Το γεύμα των Χριστουγέννων, ένα τόσο όμορφο γεύμα... Το γεύμα των Χριστουγέννων, ένα τόσο όμορφο γεύμα...
Ρένα Ψωμά Written by Δεκ 20, 2014

Το γεύμα των Χριστουγέννων, ένα τόσο όμορφο γεύμα...

Το γεύμα των Χριστουγέννων, ένα τόσο όμορφο γεύμα... με όλη την οικογένεια γύρω από το τραπέζι.Το Sugar Mama σας ετοίμασε το χριστουγεννιάτικο μενού και σας επιφυλάσσει έναν πλούτο γεύσεων που θα ξετρελάνει τους καλεσμένους σας..


Ορεκτικό (α επιλογή)
Ψητές πατάτες με μελιτζάνες και πιπεριές
Υλικά:
4 μεγάλες πατάτες
1 μελιτζάνα
1 κόκκινη και 1 κίτρινη πιπεριά
1 κρεμμύδι
50 γραμ. μπέικον κομμένο σε λωρίδες
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κλωναράκια θυμαριού
2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού
250 γραμ. τυρί κρέμα
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:
Πλύνετε καλά τις πατάτες και βράστε τις σε αλατισμένο νερό για 30 λεπτά. Στραγγίστε και τυλίξτε καθεμία ξεχωριστά σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο αλειμμένο με λάδι και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά στους 200 °C. Εν τω μεταξύ καθαρίστε τη μελιτζάνα και την πιπεριά. Κόψτε τα λαχανικά σε κυβάκια. Καθαρίστε το κρεμμύδι και ψιλοκόψτε το. Κόψτε το μπέικον σε κομμάτια και τηγανίστε το σε καυτό λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι. Βγάλτε το. Τηγανίστε τη μελιτζάνα και την πιπεριά στο υπόλοιπο λάδι ανακατεύοντας για 5 λεπτά, στο τέλος προσθέστε το κρεμμύδι και τηγανίστε. Μαδήστε μερικά φυλλαράκια θυμαριού και αρωματίστε τα λαχανικά με αυτά και καρυκεύστε με αλάτι και πιπέρι, προσθέστε λίγο νερό και σοτάρετε σκεπασμένα για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Ξαναπροσθέστε το μπέικον, δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι, πιπέρι και χυμό λεμονιού και αφήστε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς.
Προσθέστε το άλειμμα με φρέσκο τυρί στα λαχανικά. Ξετυλίξτε τις πατάτες από το αλουμινόχαρτο, σπάστε τες ελαφρά στο πάνω μέρος και απλώστε από πάνω το μείγμα λαχανικών-τυριού. Γκρατινάρετε στο ζεστό φούρνο στην ίδια θερμοκρασία για περίπου 5 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί.

Ορεκτικό (β επιλογή)
Καροτόσουπα

Υλικά:
500 γρ. καρότα σε ροδέλες
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά
2-3 μέτριες πατάτες σε κομμάτια
1/2 κ.γλ. τζίντζερ
Λίγο μοσχοκάρυδο
Αλάτι και λευκό πιπέρι ( ή 4 πιπέρια)
10 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
200 γρ. γιαούρτι
Λίγο μαϊντανό
Λίγη καπνιστή πάπρικα ή κομματάκια ψημένου μπέικον

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τα καρότα, τις πατάτες και 2 φλ. τσ. νερό.
Τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσουν μέχρις ότου μαλακώσουν.
Έπειτα τα βάζουμε στο multi και τα πολτοποιούμε.
Στην ίδια κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι πολτοποιημένο και το αφήνουμε να σωταριστεί έως ότου μαραθεί και γίνει ελαφρώς "ξανθό".
Προσθέτουμε και τα πολτοποιημένα καρότα και πατάτες, αλάτι, πιπέρι, το τζίντζερ και το μοσχοκάρυδο.
Αφήνουμε να βράσει το μείγμα για 5-6 λεπτά και προσθέτουμε και το βούτυρο.
Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε για 5-10 λεπτά να κρυώσει λίγο, και σερβίρουμε σε πιάτα ή μπολ, βάζοντας από μια κουταλιά της σούπας γιαούρτι στο κέντρο του πιάτου και ένα κλωναράκι μαϊντανό.
Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε και λίγα κομματάκια μπέικον ψημένο σε αντικολλητικό τηγάνι.
Συνοδεύουμε με κρουτόν ή κριτσίνια.

