Print this page
Αφροδισιακές τροφές; Τελικά υπάρχουν; Αφροδισιακές τροφές; Τελικά υπάρχουν;
Τσατραφίλη Σταυρούλα Written by Ιουν 11, 2015

Αφροδισιακές τροφές; Τελικά υπάρχουν;

Rate this item
(3 votes)

Άραγε η διατροφή είναι ικανή να επηρεάσει τη διάθεση και ιδιαίτερα την ερωτική μας; Υπάρχουν οι λεγόμενες αφροδισιακές τροφές, που είναι ικανές να απογειώσουν την ερωτική επιθυμία και απόδοση ή είναι μύθος όλα αυτά που λέγονται για τα οστρακοειδή, το λάδι, τη σοκολάτα, τα καρύδια με το μέλι;

 

 

Τα τρόφιμα που θεωρούνται «αφροδισιακά» δημιουργούν ευφορία, μέσω σύνθεσης κατάλληλων νευροδιαβιβαστών, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και μας δημιουργούν οσφρητικούς και οπτικούς συνειρμούς, που τονώνουν τη libido. Η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με σύνεση και μέτρο, γιατί και η υπερβολή οδηγεί σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Για παράδειγμα το λίγο κρασί δημιουργεί ευφορία και αυξάνει την ερωτική μας διάθεση, αλλά το υπερβολικό είναι σίγουρο ότι μάλλον θα ζαλίσει και θα οδηγήσει σε υπνηλία.

 

Ας δούμε κάποιες από τις πιο γνωστές «θαυματουργές» τροφές:

 

Στρείδια, αλλά και όλα τα θαλασσινά και οστρακοειδή: Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο και αμινοξέα, στοιχεία απαραίτητα για την παραγωγή ορμονών, που συμβάλλουν στην αύξηση της libido. Τα θαλασσινά επίσης είναι καλή πηγή βιταμίνης Β3, η οποία βοηθάει στην καλύτερη αιμάτωση του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.

Ξηροί καρποί: Τα αμύγδαλα, τα καρύδια, το κουκουνάρι, πάντα ωμά και ανάλατα, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και είναι πλούσια σε ψευδάργυρο και θερμίδες, δίνοντας τόνωση και ενέργεια στον οργανισμό, ενώ βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Περιέχουν βιταμίνη Ε, που θεωρείται «αναπαραγωγική» βιταμίνη και έχει άμεση επίπτωση στη γονιμότητα και στη σεξουαλική λειτουργία. Πολύ πλούσια σε βιταμίνη Ε είναι και το ελαιόλαδο και το αβοκάντο.

Φρούτα: Όπως η μπανάνα, οι φράουλες, τα σταφύλια, ο ανανάς, τα μούρα, καθώς και κάποια λαχανικά, όπως τα σπαράγγια, το σέλινο, το πράσο και ο αρακάς είναι τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία, που βοηθάνε στην καλύτερη αιμάτωση του οργανισμού.

Σοκολάτα: Είναι πλούσια σε φαινυλαιθυλαμίνη και διαθέτει ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες. Με την κατανάλωσή της απελευθερώνονται ενδορφίνες, οι οποίες δημιουργούν αίσθημα ευφορίας και ικανοποίησης. Επίσης περιέχει καφεΐνη, που συμβάλλει στην αφύπνιση του νευρικού συστήματος, διεγείρει την καρδιά και δίνει ενέργεια. Είναι ίσως η πιο διαδεδομένη αφροδισιακή τροφή και σίγουρα συμπεριλαμβάνεται σ' ένα «τρυφερό» γεύμα ως επιδόρπιο.

Κρασί: Σε μικρές ποσότητες γενικότερα το αλκοόλ και όχι μόνο το κρασί προκαλεί ένα αίσθημα ευφορίας, χαλάρωσης και μειώνει τις αναστολές. Ιδιαίτερα όμως το κόκκινο κρασίείναι άριστη πηγή φλαβονοειδών, τα οποία είναι αντιοξειδωτικά και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Η υπερβολική κατανάλωση θα οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα.

 

Άλλες αφροδισιακές τροφές, καρυκεύματα και αρωματικά, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία και συμβάλλουν στην τόνωση και στο καλό κυκλοφορικό είναι το τζίντζερ, το μέλι, η μουστάρδα, το μοσχοκάρυδο, το τσίλι, το κάρι, ο βασιλικός, ο γλυκάνισος, η βανίλια.

Μία μικρή προσπάθεια ένταξης των παραπάνω τροφών στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο, πάντα με μέτρο θα «απογειώσει» τις διαθέσεις και τις επιδόσεις σας. Ο συνδυασμός τους με την απώλεια πιθανών παραπανίσιων κιλών και της συστηματικής φυσικής δραστηριότητας, για προπόνηση και βελτίωση των αντοχών θα βελτιώσουν όχι μόνο την ερωτική διάθεση, αλλά και τη γονιμότητα, που ταλαιπωρεί πολλά ζευγάρια τα τελευταία χρόνια.

 

 

Για το Sugar Mama,
Τσατραφίλη Σταυρούλα

ΚλινικήΔιαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Αισθητικός - Κοσμητολόγος
Πτυχιούχος ΤΕΙ Αθηνών
Επιστημονική Διευθύντρια Health and Beauty Center Tsatrafili
Δ/νση: Β. Καραπαναγιώτη 13, Μυτιλήνη. ΤΚ. 81100
Τηλ. / Fax: (+30) 22510 20111
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Site: http://www.tsatrafili.gr

Τσατραφίλη Σταυρούλα

Latest from Τσατραφίλη Σταυρούλα

Related items

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…