Πως να κάνει μια μαμά  το stress σύμμαχο της Πως να κάνει μια μαμά το stress σύμμαχο της
Εύη Κατράνα Written by Ιουλ 13, 2014

Πως να κάνει μια μαμά το stress σύμμαχο της

O σύγχρονος τρόπος ζωής μας, και η ανάγκη να επιτύχουμε ολοένα και περισσότερους στόχους καθημερινά ,
μας οδηγούν σε αγχωτικές καταστάσεις ..

 

..ετσι ώστε το στρες να μας κυριεύει ,γίνεται ανεξέλεκτο προκαλώντας μας πολλά σωματικά αλλά και ψυχολογικά προβλήματα .
Βασικό πρίν μάθουμε να χειριζόμαστε τις καταστάσεις που δημιουργούν στρες ,αλλά και τους τρόπους να χαλαρώνουμε , απαραίτητο είναι να κατανοήσουμε τους "μηχανισμούς" του αλλά και τις διαφορετικές επιπτώσεις του.

Καταρχήν ο όρος στρες προέρχεται από το λατινικό ρήμα (stringere) που σημαίνει συμπιέζω ,σφίγγω πιέζω.
Αρχικά ο όρος χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει προβλήματα υγείας & πόνου, αργότερα στα τέλη περίπου του 20ού αιώνα ο όρος απέκτησε ευρύτερο περιεχόμενο και πιο εξιδεικευμένο .
Αλλά πως αντιλαμβάνετε ο καθένας από μας την έννοια του? σήμερα λέγοντας "στρες" αναφερόμαστε σε διαφορετικές καταστάσεις , γεγονότα , ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν αγωνία, θυμό ,ένταση, ανησυχία , έντονο προβληματισμό σχετικά με την έκβαση τους ,και γενικά επιρρεάζουν την συμπεριφορά και τον ψυχισμό μας .

Πίεση στην εργασία μας για να αυξήσουμε την αποδοτικότητα μας και να γίνουμε ανταγωνιστικοί , πίεση στην οικογένεια για το πως πρέπει να ανταποκριθούμαι σε όλες τις προκλήσεις της,ακόμη και η απώλεια ενός προσφιλούς προσώπου , μπορεί να οδηγήσουν σε στρεσσογόνες καταστάσεις .
Υπάρχουν ομως και οι καταστάσεις εκείνες στις οποίες το στρες λειτουργεί ως κινητήριος μοχλός και συμβάλλει στην επιτυχία μας , το λεγόμενο ελεγχόμενο και υγιές στρες! το διάβασμα και η πειθαρχία στην οποία υποβάλλουμε τον εαυτό μας προκείμένου να πετύχουμε την απόκτηση ενός πτυχίου για παράδειγμα.
Γεγονότα όμως όπως ο γάμος , η γέννηση ενός παιδιού ,μια προαγωγή παρότι ευχάριστα μπορεί να προκαλέσουν στρες.
Βλεπουμε λοιπόν ότι το στρες σε οποιαδήποτε εκβάση μας ακολουθεί παντού!
Οι επιστήμονες διαχωρίζουν το στρες σε θετικό και αρνητικό :

το αρνητικό στρες μπλοκάρει τον οργανισμό μας και απειλεί την ορμονική ομοιόσταση του.

