Πότε μιλούμε στα παιδιά μας για το σεξ; Πότε μιλούμε στα παιδιά μας για το σεξ; Πότε μιλούμε στα παιδιά μας για το σεξ;
Στρατήλα Ρένα Written by Αυγ 29, 2013

Πότε μιλούμε στα παιδιά μας για το σεξ;

Όσο πιο νωρίς τόσο το καλύτερο. Όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά τόσο πιο εύκολο είναι να συζητήσουμε μαζί τους. Στην προσχολική ηλικία τα παιδιά εκφράζονται αυθόρμητα και δε δυσκολεύονται να ρωτήσουν και να συζητήσουν για θέματα που σχετίζονται με το σεξ. Αν από νωρίς μπουν σωστές βάσεις, αυτές οι συζητήσεις θα είναι πολύ πιο εύκολες και ανώδυνες μεγαλώνοντας, και ιδιαίτερα κατά την περίοδο της εφηβείας. Αρχίστε λοιπόν να μιλάτε για αυτά τα θέματα με το παιδί σας όσο το δυνατόν πιο νωρίς, και καθώς τα χρόνια περνούν φροντίζετε να εμπλουτίζετε τις γνώσεις του σε αυτά τα θέματα.

 

 

Τι πρέπει να πω στο παιδί μου;

 

H σεξουαλική διαπαιδαγώγηση του παιδιού μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα αλλά και πολλά άλλα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τα πιο κάτω:
• Γνώσεις για την εξέλιξη του ανθρώπου και τις σωματικές, συναισθηματικές και ψυχολογικές αλλαγές από τις οποίες περνά.
• Πληροφορίες για την ανατομία του γεννητικού συστήματος του άνδρα και της γυναίκας και εκμάθηση της σωστής ονομασίας των μερών του σώματος, που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη σεξουαλικότητα.
• Γνωριμία με τη διαδικασία σύλληψης και γέννησης ενός παιδιού.
• Πληροφορίες για την έννοια της οικογένειας, τα διάφορα είδη οικογένειας που υπάρχουν κ.λπ
• Συζητήσεις για την έννοια της φιλίας, του έρωτα, της αγάπης, και άλλων συναισθημάτων ή σχέσεων που μπορεί να ενώνουν δύο ανθρώπους.
• Πληροφορίες για τρόπους αντισύλληψης, για πρόληψη μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ή σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.
• Ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης του παιδιού καθώς και της ικανότητας του να εκφράζει τα συναισθήματά του, να επικοινωνεί τις σκέψεις του, να υπερασπίζεται τα δικαιώματά του και να διεκδικεί ό,τι το κάνει ευτυχισμένο με σεβασμό προς τον εαυτό του και τους άλλους.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν είναι κάτι ξεκομμένο από την υπόλοιπη διαπαιδαγώγηση που δίνουμε στα παιδιά μας. Επηρεάζει και επηρεάζεται από όλους τους τομείς της αγωγής των παιδιών και αλληλεπιδρά μαζί τους. Έτσι...
Μαθαίνοντας στο παιδί μου να είναι ειλικρινής, του διδάσκω να είναι ειλικρινής σε όλες τις σχέσεις του, φιλικές, ερωτικές και άλλες.
Μαθαίνοντας στο παιδί μου να σέβεται το συμμαθητή του, την άποψη των άλλων και τη διαφορετικότητα, του διδάσκω ταυτόχρονα να σέβεται το μελλοντικό του σύντροφο.
Καλλιεργώντας την αυτοπεποίθηση και τον αυτοσεβασμό στο παιδί μου, του δίνω τα εφόδια για να μπορεί μελλοντικά να κρατηθεί μακριά από οτιδήποτε βλαβερό ή επικίνδυνο βρεθεί στο δρόμο του, χωρίς να σκέφτεται τι θα πουν οι άλλοι.
Γενικά, οι στάσεις που μεταδίδω στο παιδί μου μέσα από την καθημερινή αλληλεπίδραση μαζί του σε όλους τους τομείς, θα επηρεάσουν ανάλογα και τις απόψεις και αρχές του σε τομείς που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα.

Τι λέω για το σεξ σε κάθε ηλικία;
Αρχίζω να μιλώ με το παιδί μου όσο πιο νωρίς μπορώ και καθώς μεγαλώνει φροντίζω να εμπλουτίζω τις γνώσεις του και να καλλιεργώ σε περισσότερο βάθος σχετικές στάσεις και δεξιότητες. Πιο κάτω παρατίθεται ενδεικτικά μια περίληψη των όσων θα μπορούσα «μάθω» στο παιδί μου σε κάθε ηλικία. Τα ηλικιακά όρια δεν είναι αυστηρά, ούτε και απόλυτα, oύτε και ο κατάλογος εξαντλητικός. Ανάλογα με την κάθε περίπτωση παιδιού μπορεί να θίξω ένα θέμα νωρίτερα ή αργότερα στην ηλικία.

