Η σοκολάτα είναι υγιεινή για τα παιδιά; Η σοκολάτα είναι υγιεινή για τα παιδιά;
Ρένα Ψωμά Written by Νοε 23, 2014

Η σοκολάτα είναι υγιεινή για τα παιδιά;

Ποιο παιδί δεν τρελαίνεται για την αγαπημένη μας σοκολάτα; Η σοκολάτα αποτελεί ένα ιδιαίτερα αγαπημένο τρόφιμο για μικρούς και μεγάλους. Είναι δημοφιλής κυρίως για τη νόστιμη γεύση και τη βελούδινη υφή της.


Η σοκολάτα είναι υγιεινή για τα παιδιά;

 

Στην ερώτησή μας έρχονται να απαντήσουν τα ίδια τα θρεπτικά συστατικά της. Το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο φώσφορος έχουν προστατευτική δράση έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων, της υπέρτασης και της οστεοπόρωσης. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, ενώ ο χαλκός συμμετέχει στη σύνθεση της μελανίνης στο δέρμα και τα μαλλιά. Οι πολυφαινόλες, και συγκεκριμένα μια ειδική κατηγορία, τα φλαβονοειδή, που περιέχονται στο κακάο, συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, με αποτέλεσμα να μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου και να μας προστατεύουν από τη γήρανση. Η θεοβρωμίνη συμβάλλει στη μυϊκή, καρδιακή και πνευματική τόνωση, και παρουσιάζει και αντιβηχική δράση. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει επίσης ένα σπουδαίο αμινοξύ που το βάπτισαν οι νονοί του τρυπτοφάνη μετά τη γέννησή του, το οποίο συμβάλλει στην έκκριση της σεροτονίνης από τον ανθρώπινο εγκέφαλο, δημιουργώντας σε αυτόν αίσθηση καλής διάθεσης, πληρότητας, κορεσμού, και την κάνει μη εθιστική. Να γιατί αισθανόμαστε τόσο όμορφα καταναλώνοντάς την, πέρα από το αδιαμφισβήτητο γεγονός της γευστικής απόλαυσης που μας προσφέρει! Επίσης δίνει ενέργεια, οπότε για παιδιά τα οποία έχουν χαμηλό σωματικό βάρους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της ενεργειακής τους πρόσληψης.

 

Από την άλλη βέβαια, η σοκολάτα είναι πλούσια σε λιπαρά, σάκχαρα και περιέχει σχετικά μικρή ποσότητα καφεΐνης. Είναι ενδιαφέρον ότι τα κορεσμένα λιπαρά της σοκολάτας δεν φαίνεται να επηρεάζουν την χοληστερόλη αίματος, όμως τα απλά σάκχαρα που περιέχει ευνοούν την τερηδόνα, ενώ η καφεΐνη σε μεγάλες δόσεις (πάνω από 100mg ημερησίως) μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχία και αϋπνία. Επίσης, το υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο της σοκολάτας μπορεί να συνεισφέρει στην αύξηση βάρους, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία στην Ελλάδα, μια χώρα με υψηλά ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών.
Σε τι ποσότητα πρέπει να καταναλώνουμε την σοκολάτα;
Δεν χρειάζεται να στερήσουμε από τα παιδιά μας την αγαπημένη τους απόλαυση, αλλά να τους την προσφέρουμε με μέτρο. Μια μέτρια σοκολάτα την εβδομάδα ή 2-3 φορές κάτι μικρότερο, είναι μια λογική ποσότητα. Για τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας μπορείτε να τους προτείνετε ως γλυκό κάποιο γιαούρτι με φρούτα ή μέλι, σπιτικό κέικ ή μπάρες δημητριακών. Καλό είναι τα παιδία μετά την ηλικία των 5 ετών να γνωρίζουν πόση σοκολάτα τους αναλογεί ώστε να μπορούν να διαχειριστούν και να προγραμματίσουν μόνα τους πότε θα την καταναλώσουν. Και όπως ισχύει για όλες τις τροφές, έτσι και η σοκολάτα πρέπει να καταναλώνεται με σύνεση και όχι να απαγορεύεται. Μην ξεχνάτε, πως η στέρηση έχει αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή το παιδί θα στραφεί κάποια στιγμή της ζωής του σε όλα τα απαγορευμένα!
Ποια είναι η πιο υγιεινή σοκολάτα;
Αναμφισβήτητα η μαύρη σοκολάτα , δηλαδή η σοκολάτα υγείας, αφού περιέχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες σε σχέση με τη σοκολάτα γάλακτος και καθόλου χοληστερόλη.

 

Πόσο συνδέεται η σοκολάτα με την παιδική παχυσαρκία; Ισχύει ότι η μαύρη σοκολάτα δεν παχαίνει;
Η πικρή αλήθεια για τη γλυκιά σοκολάτα, και εδώ είναι το οξύμωρο της υπόθεσης, είναι ότι ενώ είναι τόσο γλυκιά, μας δίνει πολλές θερμίδες. Στα 100 γραμμάρια δίνει περίπου 500 θερμίδες, περίπου όσες μας δίνει ένα κυρίως γεύμα, και, δυστυχώς, για τη σοκολάτα, δεν μας χορταίνει! Σαφώς, η αυξημένη κατανάλωση σοκολάτας συνδέεται με παχυσαρκία παιδική και ενήλικη. Προσοχή, η σοκολάτα υγείας περιέχει σχεδόν τις ίδιες θερμίδες με τη σοκολάτα γάλακτος, συνεπώς δεν είναι διαιτητική, αλλά υγιεινότερη!

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…