Βοηθήστε τα παιδιά σας να κάνουν φίλους

Η φιλία στη ζωή του ανθρώπου κατέχει δεσπόζουσα θέση.

 

Γι΄ αυτό άλλωστε η παιδική φιλία είναι τόσο σημαντική. Μέσα από αυτή το παιδί νιώθει ασφάλεια ενώ βρίσκεται έξω από τα όρια της οικογένειας. Βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που θα το αποδεχτεί όπως είναι. Άλλωστε η υγιής συναισθηματική ανάπτυξή του βασίζεται και στην αποδοχή από τα μέλη της υπόλοιπης ομάδας. Γι’ αυτό οι γονείς οφείλουν να είναι δίπλα στα παιδιά τους για να τα βοηθήσουν αποκτήσουν φίλους.
Αρχικά χρειάζεται να θυμόμαστε πως το κάθε παιδί έχει τη δική του μοναδική προσωπικότητα γι΄ αυτό δεν είναι καθόλου δίκαιο να συγκρίνουμε ένα παιδί που έχει έμφυτη την τάση στην κοινωνικότητα με ένα άλλο συνεσταλμένο και ντροπαλό.
Μπορούμε όμως να ακολουθήσουμε κάποιες τεχνικές ώστε να το βοηθήσουμε χωρίς πίεση και άγχος να αναπτύξει αυτή την δεξιότητα.

1. Κοινωνικές συναναστροφές
Αν έχετε ένα κλειστό παιδί που τις κοινωνικές συναναστροφές, πρέπει να τις επιχειρείτε, καθώς η αποφυγή συνεπάγεται με τον φόβο. Μπορείτε λοιπόν να καλέσετε στο σπίτι άλλους γονείς με τα παιδιά τους για να παίξουν παρέα.
2. Φόβο της απόρριψης
Υπάρχουν πολλά παιδιά που φοβούνται την απόρριψη γεγονός που τα αποθαρρύνει από το να δοκιμάσουν να μιλήσουν σε άλλα. Προσπαθήστε από πλευρά σας, αν κάποια στιγμή συμβεί να διατηρήσετε το χαμόγελό σας λέγοντας ήρεμα «δεν πειράζει, δεν μπορούμε να είμαστε σε όλους αρεστοί». Παράλληλα μιλήστε του για προσωπικές εμπειρίες σας που σχετίζονται με την απόρριψη τονίζοντας πως μπορεί να συμβεί σε όλους και πως εσάς κάτι τέτοιο δε σας φοβίζει.
3. Συμπεριφορά των άλλων
Η επιλογή του φίλου έχει άμεση σχέση με τα κοινά ενδιαφέροντα. Αν για παράδειγμα το παιδί σας προτείνει να παίξουν όλοι μαζί ένα παιχνίδι, το οποίο όμως δεν είναι σε όλους αρεστό, το αποτέλεσμα είναι να απομακρυνθούν όλοι. Καλό είναι να το βοηθήστε ώστε να καταλάβει πως πρέπει να βρει κάτι που θα είναι σε όλους αρεστό, ρωτώντας το μάλιστα πώς θα ένιωθε αν ήταν στην αντίστοιχη θέση. Πείτε «για να σκεφτούμε κάποιο άλλο παιχνίδι που θα αρέσει σε όλους».
4. Μην κάνετε όσα μπορεί να κάνει το ίδιο
Πολλοί γονείς, από την ανάγκη τους να προστατέψουν το παιδί, τα κάνουν όλα πριν από εκείνο για εκείνο. Αφήστε το όταν χρειάζεται κάτι να το ζητάει το ίδιο. Για παράδειγμα αφήστε το να το ζητήσει ότι θέλει μόνο του από ένα περίπτερο. Πλησιάστε μαζί όμως πείτε του από πριν πως θα πρέπει να μιλήσει εκείνο. Έτσι θα το βοηθήσετε να μην ντρέπεται να εκφραστεί.
5. Επιβραβεύστε το
Η στοχευμένη και συγκεκριμένη επιβράβευση είναι πολύ σημαντική. Πείτε «μπράβο που πήγες και ρώτησες εκείνο το παιδί πως το λένε, παρόλο που σε δυσκολεύει το να μιλάς πρώτος. Είδες πως τα κατάφερες!». Αλλά κι ένα χάδι στην πλάτη κατά τη διάρκεια της προσπάθειας είναι επίσης μια δυνατή επιβράβευση για το παιδί.
6. Η ντροπή
Αποφεύγεται να λέτε τη λέξη ντροπή. Μη δημιουργήσετε στο παιδί τύψεις ή αρνητικά συναισθήματα επειδή έχει αυτό το συναίσθημα. Δώστε του να καταλάβει ότι η ντροπή υπάρχει λίγο ή πολύ σε όλους μας και ότι είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό συναίσθημα. Μην το μαλώνετε και μην το πιέζετε. Δώστε του χρόνο και χώρο για να προσαρμοστεί.
7. Παιχνίδι ρόλων
Παίξτε θέατρο με το παιδί και αφήστε το να προσποιηθεί διάφορους χαρακτήρες. Πείτε πως είστε σε ένα κατάστημα ή στο σχολείο και δημιουργείστε διαλόγους. Αφήστε το να ξεδιπλώσει τα συναισθήματα και τη σκέψη του. Έτσι το παιδί θα αρχίσει να ανοίγεται και να νιώθει άνετα στις κοινωνικές επαφές.

Οι γονείς οφείλουν να στέκονται δίπλα στα παιδιά τους. Να τα βοηθούν στην κοινωνικοποίησή τους. Να τα αφήνουν ελεύθερα να επιλέξουν τους φίλους τους. Βασικό όμως είναι και να αποδέχονται τους φίλους τους, γιατί με αυτό τον τρόπο δείχνουν στα παιδιά τους πως τα εμπιστεύονται. Να αποφύγουν να τους κρίνουν είτε θετικά είτε αρνητικά.

Η οικογένεια είναι το παν αλλά οι φίλοι είναι η «οικογένεια» που επιλέγουμε! Ας βοηθήσουμε τα παιδιά μας να ζήσουν τη μαγεία της πραγματικής φιλίας και του παιχνιδιού.

Καλλιόπη Ουζούν -Ανδρέου
Φιλόλογος, Ειδική Παιδαγωγός - Συγγραφέας

Συγγραφέας του βιβλίου ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΦΤΕΡΟ
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,
@Kallipe_ouz

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...
cache/resized/c09197497d0400feb711293271b4d68a.jpg
Μέλλουσες Μαμάδες
cache/resized/527c9d29b9133a5b60684efe1084d4e7.jpg
Πάρτυ

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…