνη της αποτελεί μικρό γεύμα, πλήρες σε θρεπτικά συστατικά. Μπορεί όμως να εμπλουτιστεί με σαλάτα για ένα ελαφρύ γεύμα στη δουλειά ή για βραδινό, για όσους θέλουν να χάσουν ή να προσέξουν το βάρος τους. Αν αντικαταστήσουμε την πλήρη φέτα, με φέτα λίγων λιπαρών και βάλουμε λιγότερο ελαιόλαδο στο πέστο θα είναι εξίσου νόστιμες!

Για το Sugar Mama,
Τσατραφίλη Σταυρούλα

ΚλινικήΔιαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc 

Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Αισθητικός - Κοσμητολόγος 
Πτυχιούχος ΤΕΙ Αθηνών
Επιστημονική Διευθύντρια Health and Beauty Center Tsatrafili
Δ/νση: Β. Καραπαναγιώτη 13, Μυτιλήνη. ΤΚ. 81100
Τηλ. / Fax: (+30) 22510 20111 
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Site: http://www.tsatrafili.gr

Πηγή: http://www.mednutrition.gr/mproysketa-me-ntomata-feta-kai-pesto-basilikoy

Τσατραφίλη Σταυρούλα

Latest from Τσατραφίλη Σταυρούλα

Related items

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…