Γιάννης Ξηντάρας Written by Σεπ 29, 2019

Όταν νιώθουμε μόνοι

Όταν νιώθουμε μόνοι ακόμη και όταν περιτριγυριζόμαστε από ανθρώπους που μας αγαπούν.


Γράφει ο Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής Γιάννης Ξηντάρας (www.xidaras.gr)
Πριν αναφερθούμε αναλυτικότερα στην έννοια της ‘’μοναξιάς’’ καλό θα ήταν να την ξεχωρίσουμε από αυτήν της ‘’μοναχικότητας’’. Η μοναχικότητα αναφέρεται στην κατάσταση του να είναι κανείς μόνος, χωρίς συντροφιά, συνήθως με την θέληση του, επειδή επιλέγει να ζει μόνος του, χωρίς παρέα, η τάση απομόνωσης από το κοινωνικό περιβάλλον κλπ… Η μοναξιά από την άλλη είναι και αυτή μία εσωτερική κατάσταση, συνήθως όμως έχει μία απόχρωση αρνητική…
Νιώθουμε μόνοι πάνω στον κόσμο ακόμη και όταν περιτριγυριζόμαστε από άτομα που μας αγαπούν. Η μοναξιά μας, μας απομακρύνει από τον έξω κόσμο, μας κάνει να απομονωνόμαστε και πολλές φορές μας οδηγεί στην βαθιά θλίψη. Μας αδρανοποιεί και μας καθιστά παθητικούς δέκτες των γεγονότων και γενικότερα της ζωής μας.
Μία πιθανή εξήγηση για το τι υπάρχει πίσω από την μοναξιά, ίσως να είναι η γονεϊκή απόρριψη. Συμβαίνει συχνά: ορισμένα παιδιά μπορεί να μην βίωσαν την αγάπη που ήθελαν από τους γονείς τους, ούτε τη στήριξη από αυτούς, με αποτέλεσμα να βίωσαν και να βιώνουν ακόμη και στην ενήλικη ζωή τους, το έντονο αρνητικό αίσθημα της μοναξιάς. Δεν εμπιστεύονται εύκολα τους ανθρώπους και πολλές φορές έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση και φοβούνται μήπως τους απορρίψουν, όπως έγινε και στα παιδικά τους χρόνια.

Το συναίσθημα της μοναξιάς αποχωρεί εφόσον βρεθεί κάποιο άτομο που θα τον αγαπήσει γι’ αυτό που είναι και θα του προσφέρει τρυφερότητα και φροντίδα. Μόνο η αγάπη του συνανθρώπου του θα τον βοηθήσει και κανένα υλικό αγαθό (π.χ. πλούτη, δόξα, κοινωνική αναγνώριση κλπ). Η επικοινωνία και η ανιδιοτελής αγάπη είναι αυτή που θα επουλώσει τις πληγές που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν, στα παιδικά χρόνια. Χωρίς την αγάπη το άτομο θα παραμείνει δέσμιο στη μοναξιά και τη θλίψη του.

Άλλωστε, όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης «ο άνθρωπος είναι φύσει κοινωνικό όν». Πάντοτε θα έχει ανάγκη τη συντροφικότητα και την βοήθεια των άλλων. Όσο ανεξάρτητος και αν είναι, νιώθει πιο δυνατός όταν περιτριγυρίζεται από ανθρώπους που τον νοιάζονται και τον αγαπούν. Πρέπει λοιπόν να δίνει και να παίρνει αγάπη, μόνο έτσι θα αισθάνεται ολοκληρωμένος, ευτυχισμένος και θα αποβάλλει το αρνητικό συναίσθημα της μοναξιάς…

Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος στην Αγία Παρασκευή, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος. τ. συνεργ. στο Ευγενίδειο Νοσοκομείο Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…