Print this page
Μυστικά και οδηγίες  για  να ξεχωρίζουμε  τα  φρέσκα  ψάρια   μύθος  η  πραγματικότητα; Μυστικά και οδηγίες για να ξεχωρίζουμε τα φρέσκα ψάρια μύθος η πραγματικότητα;
Εύη Κατράνα Written by Σεπ 22, 2015

Μυστικά και οδηγίες για να ξεχωρίζουμε τα φρέσκα ψάρια μύθος η πραγματικότητα;

Rate this item
(4 votes)

Στην ανεμελιά του καλοκαιριού όλοι μας , εκτός από το να απολαύσουμε την δροσιστική βουτιά στα γαλαζοπράσινα νερά μιας παραλίας σε κάποιο από τα μαγευτικά νησιά μας , θέλουμε ως μερακλήδες που είμαστε , να απολαύσουμε το κρύο ουζάκι μας σε ενα παραλιακό ταβερνάκι δίπλα στο κύμα με φρέσκο ψαράκι και διάφορα λαχταριστά θαλασσινά. Αλήθεια όμως πως είμαστε σίγουροι ότι το θεσπέσιο καλοψημένο λαβράκι που κείται στη μεγάλη πιατέλα περιτριγυρισμένο από λαχταριστά εδέσματα στο τραπέζι μας είναι πραγματικά Φρέσκο??

 

 

Είναι όντως αυτό που διαλέξαμε από τη βιτρίνα-ψυγείο του καταστήματος ή θα έπρεπε καλύτερα να περιοριστούμε σε μια καλοψημένη μπριζόλα ??
Πόσο τελικά σοβαρό λόγο έχουμε για να βρούμε τρόπους ώστε να ελέγχουμε την φρεσκάδα τους??ερευνώντας καταλήγουμε στα παρακάτω

 

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΟΙΠΩΝ ΑΡΧΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ ΠΕΝΤΕ :

 

 

1. Η σάρκα τους πρέπει να είναι σφικτή , γυαλιστερή και να επανέρχεται κάθε φορά που
πιέζουμε με το δάκτυλο μας χωρίς να αφήνει βαθούλωμα .
2. Ολόκληρο το ψάρι πρέπει να μυρίζει ευχάριστα . Μυρωδιά αμμωνίας είναι ένδειξη σήψης
και χαλασμένου τροφίμου .
3. Η καθαρότητα και η γυαλάδα των ματιών.
4. Τα βράγχια των φρέσκων ψαριών είναι πάντα κόκκινα .
5. Το δέρμα είναι τεντωμένο και σχεδόν άκαμπτο.

 

 

Αδιάψευστα σημάδια φρεσκάδας είναι το λευκό ψαροκόκαλο , το σκληρό κρέας και ασφαλώς η ελαφριά θαλασσινή μυρωδιά και γεύση.

 

 

Υπάρχουν αρκετοί ελεγκτικοί μηχανισμοί τόσο στο εξωτερικό (EFSA) όσο και στην Ελλάδα (ΕΦΕΤ) οι οποίοι διασφαλίζουν τις συνθήκες υγιεινής για τη ασφαλή διακίνηση και κατανάλωση τροφίμων προς τον καταναλωτή .Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κάθε ψάρι που πωλείται αναγράφεται υποχρεωτικά η λατινική ονομασία του και ο αριθμός περιοχής αλίευσης . Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων & Γεωργίας (FAO) χώρισε το παγκόσμιο χάρτη σε ζώνες αλίευσης με αντίστοιχους κωδικούς . Έτσι , σφυρίδα ή φαγκρί FAO 37-3.1 σημαίνει ότι αλιεύτικε στη περιοχή της Μεσογείου και συγκεκριμένα στο Αιγαίο.

και αν αναρωτίεσται γιατί τα ψάρια των Ελληνικών Θαλασσών είναι πιο νόστιμα από τα υπόλοιπα που αλιεύονται σε μεγάλους Ωκεανούς υπάρχει απάντηση .

Οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν τη νοστιμιά των ψαριών είναι 2:

 

1. ΑΛΑΤΟΤΗΤΑ : όσο περισσότερο αλάτι έχει μια θάλασσα ,τόσο πιο νόστιμο το ψάρι .Η
αλατοτητα της Μεσογείου είναι περίπου 3, 9% υψηλότερη από αυτήν του Ατλαντικού ,ενώ
του Αιγαίου αντίστοιχα υψηλότερη από της Μεσογείου.

2.Η ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ : όσο πιο πλούσια και ποικίλη είναι η διατροφή ενός ψαριού τόσο πιο νόστιμο είναι το ψάρι .Η Μεσόγειος έχει μια μεγάλη βιοποικιλότητα σε χλωρίδα και πανίδα η οποία αντιστοιχεί στο 10% της βιοποικιλότητας όλου του αλμυρού νερού του πλανήτη.

 

Το βασικό στο να απολαμβάνουμε αλιεύματα είναι να επιλέγουμε και να αγοράζουμε
υπεύθυνα .

Το 85% των ιχθυαποθεματων στη Μεσόγειο υπεραλιευεται , ενώ ,αν δεν σταματήσει η αλόγιστη ρύπανση και εκμετάλλευση των θαλασσών ,τα αποθέματα θα εξαντληθούν μέχρι το 2048 παγκοσμίως . Άκρως ανησυχητικό αν διαπιστώσουμε τελικά πόσο κοντά είμαστε στα χρονικά δεδομένα .
Είναι βασικό να μην καταναλώνουμε πολύ νεαρά ψάρια , ιδίως κατά τη περίοδο της αναπαραγωγής τους .ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΓΟΝΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΟΝΙΟΣ !

Έτσι μόνο συμβάλουμε στη προστασία των Θαλασσών μας , βοηθώντας την ανάπτυξη της βιοποικιλότητας να ανθίσει .
Να καταγγείλουμε κάθε περιστατικό πώλησης γόνου (τοποθεσία-τοπος αλίευσης -πώλησης) σε αρμοδίους φορείς και σε WWF , GREENPEACE HELLAS .
Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία ψαριών τα οποία μπορούμε να δοκιμάσουμε χωρίς να ασκούμε μεγάλη πίεση λόγω ζήτησης σε συγκεκριμένα είδη που υπεραλιεύονται.

Όλοι μας έχουμε ένα τεράστιο μερίδιο ευθύνης απέναντι στη φύση και τη μελλοντική γενιά ας κάνουμε πράξη το σωστό !!!

 

Στην υγειά σας !!!

 

Για το SugarMama,

Εύη Κατράνα

Εύη Κατράνα

Latest from Εύη Κατράνα

Related items

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…