Το διαχωρίζουμε σε ΟΞΥ ΣΤΡΕΣ & ΧΡΟΝΙΟ ΣΤΡΕΣ
Το ΟΞΥ ΣΤΡΕΣ -μπορεί να προκληθεί από ένα έντονο συναισθηματικό γενονός που μόλις προηγήθηκε (π.χ ασθένεια προσφιλούς προσώπου,διαζύγιο), ΧΡΟΝΙΟ ΣΤΡΕΣ-μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενος τραυματικού γεγονότος το οποίο δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα ίσως σε παιδική ηλικία (κακοποίηση),εκδηλώνεται κυρίως με ψυχοσωματικές εκφάνσεις (πεπτικό έλκος , αυτοάνοσα νοσήματα, αρθρίτιδα,καρδιαγγειακά νοσήματα ,παχυσαρκία)και έχει μόνιμες επιδράσεις στον οργανισμό(αντικοινωνική συμπεριφορά).
Τέλος το θετικό στρες το οποίο είναι και αυτό που επιθυμούμε ,(αναφερθήκαμε παραπάνω) είναι ευεργετικό , διότι μας κράτα σε εγρήγορση ,παρατηρήται έκκριση αδρεναλίνης και κορτιζόλης από τα επινεφρίδια και υπερλειτουργία της θυρεοειδικής ορμόνης κάτι που βοηθά στην συγκέντρωση και προετοιμάζει τον οργάνισμο για να αντιδράσει.

Ερευνες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι των οποίων η μητέρα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είχε στρες , είναι περισσότερο ευάλωτοι σε στρεσογόνες καταστάσεις και νοσήματα στη ζωή τους . Επιπλέον ένα έμβρυο κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν αναπτύσσεται φυσιολογικά , έχει λιγότερο μυ'ί'κο ιστό και περισσότερο λίπος ,γεγονός που αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες να πάθει μεταβολικό σύνδρομο.Ένας αγχωμένο παιδί καταλήγει σε αγχωμένο ενήλικα .

ΟΙ ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ !!

Επειδή το στρες είναι πλέον αναπόσταστο κομμάτι της ζωής μας , πρέπει να είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε στρατηγικές και έξυπνες λύσεις ώστε να βγαίνουμε νικητές !
1. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ

Ο χρόνος είναι χρήμα ! έλεγαν οι παλιοί! προχωρήστε λοιπόν βάση πλάνου , ο προγραμματισμός των υποχρεώσεων θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την αλόγιστη χρήση χρόνου , τις περιττές και κοστοφόρες ενέργειες και το αγχος!
ενα σημειωματάριο ή ημερολόγιο θα σας βοηθήσει ώστε να ιεραρχήσετε τα πάντα !

2.ΟΡΓΑΝΩΣΤΕ ΤΟ ΧΩΡΟ ΣΑΣ
Το χάος έξω ισοδύναμει με το χάος μεσα! πετάξτε ότι δεν σαν χρησιμεύει , ξαλαφρώστε τα συρτάρια σας , και το γραφείο χρησιμοποιήστε φακέλους για να αποθηκεύσετε σημαντικά έγγραφα και ποστιτ για μικρές υπενθυμίσεις!

3.ΜΗΝ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΙΣ ΒΑΡΕΤΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ!
τακτοποιήστε της τμηματικά ώστε να μην φαίνονται βουνό!

4. ΑΝΑΘΕΣΤΕ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ

Διευκρινίστε ποιές απο τις εργασίες πρέπει να αναθέσετε και που ,εξηγήστε γιατί αναθέσατε αυτή την εργασία στο συγκεκριμένο άτομο και κυρίως δώστε χρόνο στους άλλους να τις αποδεχτούν!

Λίγοι είναι αυτοί οι οποίοι μπορούν να ασχοληθούν με πολλά πράγματα ταυτόχρονα, καλό είναι λοιπόν να επικεντρωνόμαστε σε μια δουλειά κάθε φορά !σημαντικό είναι να αποδεχόμαστε ότι τα διαλείμματα ΔΕΝ ειναι χαμένος χρόνος , αλλά μας βοηθούν να ανακτήσουμε την χαμένη ενέργεια , χωρίς να καταρρέουμε !

ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ !
κάνουμε ότι μας ξεκουράζει και μας γεμίζει ψυχικά!
ακολουθούμε πρόγραμμα γυμναστικής , απολαμβάνουμε την παρέα ενός ωραίου βιβλίου ,μιας βόλτας στην εξοχή , ένα λαχταριστό παγωτό!
ΓΙΑΤΙ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΛΙΒΕΡΗ!!

Για το Sugar Mama,

Ευη Κ.

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…