Print this page
Πώς να μιλήσετε στο παιδί σας για την Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση www.google.com
Κατερίνα Παπαϊωάννου Written by Νοε 05, 2021

Πώς να μιλήσετε στο παιδί σας για την Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση

Rate this item
(1 Vote)

Πώς να μιλήσετε στο παιδί σας για την Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση: Εύκολες κι εφαρμόσιμες Συμβουλές

Σεξ κι ερωτικές σκηνές… Γυμνό, αποκαλυπτικές φωτογραφήσεις, γυναικείο και αντρικό σώμα σε κοινή θέα… Από πολύ μικρή ηλικία, τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με υπερπληροφόρηση και εικόνες/βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου σε τηλεόραση, ίντερνετ, μέσα από τις παρέες τους, σχεδόν παντού τριγύρω.
Ακόμη και σήμερα, όμως, στην Ελλάδα παραμένει ταμπού το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Οι γονείς ντρέπονται να ανοίξουν το θέμα και, ακόμη και στα σχολεία ή από μερίδα γονέων, υπάρχει αντίσταση και διαφωνία… Όσοι γονείς θα ήθελαν να αγγίξουν το θέμα αλλά δεν ξέρουν πώς, σκέφτονται ότι ούτε οι δικοί τους γονείς κουβέντιασαν ποτέ μαζί τους, ότι δεν έχουν χρόνο ή τις απαραίτητες γνώσεις. Κάπως έτσι, το θέμα παραμένει ένα μυστικό το οποίο μόνο σε λάθη μπορεί να οδηγήσει.

Ακολουθούν συμβουλές ώστε ως γονιός να μιλήσετε ανοιχτά για το σεξ, την ερωτική πράξη, το σώμα, τη συναίνεση στα παιδιά σας. Προλάβετέ τα από το να μάθουν λάθος ή με λάθος τρόπο όσα όμορφα και υγιή μπορούν και πρέπει να κατέχουν:

1.Μάθετε στα παιδιά να χρησιμοποιούν, ανάλογα με την ηλικία τους, την ορθή και άμεση επικοινωνία, και να εκφράζουν εάν κάτι τα ενοχλεί. Να αναγνωρίζουν πότε υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης και πότε κινδυνεύουν.
2.Δώστε τους τις σωστές λέξεις, ώστε να ονομάζουν ορθά τα γεννητικά όργανα και τα διάφορα σημεία στο σώμα τους. Θυμίστε τους ότι το σώμα τους, τους ανήκει!
3.Μοιραστείτε μαζί τους πραγματικές πληροφορίες, κατάλληλες κάθε φορά για την ηλικία τους: πώς «γίνονται» τα παιδιά, τι είναι η σεξουαλική παρενόχληση, πώς αλλάζει φυσιολογικά το σώμα μεγαλώνοντας, πώς γίνεται το σεξ και τι σημαίνει αυτή η απόφαση… Μάθετέ τους τα όρια και ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πιέσουν ή να πιεστούν. Δεν υπάρχει ντροπή ούτε φόβος. Τα παιδιά πρέπει να σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους. Ακόμη, παροτρύνετέ τα να μιλάνε ελεύθερα για θέματα, όπως το φλερτ κλπ..
4.Ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει ερωτήσεις, να εκδηλώσει τις απορίες, τους προβληματισμούς, το πώς νιώθει ή τι βιώνει. Απαντήστε με ειλικρίνεια.
5.Ξεκινήστε νωρίς την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ώστε αργότερα να μην υπάρχουν ταμπού όσον αφορά το σώμα και την σεξουαλικότητά τους. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι η απόφαση για τα παραπάνω τους ανήκει!

Τα εκπαιδευτικά βιβλία είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσει η κουβέντα με τα παιδιά. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και σε αξιόπιστες σελίδες στο διαδίκτυο.
Η σεξουαλικότητα είναι ένα μεγάλο κομμάτι της προσωπικότητας του καθενός μας.

Ο γονείς πρέπει να μάθουν στα παιδιά να χαίρονται και να απολαμβάνουν τη ζωή τους χωρίς ντροπή…

Κατερίνα Παπαϊωάννου

Latest from Κατερίνα Παπαϊωάννου

Related items

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…