Οι επιπλοκές της γρίπης Οι επιπλοκές της γρίπης
Στρατήλα Ρένα Written by Φεβ 06, 2016

Οι επιπλοκές της γρίπης

Σήμα κινδύνου για παιδιά και ενήλικες εκπέμπουν οι Ωτορινολαρυγγολόγοι καθώς η γρίπη ,που βρίσκεται σε έξαρση, προκαλεί οξείες φαρυγγίτιδες και λαρυγγίτιδες!

«Χρειάζεται προσοχή γιατί φέτος ο ιός της γρίπης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος και προκαλεί δυσάρεστες επιπλοκές οι οποίες για να αντιμετωπιστούν χρειάζονται νοσηλεία»αναφέρει ο διαπρεπής Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» και προσθέτει.

«Ιδιαίτερη προσοχή θέλουν τα παιδιά καθώς οι φαρυγγίτιδες και οι λαρυγγίτιδες που τους προκαλεί ο ιός έχουν οξεία μορφή και χρειάζονται φαρμακευτική αντιμετώπιση, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις νοσηλεία».

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Σύμφωνα με τους Ωτορινολαρυγγολόγους φέτος όλοι μας θα πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων κι αν αυτά επιμείνουν τότε η επίσκεψη στο γιατρό κρίνεται απαραίτητη.

Τα συμπτώματα της φαρυγγίτιδας είναι:

Πόνος και τσούξιμο στο λαιμό
Δυσφορία
Πυρετός
Πονοκέφαλος
Διόγκωση των λεμφαδένων του λαιμού
Δυσκολία και πόνος στην κατάποση
Μυϊκοί πόνοι
Μύτη που τρέχει
Οι αμυγδαλές μπορούν να επηρεαστούν, να μολυνθούν και να διογκωθούν.

«Τα παιδιά που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη φαρυγγίτιδα μπορεί να εμφανίσουν σοβαρότερη μορφή της νόσου με δυσκολίες στην αναπνοή, στην κατάποση, δυνατό πονοκέφαλο, εμετούς και βήχα» εξηγεί ο κ Αρτόπουλος και συμπληρώνει

«Η φαρυγγίτιδα χρειάζεται προσοχή. Ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις θα εξελιχθούν ομαλά υπάρχει ένα ποσοστό που παρουσιάζουν επιπλοκές και για το λόγο αυτό χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση».

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ - ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Εκτός από την φαρμακευτική αγωγή, που συνήθως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων κρίνεται από τον γιατρό απαραίτητη, για την ενίσχυση του οργανισμού των ασθενών απαιτείται :

Ξεκούραση: Ο ύπνος βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει μια μόλυνση
Άφθονα υγρά: Ο πυρετός αυξάνει τις ανάγκες του οργανισμού σε υγρά, που υγραίνουν το φάρυγγα, μειώνουν το τσούξιμο, ευκολύνουν την κατάποση και απομακρύνουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης
Γαργάρες με αλμυρό νερό: Οι γαργάρες με αλμυρό νερό μερικές φορές την ημέρα βοηθούν στην καταπράυνση του πόνου στο λαιμό
Σωστή διατροφή: Zωμοί και σούπες έχουν ανακουφιστικές επιδράσεις, ενώ πρέπει να αποφεύγονται φαγητά που ερεθίζουν το φάρυγγα όπως ο χυμός πορτοκαλιού ή πικάντικα φαγητά
Εξαερισμός του χώρου: Δεν πρέπει να υπάρχει καπνός τσιγάρου στο χώρο , ενώ ο αέρας δεν πρέπει να είναι ξηρός. Ιδιαίτερα στα παιδιά η ξηρότητα μπορεί να επιβαρύνει περισσότερο την κατάσταση.

Λ Α Ρ Υ Γ Γ Ι Τ Ι Δ Α

Η λαρυγγίτιδα πλήττει κυρίως βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας. Είναι συνήθως ήπια νόσος με γρήγορη και πλήρη ανάρρωση, αρκεί να τύχει άμεσης ιατρικής διάγνωσης και αντιμετώπισης. Η λοίμωξη ξεκινάει από το ανώτερο αναπνευστικό αλλά επεκτείνεται προς τα κάτω, προκαλώντας οίδημα (πρήξιμο) γύρω από την τραχεία και τον λάρυγγα του παιδιού.

Τα μικρότερα παιδιά τείνουν να επηρεάζονται πιο έντονα στην λαρυγγίτιδα, γιατί οι αεροφόροι σωλήνες είναι μικροί και ακόμα και ήπιο οίδημα μπορεί να τους φράξει σημαντικά.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΛΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑΣ

Συνάχι και ξηρός βήχας, με ή χωρίς ήπιο πυρετό κατά τη διάρκεια της νύχτας
Δύσκολη ή και γρήγορη αναπνοή,
Εισολκές στο θώρακα και χαρακτηριστικό ήχο όταν το παιδί εισπνέει (συριγμός),
Βραχνή φωνή και ερεθιστικό, παροξυσμικό βήχα (σαν γάβγισμα σκύλου)
Το χρώμα του παιδιού γίνεται μπλε και το επίπεδο συνείδησης μειωμένο, σε βαριές περιπτώσεις

«Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά άλλων παθήσεων και γι αυτό είναι σημαντική η κλινική εξέταση και διάγνωση από παιδίατρο .Η διάρκεια των συμπτωμάτων ποικίλει αλλά συνήθως αφορά τρεις με επτά ημέρες»τονίζει ο κ Αρτόπουλος.

Και συνιστά τι πρέπει να γίνεται σε περίπτωση μιας ήπιας κρίσης που μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι.

Συγκεκριμένα:

Eκθεση στον ψυχρό αέρα
Καλός αερισμός του δωματίου
Αύξηση της υγρασίας με ατμούς ή υγραντήρα
Ήρεμο και ήσυχο περιβάλλον
Πολλά υγρά
Χρήση αντιπυρετικού όταν αυξάνεται η θερμοκρασία του
Όχι αντιβηχικά ή αντιβιοτικά.

Η νόσος συνήθως περνάει σε 2-3 μέρες, ενώ ήπιος βήχας μπορεί να παραμείνει για μία βδομάδα.

www.artopoulos.com.gr Τηλ. 6937673736

Cosmos Επικοινωνια

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…