Μαρία Γκουγκούμη Written by Νοε 03, 2018

Κάρτες Μνήμης | Δωρεάν εκτύπωση

H μνήμη είναι μία από τις περιπλοκότερες εγκεφαλικές λειτουργίες που εμπλέκουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό εγκεφαλικών περιοχών. Για να την ενισχύσουμε παίζουμε ευχάριστα και διασκεδαστικά παιχνίδια, όπως τα παρακάτω:

 1. Το παιχνίδι του «κλέφτη» (σε παραλλαγή του «επισκέπτη»)

Σε ένα τραπέζι όπου υπάρχουν οι κάρτες μνήμης (ή εξοικειωμένα για το παιδί αντικείμενα), ζητήστε του να σας κρύψει ένα και δείξτε του τον τρόπο και τον μηχανισμό που ακολουθείτε για να το βρείτε. Ζητήστε του κατόπιν να βρει εκείνο το αντικείμενο που του κρύψατε. Όταν εξοικειωθεί, κάντε το με 2 κάρτες (ή αντικείμενα). Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί και ανάποδα: Στο τραπέζι, προσθέτετε μία κάρτα ή ένα αντικείμενο (το παιχνίδι του «επισκέπτη»).

 1. Πες γρήγορα τις εικόνες

Το παιδί πρέπει με ταχύτητα να ονομάζει τις κάρτες. Μπορεί να γίνει και με γράμματα, αριθμούς, χρώματα ή αντικείμενα.

 1. Σκέψου τι έχω μπροστά μου

Κρατήστε μία κάρτα στο χέρι σας. Προσπαθήστε να εξηγήσετε στο παιδί αυτό που κρατάτε, δίνοντας περιφερειακά στοιχεία του (πχ έχει τέσσερα πόδια, τρώει χόρτα, έχει άσπρο μαλλί, μας δίνει γάλα). Στη συνέχεια ζητείστε το αντίστροφο.

 1. Πηδάω στο σωστό

Βάλτε στο πάτωμα κάρτες που γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι το παιδί τις γνωρίζει. Ζητείστε του να πηδήξει γρήγορα στην εικόνα ή διαδοχικά στις εικόνες που ονοματίσατε. Εάν θέλετε να το κάνετε πιο πολύπλοκο, ζητείστε του με βάση τη χρηστικότητά του (πχ πήδα σε αυτό που έχει τέσσερεις ρόδες) ή βάλτε γράμματα ή αποτελέσματα πράξεων (πχ πήδα σε αυτόν το αριθμό που κάνει το 5 βάζω 2).

 1. Θυμήσου τις εικόνες

Δείξτε στο παιδί τόσες εικόνες όση ηλικία έχει με μεγαλύτερο αριθμό το 7. Αρχικά ζητήστε του να τις ονομάσει και γυρίστε τις ανάποδα. Βήμα 1. Δείξτε στο παιδί μία κάρτα και ζητήστε του που είναι η αντίστοιχή της κρυμμένη. Βήμα 2: Ζητήστε στο παιδί να σας πει πού είναι η κάρτα που ονοματίσατε. Βήμα 3: Ζητήστε στο παιδί να σας πει τι είναι η κρυμμένη κάρτα που του δείχνετε (ονομάτιση).

 1. Εικόνες σε κύκλο

Βάζουμε 6 εικόνες γύρω από μια στοίβα κάρτες. Το παιδί τις κοιτάζει για ένα λεπτό και μετά τις γυρνάμε ανάποδα. Το παιδί πρέπει να πει τη πρώτη κάρτα που θα του δείξουμε. Έπειτα ρίχνει το ζάρι για να δει σε ποια εικόνα πρέπει να πάει μετά (με τη φορά του ρολογιού) και να τη θυμηθεί. Συνεχίζει μέχρι να πέσει σε ανοιχτή κάρτα την οποία και παίρνει. Αντικαθιστούμε τη κάρτα που πήρε το παιδί και συνεχίζουμε.

 1. Θυμήσου το προηγούμενο

Δείχνουμε στο παιδί μια κάρτα, την ονομάζει και από πάνω βάζουμε μία άλλη κάρτα. Το παιδί πρέπει να ονομάσει τη κάρτα που βλέπει και να θυμηθεί την αμέσως προηγούμενη

 1. Φτιάχνω τις εικόνες όπως τις άκουσα

Βάλτε στο παιδί 10 εικόνες επάνω στο τραπέζι. Ονοματίστε 3 εικόνες. Κατόπιν μετρήστε φωναχτά έως το 20 (παρασιτικό ερέθισμα). Αμέσως μετά το παιδί πρέπει να βάλει τις εικόνες στην δική του θέση στο τραπέζι (τόσες και με τη σειρά που τις άκουσε). Αυξήστε τον αριθμό και βάλτε το παιδί να μετρήσει πριν τις τοποθετήσει.

 1. Τι παρατήρησα;

Το παιδί διαλέγει μια κάρτα, την κοιτάει για ένα λεπτό, και μετά πρέπει να πει όσες περισσότερες λεπτομέρειες θυμάται σχετικά με την εικόνα. Θα βοηθήσει αν του κάνετε ερωτησούλες.

 1. Παντομίμα

Το παιδί διαλέγει μια κάρτα και προσπαθεί να μας την περιγράψει με το σώμα του. Αν ο θεραπευτής βρει την κάρτα κερδίζει, αν δεν τα καταφέρει την κάρτα την κερδίζει ο μαθητής. Νικητής είναι ο παίκτης με τις περισσότερες κάρτες.Μπορείτε να κατεβάσετε από τον σύνδεσμο Κάρτες Μνήμης δωρεάν

Για το SugarMama,

Μαρία Γκουγκούμη

Ειδική Παιδαγωγός

Special Education Blogger

www.pyxidagnwsis.gr

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

 • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
 • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…