Πως μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να διαβάζει καλύτερα Πως μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να διαβάζει καλύτερα
Μακρυνόρη Ελένη Written by Ιαν 08, 2021

Πως μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να διαβάζει καλύτερα

Τα σχολεία έχουν πλέον ανοίξει και όλοι επανερχόμαστε στο ίδιο καίριο ερώτημα : «πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να κάνει την μελέτη του πιο αποτελεσματικά και παραγωγικά;».

 

Κατ’ αρχήν ας μην ξεχνάμε, ότι οι μικροί μαθητές είναι πάνω από όλα παιδιά και πέραν των σχολικών μαθημάτων έχουν ανάγκη αλλά και δικαίωμα να απολαύσουν την χαρά και την δημιουργικότητα του παιχνιδιού, όπως άλλωστε επιτάσσουν και οι φυσιολογικές διαδικασίες ανάπτυξης και ωρίμασης τους.

Ξεκινώντας, μπορούμε να πούμε, ότι υπάρχουν συγκεκριμένες δίοδοι μέσω των οποίων ο κάθε άνθρωπος μπορεί να αντιλαμβάνεται και να επεξεργάζεται πιο αποτελεσματικά τα προσλαμβανόμενα ερεθίσματα: είτε οπτικές( μέσω της όρασης), είτε ακουστικές( μέσω της ακοής), ένα γεγονός που σαφώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε κατά την μελέτη των παιδιών.

Ωστόσο, ο πιο ολοκληρωμένος και βοηθητικός τρόπος, που θα οδηγήσει τους μαθητές στην καλύτερη κατανόηση και συγκράτηση των πληροφοριών είναι μια συνδυαστική μέθοδος( πολυαισθητηριακή), όπου θα έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν όλες τους τις αισθήσεις κατά τη διάρκεια του διαβάσματος.

Επίσης, η εξασφάλιση ενός καλού ύπνου( περίπου 10 ώρες) είναι κεντρικής σημασίας, καθώς ένα ξεκούραστο παιδί μπορεί πιο εύκολα και αποτελεσματικά να αφομοιώσει πληροφορίες. Φτάνοντας λοιπόν στο τραπεζάκι της μελέτης, είναι καλό να έχουμε κατά νου ότι είναι πολύ βοηθητικό να υπάρχει ένα πλάνο – συγκεκριμένο πρόγραμμα με το τί ακριβώς έχει να μελετήσει και στη συνέχεια να βγάλει στο τραπεζάκι του ένα μόνο μάθημα κάθε φορά, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του αλλά ούτε και να αγχώνεται.

Ακόμη, θα διευκόλυνε αν άρχιζε τη μελέτη του με το πιο δύσκολο για εκείνο μάθημα κάθε φορά, καθώς ξεκινώντας, το μυαλό του παιδιού θα είναι πιο «καθαρό» και έτοιμο να δεχτεί τις νέες γνωστικές «προκλήσεις»( είναι χαρακτηριστικό, ότι κατά την ώρα της παράδοσης μέσα στη σχολική τάξη τα πρώτα 20 λεπτά αποτελούν χρόνο υψηλής λειτουργίας για τη συγκέντρωση του παιδιού, η οποία στη συνέχεια «πέφτει», με τα τελευταία 10 λεπτά να ξαναβρίσκουν τον μαθητή σε υψηλά και πάλι ποσοστά συγκέντρωσης). Σε σχέση με τα εξωτερικά ερεθίσματα, ας μην ξεχνάμε ότι η ώρα που διαβάζει ένα μάθημα είναι ώρα εργασίας και το παιδί πρέπει να είναι απόλυτα συγκεντρωμένο σε αυτό που κάνει. Μόλις τελειώσει τη μία ενότητα, θα μπορούσε να κάνει ένα μικρό διάλλειμα (όχι πάνω από 15 λεπτά), προκειμένου να προχωρήσει στο νέο αντικείμενο μελέτης.

Μπορούμε επίσης να επισημάνουμε ότι η ώρα της μελέτης είναι και μια καλή ευκαιρία, όπου το παιδί μπορεί να αναπτύξει την αυτονομία, την προσωπικότητα και την κριτική του σκέψη. Ενθαρρύνετε το να εκφράζει τις απόψεις του πάνω σε αυτό που διαβάζει, τις απορίες του (και γιατί όχι και τις αντιρρήσεις του). Ένα μάθημα μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ ωραίο αντικείμενο μετέπειτα συζήτησης , διαπαιδαγώγησης ή και προβληματισμού του ίδιου του παιδιού. Επίσης, παρακινήστε το παιδί να λύνει μόνο του τις απορίες του και μόνο, όταν θα έχουν εξαντληθεί όλες οι προσπάθειες βοηθήστε το.

Αξιοποιήστε τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και κλίσεις του για να κάνετε την ώρα της μελέτης αποτελεσματική και δημιουργική . Τα παιδιά έτσι αντιλαμβάνονται, ότι το μάθημα δεν είναι ώρα «τιμωρίας» ή «αναγκαστικού κακού», αλλά είναι μία υπόθεση προσωπική που βοηθά καταρχήν τα ίδια να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους και να καλλιεργήσουν και να ενδυναμώσουν την προσωπικότητα τους. Εξάλλου το διάβασμα δεν είναι παπαγαλία αλλά μία προσπάθεια για καλύτερη κατανόηση του κόσμου και για μια αποτελεσματικότερη εύρεση της θέσης μας μέσα σε αυτόν!

Για το SugarMama,

Μακρυνόρη Ελένη
Ψυχολόγος- Ειδική παιδαγωγός
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…