Print this page
Χρύσα Εμμανουήλ Written by Μαϊ 04, 2019

Επικοινωνία και εμπιστοσύνη στη σχέση παιδιού - γονιού

Rate this item
(2 votes)

Επικοινωνία και εμπιστοσύνη στη σχέση παιδιού - γονιού

Πως θα μπορούσαμε να πετύχουμε καλύτερη επικοινωνία με τα παιδιά μας?

 

Πως μπορεί ένα παιδί να μάθει σ ένα τρόπο σκέψης που θα του εξασφαλίζει λύσεις στα προβλήματα του? Πως μπορούμε να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς να γίνουμε πιεστικοί?

Η καλή επικοινωνία του γονιού με το παιδί είναι αποδεκτό ότι θα μπορούσε να προλάβει πολλά προβλήματα. Ξεκινώντας από μωρά και διανύοντας τη νηπιακή ηλικία κιόλας είναι βασικό τα παιδιά να καταλάβουν με σαφή τρόπο τα κίνητρά μας ώστε να νιώσουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Για παράδειγμα όταν απαγορεύουμε σ ένα παιδί να κάνει κάτι ,είναι αναγκαίο να του εξηγήσουμε τον λόγο.

Να κάνουμε σαφές πως ο ρόλος μας δεν είναι να το μαλώσουμε αλλά να το βοηθήσουμε ώστε να αποτραπεί ένα αποτέλεσμα που θα είναι δυσάρεστο γι αυτό. Είναι σημαντικό να δίνουμε σημασία στα πράγματα που το απασχολούν έστω κι αν μας φαίνονται ασήμαντα. Για εκείνο ,είναι το παν στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αυτή η συμπεριφορά μας κάνει το παιδί να νιώθει ασφάλεια και του δημιουργεί την βεβαιότητα ότι θα είμαστε εκεί για να απαντήσουμε σε αυτά που το απασχολούν . Σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που δεν θα μπορείς να του απαντήσεις γιατί έχεις να κάνεις κι άλλα πράγματα. Εξήγησε του ότι θα το συζητήσετε μόλις τελειώσεις τη δουλειά σου και όταν τελειώσεις ακόμα κι αν το παιδί έχει ξεχαστεί ξεκίνα την κουβέντα εσύ. Το επιθυμητό αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς από την πλευρά του γονιού είναι πως όταν συμβεί κάτι που θα το κάνει να μην νιώθει όμορφα θα το επικοινωνήσει χωρίς να φοβηθεί ότι κάποιος θα το μαλώσει ή θα το απορρίψει.

Είναι βασικό να του λέμε ότι ''αν κάτι σε κάνει να μην αισθάνεσαι όμορφα είμαι εδώ για να το συζητήσουμε και να βρούμε λύση μαζί.''

Προσπαθούμε να μεγαλώσουμε το παιδί ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει μόνο του στις δυσκολίες που θα έρθουν κάποια στιγμή.Στην αρχή μπορούμε να προτείνουμε κάποιες λύσεις εμείς ενώ στη συνέχεια κάνοντάς του κάποιες ερωτήσεις με λογική σκέψη να βρίσκει το ίδιο λύσεις στα προβλήματα του.
Όλα αυτά θελήσαμε να βάλουμε σε ένα βίντεο στις φρουφρου ιστορίες. Σ αυτό το επεισόδιο συναντάμε τους θεούς του Ολύμπου ,μας συστήνονται, μαθαίνουμε κάποια πράγματα γι αυτούς ένω μας λένε ένα παραμύθι με πολλά μηνύματα. Θα χαρώ πολύ να διαβάσω τις εντυπώσεις μικρών και μεγάλων.

Για το Sugarmama.gr,
Χρύσα Εμμανουήλ

Χρύσα Εμμανουήλ

Latest from Χρύσα Εμμανουήλ

Related items

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…