Οι καυγάδες των γονιών... «καθοδηγούν» τα παιδιά

Υπάρχουν περίοδοι στη ζωή του ζευγαριού που η ένταση κατέχει δεσπόζουσα θέση.

Η ηρεμία και η γαλήνη που θα πρέπει να παρέχει στα παιδιά το πρωταρχικό κύτταρο της κοινωνίας, η οικογένεια, αντικαθίσταται από ένα σκληρό περιβάλλον με φωνές και συγκρούσεις. Οι λόγοι πολλοί. Ζητήματα οικονομικής φύσεως, επαγγελματικής αλλά και οικογενειακά, που αφορούν αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για το μεγάλωμα των παιδιών.
Οι διαφωνίες δε θέλουν και πολύ να φανούν στη ζωή του ζευγαριού και να σκεπάσουν ως ένα γκρι σύννεφο τη ψυχή των παιδιών τους. Σκεφτείτε οι συγκρούσεις να γίνουν ένα καθημερινό φαινόμενο. Ο θυμός να παίρνει τη θέση της λογικής και όλα αυτά με τα παιδιά να βιώνουν τα αρνητικά συναισθήματα. Παιδιά που μπορεί μάλιστα να πιεστούν για να λάβουν μία θέση υπέρ ενός από τους δύο γονείς. Πώς να νιώθουν άραγε; Τι να σκέφτονται για όλα αυτά; Πώς επηρεάζεται η ψυχική τους υγεία;

Οι βίαιες σκηνές μένουν χαραγμένες για πάντα στο μυαλό και στην ψυχή του παιδιού, παρέα μάλιστα με ένα αίσθημα ενοχής, επειδή μπορεί να πιστέψει πως εκούσια η ακούσια συντέλεσε στην εμφάνιση του καυγά. Ειδικά όταν πρόκειται για ζητήματα που αφορούν το ίδιο εκεί είναι σίγουρο πως θα κατηγορήσει τον εαυτό του. Έτσι το παιδί νιώθει μια θλίψη και χάνει σταδιακά την αυτοεκτίμηση του. Οι συγκρούσεις αυτές έχει διαπιστωθεί πως μπορεί να επηρεάσουν και τις σχολικές του επιδόσεις. Καθώς το παιδί μεγαλώνει αρχίζει να αδιαφορεί για τις γνώσεις που του παρέχονται από το σχολείο και πιθανόν να βρει ενδιαφέρον σε άλλου είδους «προκλήσεις» φθάνοντας πολλές φορές και στην εξάρτηση από ουσίες. Αναζητά τεχνητούς παραδείσους να ταξιδέψει για να απομακρυνθεί από το αφιλόξενο οικογενειακό περιβάλλον του.
Συγχρόνως διαπιστώνεται μία αντικοινωνική κι επιθετική συμπεριφορά απέναντι στους γονείς, αλλά και τους συμμαθητές του. Αυτό συμβαίνει επειδή επιθυμεί με αυτό τον τρόπο να τραβήξει την προσοχή τους και να δείξει πως είναι δυνατό. Οι γονείς όμως αποτελούν το καθρέφτη των παιδιών. Όταν λοιπόν, αναπτύξουν λάθος σχέσεις τότε λειτουργούν ως ένα λάθος παράδειγμα προς τα παιδιά τους, τα οποία πιθανότατα στο μέλλον να αναπτύξουν τέτοιου είδους σχέσεις. Σχέσεις μη υγιείς όπου θα κυριαρχούν η βία και οι συγκρούσεις!

Ας μην εθελοτυφλούμε όμως. Ανάμεσα στα ζευγάρια μπορεί να υπάρξουν και δύσκολες μέρες. Καλό είναι να κρατάτε το θυμό σας και να επιλύετε διαφορές σας όταν τα παιδιά δε βρίσκονται μπροστά. Αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε προσέξτε τον τόνο της φωνής σας και τις λέξεις που χρησιμοποιείται. Γιατί οι λέξεις «τραυματίζουν»! Μη ζητάτε από ένα παιδί να πάρει θέση όταν καυγαδίζετε, γιατί αγαπά και τους δύο γονείς εξίσου και δε θα μπορέσει να επιλέξει ποιός έχει λάθος και πιο σωστό. Στα μάτια του αν υποδείξει αυτόν που φταίει είναι σα να τον απορρίπτει κι αυτό του είναι επίπονο!

Στην περίπτωση που οι καυγάδες είναι έντονοι σκεφτείτε τη ψυχική υγεία του παιδιού σας και απευθυνθείτε σε έναν ειδικό. Με καλή διάθεση και διάλογο όλα επιλύονται. Μην ξεχνάτε πως ο – η σύντροφος σας υπήρξε κάποτε ο αγαπημένος σας εραστής, για τον οποίο τρέφατε θερμά αισθήματα και κάνατε μαζί όνειρα για μια ευτυχισμένη ζωή. Δώστε λοιπόν μια ακόμη ευκαιρία στη σχέση και στην οικογένειά σας. Το υγιές οικογενειακό περιβάλλον αποτελεί το καταφύγιο όλων!

Facebook Page: Το Μαγικό Φτερο

Facebook Profile: Kalliope Ouzoun-Andreou
Instagram: @kalliope_ouz

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…