Τροφική πυραμίδα μεσογειακής διατροφής Τροφική πυραμίδα μεσογειακής διατροφής
Άρτεμις Ζερδελή Written by Φεβ 10, 2016

Τροφική πυραμίδα μεσογειακής διατροφής

Ο όρος Μεσογειακή Διατροφή , αποτελεί έναν τρόπο διατροφής που είχαν υιοθετήσει οι χώρες της Μεσογείου στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Η ονομασία επινοήθηκε απο τον Άνσελ Κις ,ο οποίος ήταν από τους πρώτους που μελέτησε αυτόν τον τρόπο διατροφής.

Η Μεσογειακή δίαιτα, περιλαμβάνει σε καθημερινή βάση φρέσκα φρούτα(3-4 μερίδες) και λαχανικά(6 μερίδες),δημητριακά(4 μερίδες), και γαλακτοκομικά(2 μερίδες).

 

Αυτές οι ομάδες τροφίμων αποτελούν την βάση της Μεσογειακής Δίαιτας.

Εβδομαδιαία στη μεση της τροφικής πυραμίδας ,περιέχει λευκό κρέας(πουλερικά)(4 μερίδες),ψάρια,(5-6 μερίδες) ελιές όσπρια ξηρούς καρπούς 3-4 μερίδες,πατάτες και αυγά 3 μερίδες και γλυκά μια φορά την εβδομάδα.

Πιο σπάνια,δηλαδή λίγες φορά το μήνα εντάσσεται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος (μοσχάρι,χοιρινό)με εξαίρεση στην περίοδο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας που ο οργανισμός βρίσκεται ακόμα σε ανάπτυξη.

Αυτή είναι η κορυφή της πυραμίδας.

Ακόμη ,η Μεσογειακή δίαιτα προτείνει τη χρήση ελαιολάδου έναντι άλλον ελαίων λόφω της ψηλής περιεκτικότητας του σε καλά λιπαρά.

Το ελαιόλαδο έχει αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει απο καρδιαγγειακά νοσήματα.Επίσης ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα έχει ευργετική δράση.

Η επιστημονική κοινότητα έχει αναγνωρίσει την σχέση μεταξύ της τήρησης ενός Μεσογειακού διατροφικού προτύπου με την μειωμένη εμφάνιση καργιαγγειακών νοσημάτων.Η μεγάλη περιεκτηκότητα σε φυτικές ίνες,βιταμίνες μέταλλα ιχνοστοιχεία καλα λιπαρά οξέα και η μειωμένη πρόσληψη ''κακών '' λιπαρών( π.χ. τηγανητά και έτοιμα σκευάσματα) δικαιολογέι την συσχέτιση αυτή.Πιθανολογείται και η αντιοξειδώτικη και αντικαρκινική δράσα χωρίς να υπάρχουν ακόμη επίσημες μελέτες.

Για το SugarMama,

Από τη Διαιτολόγο Διατροφολόγο Άρτεμις Ζερδελή

Για περισσότερες πληροφορίες εδω: Άρτεμις Ζερδελή Διαιτολόγος Διατροφολόγος

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…