0-4 χρονών
Δίνουμε σημασία
 στην ορθή ονομασία από το παιδί όλων των εξωτερικών μερών του σώματος (στήθος, πέος, κόλπος, αιδοίο κ.λπ)
 στην επεξήγηση προς το παιδί των σωματικών διαφορών ανάμεσα στα δύο φύλα
 στην αποδοχή της συνήθειας του παιδιού να εξερευνά το σώμα του
 στην έναρξη με το παιδί συζητήσεων σχετικά με την ανάγκη για προστασία του εαυτού του και του σώματός του από ανεπιθύμητα αγγίγματα και άλλες συμπεριφορές που το κάνουν να νιώθει άβολα.

4-6 χρονών
Συζητούμε με το παιδί
 από πού έρχονται τα μωρά (συζήτηση για τη σύλληψη ενός μωρού, την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, με απλή αλλά σωστή γλώσσα, χωρίς λεπτομέρειες)
 όρια που πρέπει να έχει ως προς το ποια γλώσσα και συμπεριφορά είναι κοινωνικά αποδεκτή (λεξιλόγιο, χειρονομίες, συνήθειες)
 όρια σε σχέση με το χειρισμό του σώματός του και πιο συγκεκριμένα:
- Παιχνίδια με το σώμα (τι είναι ασφαλές και τι όχι, τι είναι αποδεκτό και τι όχι)
- Καθορισμός συμπεριφορών που πρέπει να γίνονται σε ιδιωτικό χώρο και όχι δημόσια.
- Συνεχίζουμε να επισημαίνουμε στο παιδί ότι το σώμα του ανήκει μόνο σ'
αυτό και ότι μπορεί και πρέπει να αρνηθεί οποιαδήποτε συμπεριφορά προέρχεται από κάποιον άλλο και το κάνει να νιώθει άβολα και άσχημα, ακόμα και αν αυτός ο άλλος είναι μέλος της οικογένειας.

6-9 χρονών
Μιλούμε με το παιδί για:
 τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα (συμπεριφορά, συνήθειες, κοινωνικά αποδεχτές τάσεις)
 το μηχανισμό της αναπαραγωγής με περισσότερες λεπτομέρειες
 όρια που σχετίζονται με το σεβασμό των προσωπικών στιγμών του ιδίου και των άλλων σε ιδιωτικό χώρο
 την ανοχή και το σεβασμό που πρέπει να επιδεικνύουμε προς τους άλλους ανεξάρτητα αν είναι διαφορετικοί από εμάς με οποιονδήποτε τρόπο
 θέματα αυτοσεβασμού
 θέματα που αποτελούν κοινωνικά ταμπού
 θέματα που σχετίζονται με τα στερεότυπα των φύλων
 την έννοια της φιλίας, της αγάπης και των αντίστοιχων σχέσεων που κτίζουν οι άνθρωποι.

9-12 χρονών
Σε αυτή την ηλικία συζητούμε με το παιδί για
 τις σωματικές & συναισθηματικές αλλαγές της προεφηβείας
 θέματα που τους απασχολούν – όπως τα πιο κάτω- με στόχο να τους διαφωτίσουμε και να τους καθησυχάσουμε:
- Η ιδέα που έχουν για το σώμα τους (θέματα αυτοεικόνας, αυτοεκτίμησης κ.λπ)
- Η ανησυχία τους για το αν είναι φυσιολογικοί, εξαιτίας των ξαφνικών αλλαγών που νιώθουν ότι βιώνουν (περίοδος, ονείρωξη, αλλαγές στο σώμα, στη φωνή κ.λπ)
- Η αμηχανία τους να συζητήσουν θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα παρόλο που θα το ήθελαν πολύ.
Θέματα που σχετίζονται με νέες σκέψεις και νέα συναισθήματα που τους απασχολούν (οι φιλίες, το φλερτ κ.λπ)
 Προσπαθούμε να θέσουμε τη σχέση μας μαζί τους σε νέες, πιο γερές βάσεις, με στόχο να καταφέρουμε να την διατηρήσουμε δυνατή κατά τη διάρκεια των δύσκολων χρόνων της εφηβείας.

