Print this page
Στο παιδί μου δεν αρέσει το σχολείο... τι να κάνω; Στο παιδί μου δεν αρέσει το σχολείο...τι να κάνω;
Μακρυνόρη Ελένη Written by Ιουλ 15, 2016

Στο παιδί μου δεν αρέσει το σχολείο... τι να κάνω;

Rate this item
(4 votes)

Πόσοι και πόσες απο εμάς δεν έχουμε ακούσει ήδη απο τα σχολικά μας χρόνια την φράση : « Α! Ο Γιωργάκης είναιτετραπέρατος αλλά δεν διαβάζει... όλο τεμπελιάζει».

 

Ας κάτσουμε για ένα λεπτό και ας ρωτήσουμε τον εαυτό μας «είναι πραγματικά τεμπέλης ο Γιωργάκης και δεν του αρέσουν τα γράμματα ή μήπως κάτι άλλο συμβαίνει στην πραγματικότητα;» . Η αλήθεια είναι ότι σε κανένα παιδί δεν αρέσει να είναιο δαχτυλοδυχτούμενος της τάξης του αλλά αντίθετα θα ήθελε σίγουρα να ξεσηκώνει τα μπράβο των δασκάλων του και τον θαυμασμό των συμμαθητών του.Τί συμβαίνει λοιπόν; Γιατί κάποια παιδιά φαίνοναι τόσο αδιάφορα, αρνητικά και νευρικά κατά την διάρκεια των σχολικών μαθημάτων;
Βέβαια σε όλες τις μαμάδες έχει τύχει κάποιες φορές το παιδάκι τους να μην θέλει να πάει σχολείο είτε γιατί αποζητά ένα μικρό και ελαφρώς « ακίνδυνο σκασιαρχείο», που όλοι μας λίγο εως πολύτο έχουμε κάνει, είτε γιατί υπάρχουν κάποια γεγονότα μέσα στην οικογένεια ( διαζύγιο, οικονομικά πρόβλήματα που μπορούν ναγίνουν αιτία έντονων προστριβών) που οδηγούν σε μία μειωμένη απόδοση εως και αδιάφορη στάση του παιδιού απέναντι στο σχολείο.

 

Αποκλείοντας λοιπόν αυτές τις περιπτώσεις και εκείνες όπου μιλάμε για συγκεκριμένες και διαγνωσμένες καταστάσεις ( νοητική υστέρη τούμε εκ νέου σοβαρά τι συμβαίνει με την σχολική επίδοση αυτών των παιδιών που ενώ έχουν έναν υψηλό και κάποιες φορές πολύ υψηλό δείκτη νοημοσύνης, παρουσιάζουν χαμηλή επίδοση στο σχολείο. ΝΑΙ. Πρόκειται για εκείνουςτ ους μαθητές που έχουν ένα φυσιολογικότατατο IQ αλλά κάποιες δομές του εγκεφάλου τους λειτουργούν με διαφορετικό τρόποαπο τον δικό μας με αποτέλεσμα να μην μπορούννα παρακολουθήσουν τα μαθήματα με τον συμαβατικό τρόπο με τον οποίο τα παρακολουθούσαμε εμείς σαν μαθητές. Τί μπορεί να γίνει;

ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ είναι η λέξη κλειδί.Τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν κάποια βασικά και τυπικά χαρακτηριστικά ( δυσκολίες στην γραφή, την ανάγνωση, στην εμπέδωση και τον προσανατολισμό στον χώρο και τον χρόνο, είναι αδέξια στην κίνηση, στην επεξεργασία του ρυθμού, δυσκολεύονται πολύ στην οργάνωση του περιβάλλοντος τουςκτλ), που αν διαγνωσθούν έγκαιρα και αντιμετωπιστούν συστηματικά και στοχευμένα θα τα βοηθήσουν να έχουν μια σταθερή και επιτυχή σχολική πορεία.

Της Μακρυνόρη Ελένης,
Ψυχολόγου- Ειδικής Παιδαγωγού

Επίσης ας μην ξεχνάμε το τεράστιο ψυχολογικό βάρος που τα παιδιά αυτα σηκώνουν καθημερινά. Η καθημερινή φοίτηση τους στο σχολείο με ότι συνεπάγεται αυτή( αποδοκιμασία, τοστίγματου τεμεπέλη, του «λούζερ») αλλά και η μετέπειτα προσπάθεια για μελέτη στο σπίτι, η απογοήτευση και το άγχος των ίδιων και τωνγονιών, πρέπει να φαντάζουν σαν ένας πραγματικός αγώνας πάλης για τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.
Μην απογοητέυεστε όμως. Όλα παιδιά είναι έτοιμα να ξετυλίξουν τον καλύτερο τους εαυτό και να λάμψουν σαν μικρά αστεράκια μέσα στην τάξη αλλά και έξω από αυτή αρκεί να τους δώσετε την δυνατότητα να καλλιεργήσουν τον καλύτερο τους εαυτό, με υπομονή, σεβασμό στην ατομικότητα τους, κατανόηση και πολλή πολλή αγάπη!

Για το SugarMama,

Μακρυνόρη Ελένη,
Ψυχολόγου- Ειδικής Παιδαγωγού

Μακρυνόρη Ελένη

Latest from Μακρυνόρη Ελένη

Related items

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…