Κυρίως πιάτο
Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με τη κλασική συνταγή

Υλικά:
γαλόπουλα (4-5 κιλά)
1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο
1 κ.α. μουστάρδα απαλή
1 φλιτζ. του καφέ κονιάκ
2 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. σόγια σος φεσκοτριμμένο πιπέρι
Γέμιση
1 κιλά κιμάς χοιρινός
3 κ.σ. ρύζι για πιλάφι
24 κάστανα ψητά και καθαρισμένα
4 κ.σ. μαύρη σταφίδα χωρίς κουκούτσι
4 κ.σ. κουκουνάρι ελαφρώς καβουρδισμένο
1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στο μίξερ
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί
4-5 κόκκοι μπαχάρι
1/2 κ.γλ. κανέλα
Αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:
Πλύνετε την γαλοπούλα σας καλά με κρύο νερό, σκουπίστε την και αλατοπιπερώστε την και εξωτερικά και εσωτερικά. Ετοιμάζετε τη γέμιση. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα 2 τριμμένα κρεμμύδια. Ρίχνετε μέσα τον κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συνέχεια. Ρίχνετε το κουκουνάρι, τις μαύρες σταφίδες, τις ξανθιές σταφίδες καθώς και τα καθαρισμένα κάστανα. Βάζετε μέσα το κλαράκι της κανέλας, το μπαχάρι, τα γαρίφαλα και τα δαφνόφυλλα. Ανακατεύετε καλά και συνεχίζετε το σοτάρισμα.
Σβήνετε με το λευκό κρασί. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε τη γέμιση να ψηθεί για περίπου 5-10 λεπτά. Ρίχνετε μέσα το κονιάκ και αφήνετε να πάρει μια καλή βράση. Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει.Ετοιμάζετε το άλειμμα της γαλοπούλας. Σε ένα μικρό μπρικάκι ζεσταίνετε το βούτυρο να λιώσει, το βάζετε στο μπλεντερ μαζί με την κέτσαπ, το μέλι, λίγο αλάτι και πιπέρι. Τα κτυπάτε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Το βάζετε σε ένα μπολ. Με ένα μεγάλο κουτάλι γεμίζετε τη κοιλίτσα της γαλοπούλας πιέζοντας τη γέμιση να στοιβαχτεί καλά μέσα.
Τέλος όταν τελειώσετε το γέμισμα έχετε 2 λύσεις ή να ράψετε το στομαχάκι με μια γερή κλωστή και βελόνα ή εάν βαριέστε να βουλώσετε τη τρυπούλα με ένα ξινόμηλο το οποίο θα δώσει και το άρωμά του. Κατόπιν με το μείγμα που έχετε ετοιμάσει για το άλειμμα αλείψτε όλη τη γαλοπούλα προσεκτικά.
Σκεπάστε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και βάλτε τη γαλοπούλα στο φούρνο στους 180ο και ξεκινήστε το ψήσιμο. Να θυμάστε ότι μια γαλοπούλα γύρω στα 3-4 κιλά θέλει ψήσιμο περίπου 3-3 ½ ώρες. Αφήστε λοιπόν τη γαλοπούλα σκεπασμένη για τουλάχιστον 1 ½ ώρα. Κατόπιν αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο, αλείφτε τη με το υπόλοιπο μίγμα και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλη 1 ½ ώρα και μέχρι η γαλοπούλα να ροδίσει από παντού. Μόλις τελειώσει το ψήσιμο κλείνετε το φούρνο, ανοίγετε τη πόρτα του και τη διατηρείτε ζεστή μέσα μέχρι το σερβίρισμα. Τη σερβίρετε σε πιατέλα ολόκληρη για να τη κόψετε στο τραπέζι αφού πρώτα αδειάσετε τη γέμιση σε ένα μεγάλο μπολ.
Σμυρναίικο πιλάφι (για όσους δεν θέλουν γέμιση)

