Η διασάλευση των ανθρώπινων σχέσεων στην σύγχρονη κοινωνία Η διασάλευση των ανθρώπινων σχέσεων στην σύγχρονη κοινωνία
Μυρσίνη Ψωμά Written by Ιουλ 11, 2016

Η διασάλευση των ανθρώπινων σχέσεων στην σύγχρονη κοινωνία

Κατά γενική ομολογία πλέον οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν διασαλευθεί, δεν είναι όπως τις είχαμε στο μυαλό μας, αλλά ούτε όπως ήταν στο παρελθόν, έχουν αλλάξει ριζικά κ υπήρξαν εξιλαστήριο θύμα της ζωής του ανθρώπου της σύγχρονης εποχής.


Όλα έχουν αλλάξει,έχουν καταρεύσει σαν χάρτινος πύργος δομές κ αξίες που αποτελούσαν τον ακρογωνιαίο λίθο μια άλλης κοινωνίας, αφήνοντας τον σύγχρονο άνθρωπο να παραπέει ανάμεσα σ ένα γνώριμο παρελθόν κ σ ένα άγνωστο τρομακτικό παρόν, αιφνιδιασμένο απ τις εξελίξεις κ ανήμπορο να αντιδράσει, να δώσει λύσεις κ να διαχειριστεί τις νέες συνθήκες.

Τι εννοούμε όμως όταν λέμε ανθρώπινες σχέσεις; Ο άνθρωπος φύση κοινωνικό ον, σε καθημερινή βάση έχει ανάγκη, σαν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής κ της ύπαρξης του να αναπτύσει διάφορες σχέσεις με άλλους ανθρώπους από την στιγμή ακόμη που γεννιέται.
Αυτές μπορεί να είναι σε πρώτη φάση γονεικές, συγγενικές, φιλικές, σχέσεις με δασκάλους κ συμμαθητές αργότερα δε συναδελφικές, συντροφικές ή συζυγικές .

Εκεί αναπτύσονται διάφορες δυναμικές, αφού οι σχέσεις είναι αμφίδρομες, επιτρέποντας του έτσι μέσα απ αυτές να ωριμάζει, να διδάσκεται, να βελτιώνεται ως οντότητα κ να εξελίσετται.

Αυτές πολλές φορές είναι που ορίζουν κ την ποιότητα της ζωής του, συμβάλλοντας στην προσωπική του ευημερία κ ευτυχία.

Αν κ υπάρχει όμως αυτή η αναγκαιότητα εκ προοιμίου, σήμερα οι άνθρωποι δυσκολεύονται να φτιάξουν σχέσεις ειλικρινείς, σχέσεις εμπιστοσύνης,αγάπης κ φιλίας. Αδυνατούν σε οποιαδήποτε μορφή σχέσης να ανταποκριθούν βάζοντας γνώμονα τις βασικές κ αυτονόητες αξίες που χρειάζονται ως δομικό συστατικό.[ όπως η αλληλεγγύη, η πίστη, ο σεβασμός, η αυτοθυσία, η κατανόηση κ η αγάπη].

Πράγμα που τους καθιστά συναισθηματικά ανάπηρους για δόσιμο,αφού ο φόβος επικρατεί κ εντέλει υπερνικά η φιλαυτία κ ο εγωισμός. Η απομόνωση κ η ψευδεπίγραφη ασφάλεια της μοναξιάς κερδίζει έδαφος δραματικά.Τα ποσοστά κατάθλιψης, αυτοκτονιών σε ύψη πρωτόγνωρα, δύσκολα διαχειρίσιμα ακόμα κ απο τους ειδικούς που αδυνατούν να ανταποκριθούν στην νέα λαίλαπα στην νόσο της εποχής.

Οι άνθρωποι κλείνονται κ προτιμούν την κίβδηλη θαλπωρή της εικονικής πραγματικότητας που τους προσφέρει η τηλεόραση, ή τα βιντεοπαιχνίδια. Η κοινωνική δικτύωση μέσω υπολογιστών αντικατέστησε την προσωπική επαφή με μια απρόσωπη άνευ ουσίας τις περισσότερες φορές συζήτηση στο διαδίκτυο. Προτιμούν μια εξωραισμένη πραγματικότητα, έναν υπέρμετρο καταναλωτισμό με σκοπό να γεμίσουν το "απύθμενο πυθάρι" της άδειας τους ψυχής. Ευτυχία αγορασμένη με νέα προιόντα, πολλές φορές άχρηστα ή περιττά, που τους δίνουν όμως προσωρινή ευδαιμονία.

Έτσι ο αλλοτριωμένος άνθρωπος καταβάλεται από το άγχος κ το μανιώδες κυνηγητό των υλικών κ μόνο αναγκών αφού η κατανάλωση γίνεται υπεραξία κ ο ανταγωνισμός τρόπος ζωής. Περιχαρακώνεται κάνοντας μόνο σχέσεις επιφανειακές για λόγους σκοπιμότητας κ συμφέροντος ή ακόμα παραλύωντας κ από το φόβο της προδοσίας. Αδυνατεί πλέον να εμπιστευτεί ν ανοίξει την καρδιά του, να δοθεί κ να φτιάξει σχέσεις ουσίας πράγμα που απαιτεί δουλειά, συνεχή φροντίδα, υπομονή κ επιμονή, αγάπη, δύναμη ψυχής, αξίες κ γερές βάσεις όπως αυτές που προανέφερα.

Ας δούμε λοιπόν τι φταίει, πόσο κ που ο καθένας μας με ευαισθησία κ ειλικρίνεια κ όχι ρίχνωντας ευθύνες μόνο στους άλλους . Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι σε μια κοινωνία που νοσεί. Η ύπαρξη ουσιαστικών ανθρώπινων σχέσεων είναι αναγκαία για την ψυχοσωματική μας υγεία, ας δούμε καθαρά την αλήθεια για να υπάρξει ξανά ελπίδα.

Για το SugarMama,
Μυρσίνη Ψωμά

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…