13-18 χρονών
Είμαστε δίπλα τους, έτοιμοι να τους ακούσουμε, να τους συμβουλεύσουμε, να μοιραστούμε μαζί τους εμπειρίες και απόψεις, όσο γίνεται χωρίς πίεση και ένταση. Ό,τι και να συμβαίνει, προσπαθούμε να διατηρούμε πάντα ανοικτή την επικοινωνία μαζί τους. Στόχος μας είναι να νιώθουν ότι μπορούν να μας εμπιστευτούν κάθε στιγμή για οτιδήποτε τους απασχολεί.
Σε αυτές τις ηλικίες αναμένουμε ότι :
• δυσκολεύονται να αποδεχτούν τις πολλές σωματικές αλλαγές και προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα επίπεδα ορμονών
• θα εκδηλώσουν έντονα την ανάγκη τους να μένουν μόνοι σε δικό τους χώρο
• επηρεάζονται πολύ εύκολα από τους φίλους και τα ΜΜΕ
• θέλουν να νιώθουν ότι ελέγχουν οι ίδιοι τη ζωή τους
• νιώθουν συχνά έλξη από άτομα του αντίθετου φύλου, κάνουν ρομαντικές, ερωτικές και σεξουαλικές σκέψεις και έχουν έντονα συναισθήματα για το άτομο που τους ενδιαφέρει.
• Πιθανόν να βιώσουν τα πρώτα χάδια, ίσως και σεξουαλική επαφή

Τι μπορεί να με βοηθήσει να μιλήσω στο παιδί μου για το σεξ – Συμβουλές σε γονείς
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλους ή κάποιους από τους ακόλουθους τρόπους για να αρχίσετε να μιλάτε με το παιδί σας για τα θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα.
• Αρχίζω μια συζήτηση με το παιδί μου με αφορμή μια δική μου ή δική του απορία, ένα γεγονός που συνέβηκε στο σχολείο ή αλλού, μια σκηνή από τηλεοπτική σειρά ή εκπομπή, ένα περιστατικό στις ειδήσεις και οτιδήποτε άλλο μπορείτε να φανταστείτε.
• Αφηγούμαι στο μικρό παιδί μου ένα παραμύθι ή μια ιστορία με σχετικά μηνύματα και το συζητώ μετά μαζί του ή αγοράζω στο μεγαλύτερό μου παιδί ένα βιβλίο σχετικό με αυτά τα θέματα και το χρησιμοποιώ ως αφορμή για να συζητήσω μαζί του.
• Συμφωνώ με το παιδί μου ότι θα συζητούμε οτιδήποτε μας απασχολεί μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας ή της βδομάδας και βρίσκω ευκαιρία τότε να θίξω διάφορα θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα.
• Στο αυτοκίνητο, στο δρόμο για το σχολείο ή το φροντιστήριο, ανοίγω κουβέντα με το παιδί μου για αυτά τα θέματα. Η περιορισμένη οπτική επαφή που έχω μαζί του ενώ οδηγώ ίσως με βοηθήσει να μιλήσω πιο άνετα.
• Παίζω ένα παιχνίδι με το παιδί μου, με σκοπό να του μεταδώσω τα μηνύματα και τις πληροφορίες που θέλω (π.χ. κρεμάλα με τα μέρη του σώματος).

Μην ξεχνάτε όμως ότι εκτός από τη συζήτηση...
• Μηνύματα, στάσεις και αρχές περνώ στο παιδί μου και με το δικό μου παράδειγμα. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά μιμούνται τους ενήλικες.
• Τέλος, μην υποτιμάτε τη σημασία τόσο της λεκτικής όσο και της μη λεκτικής σας συμπεριφοράς. Το παιδί παίρνει μηνύματα τόσο μέσα από όσα του λέτε όσο και μέσα από όσα δεν του λέτε ή απλά του δείχνετε με το ύφος, τη διάθεση τις κινήσεις και τις πράξεις σας. Ένα βλέμμα, ένα άγγιγμα, η στάση του σώματός σας, «διδάσκουν» το παιδί σας χωρίς εσείς να το καταλαβαίνετε.

 

Ποια είναι τα μυστικά για μια επιτυχημένη επικοινωνία με το παιδί μου για το σεξ;
Δεν υπάρχουν μυστικά, ούτε συνταγές επιτυχίας. Η υπομονή, η αγάπη, η τόλμη και το ειλικρινές ενδιαφέρον για το παιδί σας θα σας βοηθήσουν να βρείτε τον τρόπο να μοιραστείτε μαζί τους όλα όσα θα θέλατε. Ίσως βοηθήσει να θυμάστε τα πιο κάτω:

 

