Εξηγώντας την παιδική ζωγραφιά Εξηγώντας την παιδική ζωγραφιά
Στρατήλα Ρένα Written by Ιαν 02, 2016

Εξηγώντας την παιδική ζωγραφιά

Τα παιδιά στην ηλικία των πέντε ετών περίπου αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τις σχέσεις της οικογένειας και να τις αποτυπώνουν στις ζωγραφιές τους.

 

Όταν στα σχέδιά τους βρίσκονται η μητέρα και ο πατέρας σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, με γλυκά-μαλακά χαρακτηριστικά, τα παιδιά αντίστοιχα σε μικρότερο μέγεθος από τους γονείς τους, ενώ όλες οι φιγούρες είναι συμμετρικές και σχεδιασμένες έτσι ώστε να πατούν στο έδαφος, φανερώνουν σταθερό ψυχισμό, ευχάριστα συναισθήματα, ασφάλεια και σωστή δυναμική της οικογένειας.

 

Ένα ζευγάρι γονιών χωρισμένο και στην μέση ένα παιδί μπορεί να υποδηλώνει οιδιπόδειο σύμπλεγμα φυσιολογικό βέβαια μέχρι την ηλικία των έξι ετών. Μια οικογένεια με απομακρυσμένο τον πατέρα από την ζωγραφιά, φανερώνει συναισθηματική απόσταση του παιδιού από τον πατέρα.

 

Το ίδιο το παιδί ζωγραφισμένο με ανοιχτά πόδια και χέρια, με ήπια χαρακτηριστικά προσώπου και πόδια που πατούν στην γη φανερώνουν ένα χαρούμενο και ικανοποιημένο παιδί με υψηλό επίπεδο αυτοσυναίσθησης. Στην περίπτωση που το σχέδιο έχει μουτζουρωμένα στοιχεία προσώπου φανερώνεται η αίσθηση ανεπάρκειας και θλίψης. Η έλλειψη ματιών δηλώνει έντονο άγχος, ενώ η απουσία μύτης ντροπαλότητα. Η απουσία του στόματος υποδηλώνει την δυσκολία προσαρμογής ενώ αν το στόμα είναι έντονο και μεγάλο φανερώνει την ανάγκη για αγάπη και στοργή. Τα πολύ μακριά πόδια ταυτίζονται με την ανάγκη του παιδιού για αυτονομία.

 

Ο ήλιος συμβολίζει τον ρόλο του πατέρα. Χαμογελαστός και με ηλιαχτίδες φανερώνει έναν ενεργό πατέρα, ενώ χωρίς ακτίνες μπορεί να σηματοδοτεί μια ψυχρότητα στην σχέση πατέρα παιδιού, καθώς και έντονη ανασφάλεια σε σχέση με τα αισθήματα του πατέρα.

 

Η μητέρα ζωγραφισμένη με έντονα χαρακτηριστικά, όπως στόμα, μύτη, αυτιά, ιδιαίτερα μακριά μαλλιά, ίσως να συμβολίζουν μια μητέρα αυταρχική, απαιτητική, με συναισθηματικές μεταπτώσεις, που το παιδί δεν ξέρει πώς να ανταποκριθεί.

 

Το σπίτι εμφανίζεται συχνά στις παιδικές ζωγραφιές. Ένα σπίτι χωρίς παράθυρα και πόρτα υποδηλώνει θλίψη και εσωστρέφεια, ενώ όταν υπάρχει καμινάδα με καπνό υποδηλώνεται συνήθως έντονο άγχος. Όταν ο καπνός πηγαίνει προς τα δεξιά το παιδί είναι αισιόδοξο, όταν κατευθύνεται προς τα αριστερά δηλώνεται εσωστρέφεια, ενώ μεγάλη προσοχή χρειάζεται σε περίπτωση που ο καπνός καλύψει τον ήλιο, γιατί ενδεχομένως να είναι δείγμα κατάθλιψης.

 

Το δέντρο εμφανίζεται επίσης συχνά. Ένα δέντρο με σχετικά μεγάλο κορμό, πλούσια και ανοιχτά κλαδιά δίνει την εικόνα ενός ψυχικά υγιούς παιδιού. Αντίθετα η εμφάνιση έντονων σκιών πάνω στον κορμό σηματοδοτούν άγχος.

Το αυτοκίνητο παραπέμπει στην τάση αυτονομίας, περιέργειας αλλά και διάθεσης για εξερεύνηση του κόσμου.

 

Τα πουλιά, τα αεροπλάνα, τα μπαλόνια, φανερώνουν την ανάγκη του παιδιού για ονειροπόληση, την έντονη φαντασία που διαθέτει, αλλά και την τάση για πνευματικότητα.

Η γάτα συμβολίζει την συγκαλυμμένη επιθετικότητα αλλά και την ζωντάνια όπως και τον δυναμισμό στον χαρακτήρα.

Ο σκύλος φανερώνει την καλοσύνη, την ειλικρίνεια, ίσως όμως και την τάση για συναισθηματική εξάρτηση.

Οι τίγρεις, τα λιοντάρια, οι πάνθηρες, φανερώνουν την διάθεση για ανεξαρτησία, αλλά και μια υφέρπουσα επιθετικότητα.

Όλα τα προηγούμενα στοιχεία είναι απλώς ενδεικτικά και δεν πρέπει να μας φοβίζουν.

Για να ερμηνευτούν σφαιρικά και με ασφάλεια οι τάσεις της παιδικής ψυχής πρέπει να υπολογιστούν από τους ειδικούς αρκετοί παράγοντες, όπως η επιλογή των χρωμάτων, τα σχήματα, ο τρόπος που προβάλλεται το ίδιο το παιδί, ο χώρος που καταλαμβάνεται στο χαρτί για τα σχέδιά του και διάφορα άλλα.

Όλες οι ζωγραφιές των παιδιών είναι όμορφες, είναι ανώφελο να πιέζουμε τα παιδιά να κάνουν κάτι άλλο από αυτό που αυθόρμητα τα ίδια δημιουργούν.

 

 

Μαράη Γεωργούση (Ιστορικός Τέχνης)

GalsnGuys

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…