Πρόγραμμα εμβολιασμών Πρόγραμμα εμβολιασμών
Στρατήλα Ρένα Written by Απρ 24, 2014

Πρόγραμμα εμβολιασμών

Είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια;

Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Όταν ένα εμβόλιο δοθεί με ένεση ή με άλλο τρόπο σε κάποιο παιδί τότε ο οργανισμός αναγνωρίζει το εμβόλιο αυτό σαν κάτι ξένο προς αυτόν και κατασκευάζει αντισώματα για να το πολεμήσει.

 

Μερικά από τα εμβόλια μπορούν με μία μόνο δόση να ερεθίσουν τον οργανισμό να παράγει πολλά αντισώματα, τόσα ώστε να μπορεί να εξουδετερώσει την πραγματική νόσο, όταν έρθει η στιγμή που θα συναντηθεί μαζί της. Ο σκοπός των εμβολίων είναι να μιμηθούν την πραγματική νόσο, αλλά χωρίς να βάλουν σε κίνδυνο τον οργανισμό του παιδιού. Για την παρασκευή τους τα μικρόβια ή οι ιοί που περιέχονται στο εμβόλιο φονεύονται ή εξασθενούνται, έτσι που ο οργανισμός εύκολα να τα βγάλει εκτός μάχης, αλλά και να μπορέσει να παράγει τα αντισώματα που θα του χρησιμεύσουν σε μελλοντική επαφή του με την πραγματική νόσο. Η αποτελεσματικότητα εξ άλλου ενός εμβολίου εξαρτάται και από τις ιδιαιτερότητες του καθενός μας σαν οργανισμού, που πάει να πει ότι δεν θα αντιδράσουμε όλοι το ίδιο αν εμβολιαστούμε με το ίδιο εμβόλιο. Επειδή τα παιδιά σήμερα δεν νοσούν από την φυσική νόσο, που συνήθως αφήνει ισχυρή και ισόβιο ανοσία, αλλά κάνουν το αντίστοιχο εμβόλιο, με την πάροδο των χρόνων θα δημιουργηθεί μια ομάδα παιδιών που ο οργανισμός τους θα έχει χάσει την ικανότητα να εξουδετερώνει τις αρρώστιες αυτές και θα χρειασθούν επαναληπτικό εμβολιασμό.
Ο επαναληπτικός εμβολιασμός αναγκάζει τον οργανισμό να θυμηθεί και να ξαναφτιάξει μεγάλο αριθμό αντισωμάτων, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει επαρκώς την είσοδο στο σώμα του μικροβίων ή ιών. Ο γονέας πρέπει να φυλάει το βιβλιάριο εμβολιασμών του παιδιού, για να γνωρίζει πότε θα κάνει το επαναληπτικό του εμβόλιο. Αλλιώς κινδυνεύει ξαφνικά να νοσήσει από ξεχασμένες νόσους. Τα εμβόλια είναι η καλύτερη φροντίδα υγείας για το παιδί σας, αφού αφορά την πρόληψη. Mην τα ξεχνάτε και μην νομίζετε ότι δεν χρειάζονται. Μην ξεχνάτε να ζητάτε από τον γιατρό, να σας ενημερώνει για τον εμβολιασμό που κάνει στο παιδί σας, καθώς και για το ποιες είναι και πως θα αντιμετωπίσετε όλες τις πιθανές παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ

2-3 μηνών
Τριπλό - Πολιομυελίτιδας - Μηνιγγίτιδας από Αμμόφιλο

Ανάλογα με τον Παιδίατρο και την τακτική του θα γίνουν 3 δόσεις για την ηπατίτιδα Β. Η ηλικία που οι περισσότεροι παιδίατροι αρχίζουν τον εμβολιασμό είναι από την γέννηση μέχρι 6 μηνών. Οι επόμενες 2 δόσεις θα γίνουν μετά από 1 και πέντε μήνες αντίστοιχα
_____________________
Το διπλό εμβόλιο (διφθερίτιδας τετάνου), γίνεται μόνο στην περίπτωση που δεν μπορεί να γίνει το τριπλό εμβόλιο, όπως πχ το παιδί να έχει περάσει κοκίτη ή να έχει κάνει πυρετικούς σπασμούς κλπ, ή όταν τελειώσει ο εμβολιασμός με το τριπλό εμβόλιο.
__
3-4 μηνών
Τριπλό - Πολιομυελίτιδας

4-5 μηνών
Τριπλό - Πολιομυελίτιδας - Μηνιγγίτιδας από Αμμόφιλο
6-7 μηνών Μηνιγγίτιδας από Αιμόφιλο
14 μηνών Ιλαράς - Ερυθράς - Παρωτίτιδας (MMR)
16 μηνών Τριπλό - Πολιομυελίτιδας
18 μηνών Μηνιγγίτιδας
4 - 6 ετών Ιλαράς - Ερυθράς - Παρωτίτιδας (MMR)
5 ετών Τριπλό - Πολιομυελίτιδας
10-12 ετών Διπλό ενηλίκων
10-15 ετών Ιλαράς - Ερυθράς - Παρωτίτιδας (MMR) (για τα παιδιά που δεν το έκαναν στην ηλικία των 4-6 ετών)
>15 ετών Διπλό (Di-Te Adult) κάθε 5-10 χρόνια, εφόρου ζωής. Πιθανόν 4η δόση ηπατίτιδας Β ή άλλα νεότερα εμβόλια

Tagged under

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…