1. Συνηθίστε να μιλάτε άνετα και ελεύθερα, χωρίς ταμπού με το σύντροφό σας, και κρατήστε οι ίδιοι επαφή με τα δικά σας συναισθήματα.
2. Αποδεχτείτε το παιδί σας ως ένα σεξουαλικό πλάσμα.
3. Ενθαρρύνετε το παιδί να μιλά και να κάνει ερωτήσεις.
4. Ξεσκονίστε τις γνώσεις σας.
5. Εξοικειωθείτε με λέξεις και συζητήσεις σχετικές με το σεξ και τη σεξουαλικότητα.
6. Μην υποτιμάτε τα συναισθήματά των παιδιών.
7. Όσα λέτε στο παιδί να αντανακλούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις δικές σας γνώσεις και πεποιθήσεις, που αποκτήσατε ως ενήλικας και όχι προκαταλήψεις και αρχές που κουβαλάτε μαζί σας από την παιδική ηλικία ή από τους δικούς σας γονείς.
8. Μην αναβάλλετε τη συζήτηση με το παιδί σας. Δίνετε καλύτερα μια σύντομη απάντηση στην απορία του.
9. Δίνετε στο παιδί απλές, ξεκάθαρες και σύντομες απαντήσεις, κατάλληλες για την ηλικία στην οποία βρίσκεται.
10. Μην τονίζετε στο παιδί μόνο την αρνητική πτυχή της σεξουαλικότητας (κίνδυνοι, ασθένειες, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες κ.λπ) αλλά μιλήστε του εξίσου και για τη θετική της πλευρά ( η ομορφιά των συναισθημάτων, η χαρά του να μοιράζομαι στιγμές με κάποιον που αγαπώ κ.λπ)
11. Προσπαθήστε να διανθίσετε τέτοιες συζητήσεις με έξυπνο και κατάλληλο χιούμορ. Ιδιαίτερα χρήσιμο σε δύσκολες ή άβολες στιγμές.
12. Προσπαθήστε, όπου χρειάζεται και είναι δυνατό να συνοδεύετε τη συζήτηση με εικόνες από βιβλία.
13. Μοιραστείτε με το παιδί σας τις σκέψεις και τα συναισθήματα που είχατε κι εσείς στην ηλικία του για παρόμοια θέματα.
14. Όποιο κι αν είναι το περιεχόμενο της συζήτησης, διατηρείτε πάντα ένα ήρεμο και μη επικριτικό τόνο και μην κάνετε ποτέ κήρυγμα.
15. Πριν αρχίσετε να συζητάτε με το παιδί σας ξεκαθαρίστε μέσα σας ποιες είναι οι προσωπικές σας απόψεις και στάσεις σε αυτά τα θέματα. Συζητήστε επίσης με το σύντροφό σας ποιες είναι οι αρχές και τα πιστεύω της οικογένειας σας σε αυτά τα θέματα.
16. Όταν συζητάτε με το παιδί, διαχωρίζετε τα γεγονότα, τις γνώσεις και την αντικειμενική αλήθεια από τις απόψεις που είναι υποκειμενικές και εξηγήστε στο παιδί πως για κάποια θέματα δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη.
17. Προσπαθήστε οι πράξεις σας να είναι καθρέφτης των όσων λέτε στο παιδί σας. Λειτουργήστε δηλαδή ως πρότυπό του.
18. Να προσπαθείτε να χρησιμοποιείτε πάντα τη σωστή ορολογία για τα μέρη του σώματος αλλά και για οτιδήποτε σχετίζεται με τη σεξουαλικότητα.
19. Να αντιδράτε με ψυχραιμία στη χρησιμοποίηση από το παιδί σας μη αποδεκτών λέξεων και φράσεων συζητώντας μαζί του για τη σημασία τους και τον ορθό τρόπο χρήσης τους.
20. Μάθετε στο παιδί σας να ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά κάθε προσωπικής του απόφασης και συζητήστε μαζί του τόσο τη σημασία και το δικαίωμα της προσωπικής επιλογής σε κάθε θέμα, αλλά και των ευθυνών και συνεπειών που αυτή συνεπάγεται.
21. Να δείχνετε στοργή με το άγγιγμα και τα λόγια στο παιδί σας, σε όλες τις ηλικίες, για να του δώσετε το μήνυμα ότι αυτός ένας φυσικός και όμορφος τρόπος έκφρασης συναισθημάτων.
22. Να είστε ειλικρινείς.
23. Όταν δεν είστε σίγουροι για κάτι χρησιμοποιείστε την κρίση σας και...εμπιστευτείτε το ένστικτό σας.
24. Διατηρήστε πάντα ανοιχτή την επικοινωνία με το παιδί σας.
25. Αφιερώστε του χρόνο.

 

Που μπορώ να βρω περισσότερο βοηθητικό υλικό για να μιλήσω σωστά στο παιδί μου για το σεξ
Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά καινούρια βιβλία τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να αρχίσετε να μιλάτε με το παιδί σας για αυτά τα θέματα. Για πληροφορίες μπορείτε επίσης να συμβουλευτείτε αξιόπιστες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Μπορείτε επίσης να αποταθείτε για συμβουλές και έντυπο υλικό στον Κυπριακό Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού. Η ιστοσελίδα του Συνδέσμου www.cyfamplan.org/ προσφέρει αρκετές πληροφορίες για αυτά τα θέματα.

 

Πηγή Cyprus Family Planning Association

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…