Στρατήλα Ρένα Written by Ιουν 07, 2021

Φτιάξε το δικό σου καναπέ από παλέτες οικονομικά σε 5 βήματα!

Φτιάξε το δικό σου καναπέ από παλέτες οικονομικά σε 5 βήματα!

Οι Do It Yourself (DIY) κατασκευές είναι μια από τις πιο αγαπημένες τάσεις στη σύγχρονη διακόσμηση. Βασίζονται στη λογική ότι μπορείς να φτιάχνεις μόνος/ -η σου διάφορα αντικείμενα, ακόμα και έπιπλα για το σπίτι σου. Με τον τρόπο αυτό, πετυχαίνεις να έχεις ακριβώς αυτό που ήθελες, αλλά εξοικονομείς και χρήματα. Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να “πιάνουν” τα χέρια σου σε χειροτεχνίες και κατασκευές. Για παράδειγμα, ένας καναπές από παλέτες για το καθιστικό, ή το μπαλκόνι, μπορεί να φτιαχτεί σχετικά εύκολα, αρκεί να έχεις μια σχετικά εμπειρία στις ξυλουργικές κατασκευές.

Ειδικά για το καλοκαιρινό μπαλκόνι σου, ο καναπές από παλέτες είναι ό,τι καλύτερο. Επειδή κοστίζει πολύ λιγότερο από έναν τυπικό καναπέ, δε φοβάσαι να τον τοποθετήσεις σε εξωτερικό χώρο. Επίσης, είναι βολική ιδέα, γιατί μπορείς να κόψεις τις ξύλινες παλέτες στις διαστάσεις που χρειάζεσαι, εξοικονομώντας πολύτιμο χώρο στο μπαλκόνι. Αν δε θέλεις απαραίτητα να βάλεις μαξιλάρες πάνω στις παλέτες, μπορείς να φτιάξεις και ένα βολικό παγκάκι από ξύλο. Θα αναβαθμίσει αισθητά τη διακόσμηση σου και θα σου φτιάξει τη διάθεση. Λοιπόν, ας δούμε βήμα βήμα πώς μπορείς να φτιάξεις ένα λειτουργικό καναπέ από παλέτες.

Μοντέρνος καναπές από παλέτες για το καθιστικό & το μπαλκόνι σε 5 βήματα!

Βήμα 1: Υλικά που θα χρειαστείς
Όλα τα υλικά που σου προτείνουμε παρακάτω μπορείς να τα βρεις σε καταστήματα με είδη σπιτιού και κήπου και σε χρωματοπωλεία. Ωστόσο, τις παλέτες μπορείς να τις προμηθευτείς και από γειτονικά σου καταστήματα που τις χρησιμοποίησαν για μεταφορά εμπορευμάτων και δεν τις χρειάζονται πια. Όσο για τα μαξιλάρια για τον καναπέ, αν έχεις κάποιο παλιό καναπέ που ετοιμάζεσαι να πετάξεις, μπορείς να πάρεις τα δικά του μαξιλάρια και να τα επενδύσεις με καινούριο ύφασμα. Τα υλικά που χρειάζεται ένας καναπές από παλέτες για να κατασκευαστεί είναι:

2 μεγάλες ξύλινες παλέτες.
Παλμικό τριβείο, ή Γυαλόχαρτα νούμερο 100- 150.
Πριόνι.
Κατσαβίδι μπαταρίας.
Νοβοπανόβιδες/ Ξυλόβιδες.
Βερνικόχρωμα για ξύλο σε χρώμα της επιλογής σου.
Ρολό & Πινέλο βαψίματος.
Διάβασε επίσης: Τραπέζι από παλέτα: Φτιάξε το δικό σου σε 3 απλά βήματα!

Βήμα 2: Λείανση των ξύλινων επιφανειών
Προτού κατασκευαστεί ο καναπές από παλέτες, πρέπει να λειάνεις το ξύλο για να μπορεί να βαφτεί πιο εύκολα και να μην είναι τόσο τραχύ. Το παλμικό τριβείο είναι η ιδανική συσκευή για να λειάνεις το ξύλο, αλλά δε βρίσκεται σε κάθε σπίτι. Αν δε διαθέτεις αυτή τη συσκευή, υπάρχει και ο παραδοσιακός τρόπος λείανσης με γυαλόχαρτο. Τρίψε για πρώτη φορά με γυαλόχαρτο νούμερο 100 και καθάρισε τις επιφάνειες με ένα καθαρό πανί. Έπειτα, τρίψε για δεύτερη φορά τις παλέτες με γυαλόχαρτο νούμερο 150 για τέλειο αποτέλεσμα. Καθάρισε ξανά τη σκόνη και τα υπολείμματα με ένα καθαρό πανί και προχώρα στο επόμενο βήμα.

