Φαρμακευτικές δράσεις του φραγκόσυκου Φαρμακευτικές δράσεις του φραγκόσυκου
Δήμητρα Καραμπέτσου Written by Φεβ 27, 2016

Φαρμακευτικές δράσεις του φραγκόσυκου

Η προέλευση του φραγκόσυκου είναι από το Μεξικό. Η επιστημονική του ονομασία είναι "Opuntia FicusIndica" ήρθε στην Μεσόγειο από Ισπανούς θαλασσοπόρους το 1500 μ.Χ. Παρά τη γεωγραφική του εξάπλωση στη λεκάνη της Μεσογείου από τον 16ο κιόλας αιώνα, μόλις τα τελευταία χρόνια προσέλκυσε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας και των εταιρειών παραγωγής συστατικών για τη βιομηχανία τροφίμων και όχι μόνο.

Καταναλώνεται αυτούσιο, σαν φρέσκο φρούτο, σαν χυμός, ή μαρμελάδα. Ακόμη και νεαρά κλαδόφυλλα χρησιμοποιούνται στην μαγειρική ενώ τα άνθη μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αφέψημα μετά από την ξήρανσή τους. Τέλος, το λάδι που εξάγεται από τους σπόρους των καρπών έχει σημαντική αντιγηραντική δράση στο δέρμα. Γι’ αυτό το φραγκόσυκο κατατάσσεται στη κατηγορία των superfoods.

Την τελευταία δεκαετία, έντονο είναι το ενδιαφέρον από ερευνητικά πανεπιστημιακά κέντρα παγκόσμια αλλά και από την Ελλάδα καθώς επίσης και από ιδιωτικές εταιρείες για την φαρμακευτική δράση του φραγκόσυκου στον ανθρώπινο οργανισμό και την χρήση του σαν φυσικό φαρμακευτικό προϊόν.

Φαρμακευτικές δράσεις του φραγκόσυκου

1) Αντιδιαβητική για τον διαβήτη τύπου 2. Τα φραγκόσυκα, όπως και αν καταναλώνονται, ως φρούτα, μαρμελάδα ή χυμό, κατεβάζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα των διαβητικών, ενώ δημιουργούν αίσθημα κορεσμού, μειώνοντας το αίσθημα της πείνας.
2) Αντιχοληστερινική μειώνοντας την ολική χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια την LDL (χαμηλής πυκνότητας λιπο-πρωτεΐνη) χοληστερόλη με ιδιαίτερη σημασία για όσους πάσχουν από για καρδιαγγειακή νόσο και μεταβολικό σύνδρομο (syndrome X) που προκαλεί εκατομμύρια καρδιοαγγειακές επιπλοκές και προώρους θανάτους.
3)Αντιοξειδωτικό αντιφλεγμονώδες προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι του οξειδωτικού στρες εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και τα όργανα προκαλώντας οξειδωτική βλάβη στις πρωτεΐνες, τις μεμβράνες και τα γονίδια.

Άλλες φαρμακευτικές ιδιότητες

Το φραγκόσυκο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, μαγνήσιο και το αμινοξύ ταυρίνη, ουσίες που είναι σημαντικές κατά των καρδιοπαθειών και ευεργετικές για την λειτουργία του εγκεφάλου. Τα φραγκόσυκα περιέχουν επίσης φυλλικό οξύ, β-καροτένιο, βιταμίνη C και βιταμίνη Β 6 που ελαττώνουν την ομοκυστεΐνη στον ορό του αίματος. Την τελευταία δεκαετία, πολλές είναι οι μελέτες για τις βλάβες που προκαλεί η ομοκυστείνη στα αγγεία αυξάνοντας τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό. Είναι δυνατόν επίσης να συνδεθεί με τις αποβολές εξαιτίας της θρομβοφιλίας που προκαλείται από τις υψηλές τιμές της ομοκυστεΐνης

Selenium (Se) Νέο ιχνοστοιχείο που έχει αποκαλυφθεί τελευταία στα συστατικά του φραγκόσυκου που βελτιώνει πιθανά την διατροφή και την ανθρώπινη υγεία προστατεύοντας το ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα δρώντας σαν αντιοξειδωτικό και αντιδιαβητικό. Προστατεύει επίσης από την υπερτροφία του προστάτη, ενώ με οι χημειοθεραπευτικές ιδιότητες που το χαρακτηρίζουν, προστατεύουν από διάφορα είδη καρκίνου.

Το φραγκόσυκο ενισχύει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, αλλά και σε περίπτωση παρουσιάσεως κάποιας νόσου, πάλι ενεργεί δραστικά ως ανοσοδιατροφή.

Το λάδι που εξάγεται από τους σπόρους των φρούτων του φραγκόσυκου έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, λινολεϊκό οξύ, καροτενοειδή, και βιταμίνη Ε που χαρακτηριζεται με ισχυρή αντιγηραντική, αναζωογονητική και αντιρυτιδική δράση βοηθώντας την σύσφιξη του δέρματος και του στήθους.
(Από το βιβλίο των σπουδών μου ''The Herbs and The Special Botanical'' )

Για το SugarMama,
Δήμητρα Καραμπέτσου

Tagged under

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…