Print this page
Χορτοφαγική διατροφή Χορτοφαγική διατροφή
Άρτεμις Ζερδελή Written by Φεβ 03, 2017

Χορτοφαγική διατροφή

Rate this item
(1 Vote)

Επιλογή αποχής από το κρεας,ευαισθητοποίηση απέναντι στην εκμετάλευση και τις κακουχίες των ζώων σε εργοστάσια και βιομηχανίες,τρόπος ζωής ή και μόδα...

 

Κίνητρα θρησκευτικά,ψυχολογικά,περιβαλλοντικά κοινωνικά η ηθικά.Αν και η μεσογειακή διατροφή προτείνει χαμηλή κατανάλωση άπαχου κρέατος,πολλοί άνθρωποι επιλέγουν έναν χορτοφαγικό τύπο διατροφήςΗ χορτοφαγία είναι η αποχή από το κρέας και από ζωικά προιόντα.Υπάρχουν πολλά είδη χορτοφάγων ανάλογα από τα τρόφιμα που επιλεγουν να αποκκείσουν από την διατροφή τους.

 

• Αυστηροί χορτοφάγοι.Έχουν αποκλέισει από το καθημερινό τους διαιτολόγιο όχι μόνο το κρέας αλλά και όλα τα ζωικά προιόντα(αυγά,ψάρι)
• Αυγο-χορτοφάγος.Αποκλείονται το κρέας τα ψαρια ,τα θαλασσινα και τα γαλακτοκομικά αλλά επιτρέπονται τα αυγά.
• Γαλακτο-αυγοχορτοφάγος.Επιτρέπονται γαλακτοκομικά και αυγά,αποχή μόνο από το κρέας!
• Γαλακτοχορτοφαγία.Όχι κρέας και αυγά ,μόνο γαλακτοκομικά φρούτα και λαχανικά.
• Ψαροχορτοφάγος.Έχει αποκλείσει το κρέας αλλά καταναλώνει ψάρι και θαλασσινά.
Όταν κάποιος ακολουθέι χορτοφαγική διατροφή θα παρουσιάσει έλλειψη σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία τα οποία προσφέρει η κατανάλωση κρέατος στην διατροφή μας.

 

Παρακάτω λοιπόν ακολουθούν εναλλακτικοί τρόποι ώστε να μην έχετε ανεπάρκεια σε θρεπτικές ουσίες.

• Πρωτείνη.Η πρωτείνη Α βιολογικής αξίας βρίσκεται στο κρέας.Μία καλή επιλογή θα ήτανε να συνδιάσετε όσπρια με δημητριακά(ψωμί,πατάτα ρύζι).Άλλες πηγές πρωτεινών είναι η σόγια το ασπράδι αυγού, τα γαλακτοκομικά προιόντα
• Σίδηρος.Εναλλακτικά, πηγές σιδήρου είναι το μπρόκολο το κουνουπίδι τα θαλασσινά και τα όσπρια.Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε και τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C(πορτοκάλι) ώστε να ενισχύεται η απορρόφηση.
• Βιταμίνη Β12.Την βρίσκουμε σε θαλασσινά σε γάλα σόγιας και σε ειδικά εμπλουτισμένα τρόφιμα.

 

Σημασία λοιπόν για μία σωστή χορτοφαγική διατροφή η οποία θα καλύπτει όκες τις θρεπτικές σας ανάγκες είναι να αντικαταστήσετε κάποια τρόφιμα και να τα εντάξετε καθημερινλα στη διατροφή σας ώστε να μην παρουσιαστεί έλλειψη σε κάποιο θρεπτικό συστατικό.

 

 

Για το SugarMama,

Από τη Διαιτολόγο Διατροφολόγο Άρτεμις Ζερδελή

Για περισσότερες πληροφορίες εδω: Άρτεμις Ζερδελή Διαιτολόγος Διατροφολόγος

http://www.diet4u.gr/index.php

Άρτεμις Ζερδελή

Latest from Άρτεμις Ζερδελή

Related items

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…