Κλαίει... τι μπορείτε να κάνετε; Κλαίει, τότε τι μπορείτε να κάνετε;
Στρατήλα Ρένα Written by Ιαν 13, 2017

Κλαίει... τι μπορείτε να κάνετε;

Όταν το μωρό σας αρνείται να θηλάσει, έχει ήδη ρευτεί και του έχετε αλλάξει την πάνα κι αυτό συνεχίζει να κλαίει, τότε τι μπορείτε να κάνετε; Μπορείτε να το γδύσετε τελείως για να δείτε εάν κάποιο από τα ρούχα του το ενοχλεί.

Ίσως κάποια ετικέτα ή καρφίτσα να το τσιμπάει ή να το γρατζουνάει. Πιθανόν μια κλωστή ή μια τρίχα να έχει τυλιχτεί γύρω από κάποιο δαχτυλάκι του ποδιού του. Παρ'όλο που μπορεί να φαίνεται απίθανο κάτι τέτοιο, μου έχει συμβεί αρκετές φορές να ανακαλύψω μια τρίχα τυλιγμένη σ(ριχτά γύρω από το δαχτυλάκι του ποδιού του μωρού μου, χωρίς να μπορώ να καταλάβω πώς στο καλό βρέθηκε εκεί.

Εάν το μωρό σας συνεχίζει να κλαίει, μπορείτε αν θέλετε να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο μαζί του. Το νερό θα χαλαρώσει και θα ηρεμήσει και τους δυο σας. Στηρίζοντας με το ένα σας χέρι το κεφαλάκι του και με το άλλο τον πωπό του, μπορείτε να το κουνάτε μαλακά μπρος-πίσω μέσα στο νερό. Ακόμα εάν προτιμάτε, μπορείτε να ξαπλώσετε μέσα στην μπανιέρα και να βάλετε το μωρό σας μπρούμυτα πάνω στο στήθος σας για να μπορεί να ακούει την καρδιά σας. Βοηθήστε το να χαλαρώσει ρίχνοντας απαλά λίγο νερό πάνω στο σώμα του.

Βέβαια, θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι το πρόσωπο του είναι πάντα έξω από το νερό και ότι το μπάνιο είναι ζεστό και χωρίς ρεύματα - δε θα θέλατε το μωρό σας να αρχίσει να κλαίει ακόμα πιο πολύ επειδή κρυώνει.

Ένα απαλό μασάζ μπορεί να είναι επίσης πολύ χαλαρωτικό για το μωρό σας. Στο βιβλίο της "The Crying Baby" η Sheila Kitzinger αναφέρεται σε έρευνες που έχουν γίνει σε πρόωρα μωρά. "Οι έρευνες αυτές έδειξαν ότι τα μωρά που τα άγγιζαν συχνά, έκλαιγαν λιγότερο, έπαιρναν βάρος με ταχύτερο ρυθμό, είχαν καλύτερη κινητική ανάπτυξη και πιο ανεπτυγμένη συμπεριφορά." Πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε ότι το άγγιγμα ενός αγαπημένου προσώπου δημιουργεί, ακόμα και σε μας τους ενήλικες, μια ευεξία. Κατά τον ίδιο τρόπο, το άκουσμα της φωνής βοηθάει στη χαλάρωση και έτσι το τραγούδι είναι ένας ακόμα τρόπος για να ηρεμήσετε το μωρό σας.

Πολλά μωρά ανακουφίζονται όταν βρίσκονται μέσα σε ένα μαλακό μάρσιπο, πάνω στο στήθος της μητέρας (ή του πατέρα τους), καθώς εκείνη κινείται. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, αν σας προκαλεί άγχος το γεγονός ότι δεν μπορείτε να κάνετε καμιά δουλειά, επειδή κρατάτε όλη τη μέρα στα χέρια το μωρό σας. Οι περισσότεροι γονείς σκέφτονται το μάρσιπο σαν λύση μόνο όταν βγαίνουν από το σπίτι. Ωστόσο, η χρησιμότητα του μέσα στο σπίτι είναι μεγάλη γιατί μπορείτε να κρατήσετε το μωρό σας ήρεμο και συγχρόνως να προχωράτε με τις δουλειές που έχετε να κάνετε. Μην ανησυχείτε ότι έτσι "θα μάθετε το μωρό σας να θέλει αγκαλιές" για πάντα. Τα μωρά μεγαλώνουν, είτε το θέλουμε, είτε όχι και από τη στιγμή που το μωρό σας θα αρχίσει να μπουσουλάει και να περπατάει, πιθανότατα να σας λείψει η εποχή που του αρκούσε να βρίσκεται στην αγκαλιά σας.