Υλικά:
2 φλ.τσ. ρύζι νυχάκι
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2/3 φλ.τσ. κουκουνάρι (πλυμμένο)
2/3 φλ.τσ. μαύρες σταφίδες, μουλιασμένες σε νερό
1 μικρό ξύλο κανέλας
3 μοσχοκάρφια (γαρίφαλα)
4 κόκκους μπαχάρι (ή 1/2 κ.γλ. μπαχάρι σε σκόνη)
1 πρέζα κόλιανδρο, σε σκόνη
1/2 κ.γλ. κουρκουμά (η συνταγή "ζητούσε" ζαφορά)
2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
2 κ.σ. ελαιόλαδο
3-4 φλ.τσ. ζεστό νερό

Εκτέλεση:
Ξεπλένουμε το ρύζι 2 νερά και το αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσει. Σε μια μέτρια κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθούν λίγο, ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το αφήνουμε να σοταριστεί για 2 λεπτά.Ύστερα, προσθέτουμε το ρύζι και τα αφήνουμε να καβουρδιστούν μαζί για 7-8 λεπτά, σε χαμηλή προς μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσουν στον πάτο.Εάν δούμε ότι η υγρασία του κρεμμυδιού τελείωσε και το ρύζι, παρά το γεγονός ότι το ανακατεύουμε κινδυνεύει να κολλήσει, προσθέτουμε ακόμη 1 κ.σ. βούτυρο.Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα κουκουνάρια και συνεχίζουμε το καβούρντισμα για άλλα 3 λεπτά.Τέλος, προσθέτουμε τις σταφίδες, το ξύλο κανέλας, τα γαρίφαλα, το μπαχάρι, το κόλιανδρο, τον κουρκουμά και 2 φλιτζάνια ζεστό νερό.Δεν βάζουμε όλο το νερό από την αρχή γιατί το έντονο καβούρντισμα βοηθάει να γίνει το ρύζι πιο γρήγορα κι έτσι θέλουμε να το ελέγχουμε.Μόλις το νερό κοχλάσει, χαμηλώνουμε λίγο ακόμη τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό από το ρύζι.Δοκιμάζουμε το ρύζι για να ελέγξουμε μήπως είναι όσο μαλακό το θέλουμε και προσθέτουμε άλλο 1 φλιτζάνι ζεστό νερό.Αφήνουμε και πάλι το νερό να απορροφηθεί και μετά αποσύρουμε από την εστία.Βγάζουμε από το ρύζι, το ξύλο κανέλας, τα γαρίφαλα και τα μπαχάρια (εάν τα έχουμε βάλει σε κόκκους και όχι σε σκόνη).Αλείφουμε μια φόρμα με λίγο βούτυρο και τη γεμίζουμε με το ρύζι.Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε έτσι για 10 λεπτά, ώστε να απορροφηθούν οι υδρατμοί.Ξεφορμάρουμε το ρύζι και το απολαμβάνουμε μόνο του ή σαν συνοδευτικό με κρεατικά.

Επιδόρπιο
Μους σοκολάτα

Εκτέλεση
Λιώνετε 100 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα σε μπεν μαρί μαζί με ένα σφηνάκι γκραν μαρνιέ. Χτυπάτε 400 γραμμάρια κρέμα γάλακτος μαζί μ ε 100 γραμμάρια ζάχαρη άχνη και την αναμειγνύετε μαζί με τη σοκολάτα. Σερβίρετε σε ποτήρια και τη βάζετε στο ψυγείο για δύο ώρες.

Καλή όρεξη!

Για το Sugar Mama,
Ρένα Ψωμά

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…