Ποια η «ευθύνη» της γιαγιάς για το άσθμα του εγγονιού της Ποια η «ευθύνη» της γιαγιάς για το άσθμα του εγγονιού της
Στρατήλα Ρένα Written by Ιαν 26, 2017

Ποια η «ευθύνη» της γιαγιάς για το άσθμα του εγγονιού της

Τα παιδιά με γιαγιάδες που κάπνιζαν κατά την εγκυμοσύνη τους έχουν αυξημένο κίνδυνο άσθματος, ακόμη και όταν οι μητέρες τους δεν κάπνιζαν κατά την δική τους, σύμφωνα με νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που αναλύει τον κίνδυνο για άσθμα και χρησιμοποιεί στοιχεία για τις συνήθειες στο κάπνισμα τα οποία λαμβάνονται απευθείας από τις γιαγιάδες κατά το χρόνο που ήταν έγκυες.

Οι επιστήμονες διερεύνησαν κατά πόσο το κάπνισμα από τις γιαγιάδες, ενώ ήταν έγκυες με τις κόρες τους, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άσθματος στα εγγόνια τους. Τα δεδομένα ελήφθησαν από το Σουηδικό Μητρώο και περιελάμβαναν 44.853 γιαγιάδες από το 1982 έως το 1986.

Η μελέτη έδειξε ότι αν η γιαγιά δεν είχε κόψει το τσιγάρο όσο ήταν έγκυος, τότε όχι απλώς τα παιδιά της, αλλά και τα εγγόνια της έχουν πιθανότητα αυξημένη κατά 10% έως 22% να εμφανίσουν άσθμα.

Όπως είπαν οι ερευνητές, αποδεικνύεται πως το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο άσθματος όχι μόνο στην αμέσως επόμενη γενεά, αλλά και στην μεθεπόμενη.

Έχει παρατηρηθεί διεθνώς μια ταχεία έξαρση του άσθματος κατά τα τελευταία 50 χρόνια, κυρίως εξαιτίας της έκθεσης σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Μεταξύ άλλων, ο καπνός μπορεί να επηρεάσει τη δραστηριότητα των γονιδίων και έτσι να επιδράσει στις κατοπινές γενεές.

www.eurekalert.org

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…