Βήμα 3: Βάψιμο των ξύλινων επιφανειών
Αλήθεια, τι χρώμα θα ήθελες να έχει ο δικός σου καναπές από παλέτες; Μπορείς να διαλέξεις ένα έντονο χρώμα που ξεχωρίζει και προσελκύει τα βλέμματα, ή και ένα διακριτικό χρώμα που προσφέρει κλασική κομψότητα στο χώρο. Αφού, λοιπόν, διαλέξεις το χρώμα που σε εκφράζει, πάρε το ρολό και το βερνίκι για ξύλο και βάψε τις ξύλινες παλέτες. Ίσως χρειαστείς και ένα πινέλο για τις λεπτομέρειες που δε φτάνει το ρολό, όπως τις γωνίες. Σημασία έχει να βαφούν όλες οι επιφάνειες των παλετών ομοιόμορφα. Μπορείς να βάψεις πρώτα τη μια πλευρά, να την αφήσεις να στεγνώσει για λίγες ώρες και μετά να βάψεις την άλλη πλευρά. Τέλος, αφήνεις και αυτή την πλευρά να στεγνώσει καλά, προτού προχωρήσεις στην κατασκευή του καναπέ σου.

Βήμα 4: Ετοιμασία των παλετών για συναρμολόγηση
Το βήμα αυτό είναι προαιρετικό και σχετίζεται με το αν θέλεις να βάλεις πλάτη στον καναπέ σου, ή όχι. Για παράδειγμα, αν πρόκειται να τοποθετήσεις τον καναπέ σε θέση που ακουμπά σε τοίχο πίσω του, δεν είναι απαραίτητο να φτιάξεις πλάτη. Αν όχι, τότε ίσως θα ήταν καλό να φτιάξεις μια χειροποίητη πλάτη για καναπέ. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να το κάνεις, αλλά εμείς θα σου προτείνουμε έναν. Πάρε τη μια από τις δύο παλέτες και πριόνισε τη με τέτοιο τρόπο, ώστε να κοπεί περίπου στη μέση. Σκέψου, πως το ένα κομμάτι (το μεγαλύτερο από τα δύο) θα είναι μέρος του καθίσματος. Το άλλο κομμάτι θα γίνει η πλάτη που χρειάζεται ο καναπές από παλέτες.

Βήμα 5: Συναρμολόγηση του καναπέ
Για να συναρμολογήσεις τον καναπέ από παλέτες, πρώτα πρέπει να συνδέσεις τις δύο παλέτες μεταξύ τους, ώστε να έχεις ένα σταθερό κάθισμα. Χρησιμοποίησε μερικές ξυλόβιδες και το κατσαβίδι μπαταρίας σου για να ενώσεις τις δύο παλέτες. Έπειτα, απομένει να ενώσεις το κομμάτι της παλέτας που κράτησες για την πλάτη του καναπέ. Το κομμάτι αυτό θα στερεωθεί κάθετα στις δύο παλέτες. Με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό; Είτε χρησιμοποιώντας γωνίες και συνδέσεις για ξύλο, είτε με κομμάτια ξύλου που περίσσεψαν από τις παλέτες. Αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι να σταθεροποιήσεις κάθετα το κομμάτι της πλάτης με τα άλλα δύο, βάζοντας ξυλόβιδες σε όλα τα σημεία σύνδεσης. Ο σκοπός σου είναι να μην κουνιέται καθόλου η πλάτη. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείς να δεις ακριβώς τη διαδικασία.

Extra βήμα: Διακόσμηση του καναπέ
Όπως αναφέραμε νωρίτερα, έχεις δύο βασικές επιλογές, όταν ολοκληρωθεί ο καναπές από παλέτες. Μπορείς να βάλεις μεγάλες μαξιλάρες και να φτιάξεις έναν πολύ βολικό καναπέ. Από την άλλη πλευρά, μπορείς να γεμίσεις τα κενά με σανίδες και να φτιάξεις ένα μοντέρνο και στυλάτο παγκάκι για το σπίτι σου. Αν προτιμάς τη διακόσμηση με κλασικό καναπέ, πρέπει να πάρεις τα μέτρα του καθίσματος και της πλάτης και να βάλεις τα ανάλογα μαξιλάρια.

Αν ήδη έχεις κάποια μαξιλάρια από τον παλιό σου καναπέ, μπορείς να τα ντύσεις με νέα υφάσματα και να τα βάλεις στο νέο καναπέ. Έτσι, εξοικονομείς αρκετά χρήματα από την αγορά νέων μαξιλαριών. Αν, όμως, προτιμάς το παγκάκι, τότε θα χρειαστείς μερικές σανίδες ακόμα. Μέτρησε τις διαστάσεις των σανίδων του καναπέ σου και βάλε κι άλλες σανίδες στις ίδιες διαστάσεις, μέχρι που να γεμίσει το κάθισμα και η πλάτη. Τώρα, το παγκάκι, ή ο καναπές από παλέτες, είναι έτοιμος για να τον χαρείς!

Ελπίζουμε ο καναπές από παλέτες για το καθιστικό και το μπαλκόνι να γίνει ακριβώς όπως τον ήθελες! Αν χρειάζεσαι βοήθεια με την κατασκευή, απευθύνσου στους ειδικούς. Καταχώρησε την εργασία σου εντελώς δωρεάν και βρες τον επαγγελματία ξυλουργό που θα δημιουργήσει για σένα τον πιο ονειρεμένο καναπέ!

Additional Info

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...
cache/resized/395af28d12bad1e04271bd7c41c11122.jpg
Βιβλιοπαρουσιάσεις

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…