Μερικές φορές, ένα μωρό κλαίει επειδή έχει υπερδιεγερθεί από το περιβάλλον του. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να το πάτε σε ένα πιο ήσυχο δωμάτιο. Εάν νομίζετε ότι απλά θέλει "να το αφήσετε στην ησυχία του", δοκιμάστε να το βάλετε να ξαπλώσει, αλλά αν δείτε ότι το κλάμα του δε σταματάει γρήγορα, ξαναπάρτε το στην αγκαλιά σας. Πολλά μωρά χρειάζονται μερικά λεπτά ανησυχίας μέχρι να ηρεμήσουν και να κοιμηθούν, στην περίπτωση όμως που μόλις το βάζετε να ξαπλώσει το κλάμα του γίνεται πιο έντονο, τότε είναι φανερό ότι χρειάζεται κάτι άλλο.

Οι κουνιστές πολυθρόνες είναι γνωστές για την ιδιότητά τους να ηρεμούν τα μωρά και προσφέρουν επίσης το πλεονέκτημα ότι ηρεμούν και τις μητέρες. Εάν όμως μια κουνιστή πολυθρόνα δε φέρνει κανένα αποτέλεσμα, δοκιμάστε να σηκωθείτε όρθια και να λικνίζεστε επί τόπου, κουνώντας και το μωρό σας ή κρατώντας το ψηλά στον ώμο σας. Συχνά ένα μωρό προτιμάει να ξαπλώνει μπρούμυτα πάνω στο βραχίονά σας, με το μάγουλο του να ακουμπάει στην εσωτερική γωνία του αγκώνα σας και με το χέρι σας να το στηρίζει από κάτω. Σε αυτή τη θέση το μωρό βλέπει το πάτωμα και τα άκρα του αιωρούνται. (Συχνά αυτό ονομάζεται "το κράτημα των κολικών" επειδή είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στους κολικούς.) 'λλοτε πάλι, ένα μωρό ηρεμεί εάν καθήσετε και το ξαπλώσετε μπρούμυτα πάνω στους μηρούς σας, τρίβοντας του απαλά την πλάτη και συγχρόνως ανασηκώνοντας και κατεβάζοντας ρυθμικά τις φτέρνες σας.

Επειδή τα μωρά περιβάλλονται από νερό πριν τη γέννηση τους, τα περισσότερα δεν κλαίνε όταν έχουν βρεγμένη πάνα, συχνά όμως κλαίνε όταν έχουν συγκαεί. Σε αυτή, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. (Η συχνή αλλαγή της πάνας είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε κάθε είδους ερεθισμό και σύγκαμα.) Εάν το μωρό σας έχει συχνούς δερματικούς ερεθισμούς όταν χρησιμοποιείτε πάνες μιας χρήσης, μπορείτε να δοκιμάσετε τις υφασμάτινες. Αν όμως το μωρό σας υποφέρει από σύγκαμα ενώ ήδη χρησιμοποιείτε υφασμάτινες πάνες, αλλάξτε απορρυπαντικό ή ξεπλύντε τις δύο φορές. Αποφύγετε τα πλαστικά καλύματα πάνω από τις πάνες, επειδή συγκρατούν την υγρασία και εμποδίζουν την κυκλοφορία του αέρα. Εάν τίποτε από όλα αυτά δε φέρει κάποιο αποτέλεσμα, τότε δοκιμάστε για ένα διάστημα τις πάνες μιας χρήσης. Εάν το μωρό σας έχει συγκαεί, το δέρμα του μπορεί να το πονάει πολύ. Ρωτήστε το γιατρό σας τι μπορείτε να κάνετε για να το ανακουφήσετε και έχετε υπόψη σας ότι μέχρι να γιατρευτεί το δέρμα του, το μωρό σας θα είναι περισσότερο ευχαριστημένο χωρίς την πάνα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικά διάστημα.

Εάν το μωρό σας φαίνεται να κλαίει πάντα πριν να ενεργηθεί, να ξέρετε ότι αυτό δεν είναι ασυνήθιστο και ούτε σημαίνει ότι είναι δυσκοίλιο. Ακόμα και οι μαλακές κενώσεις των μωρών που θηλάζουν, μερικές φορές απαιτούν μεγάλη προσπάθεια από ορισμένα μωρά. Κάτι που πολλές φορές βοηθάει είναι να κρατάτε το μωρό σας ψηλά κοντά στον ώμο σας και το αφήνετε να πιέζει με τις πατούσες του πάνω στην παλάμη σας καθώς ενεργείται.

Additional Info

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…