Η προσφορά του βιβλίου στη ζωή του παιδιού … ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 5o ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 5o ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η προσφορά του βιβλίου στη ζωή του παιδιού …

Στις 2 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα παιδικού βιβλίου.

Τα περισσότερα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα βιβλία από τη βρεφική τους ηλικία. Στόχος των βιβλίων αυτών είναι να αρχίσουν τα παιδιά σταδιακά να κατανοούν τις αισθήσεις τους. Για παράδειγμα βιβλία που παράγουν ήχους, ώστε το παιδί να δέχεται διαφορετικά ακουστικά ερεθίσματα και να κατανοήσει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των ήχων. Έπειτα όσο μεγαλώνει επιλέγει παραμύθια που ανήκουν στην κλασική ή στη νεότερη λογοτεχνία και καταλήγει στο είδος της λογοτεχνίας που του αρέσει.

Καλό είναι οι γονείς να φέρουν τα παιδιά κοντά στην ανάγνωση του βιβλίου. Μέσα από αυτά τα παιδιά θα μπορέσουν να βγουν μόνο κερδισμένα.

Ποιες είναι οι θετικές επιδράσεις των βιβλίων στα παιδιά;

• Καλλιεργούν το λεξιλόγιό τους. Μαθαίνουν νέες φράσεις και λέξεις ενώ παράλληλα βελτιώνουν την ορθογραφία τους. Έτσι πολλές φράσεις και λέξεις που δε θα άκουγαν στην καθημερινότητας τους προστίθενται στο λόγο τους.
• Καλλιεργούν τη φαντασία τους. Βιώνουν όλα τα συναισθήματα και τις χαρές των ηρώων
• Λαμβάνουν τα σωστά πρότυπα συμπεριφοράς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως μαθαίνουν βασικές αξίες και αρετές, όπως την αξία της ειλικρίνειας, του δικαίου, της ειρηνικής συνύπαρξης, αλλά και της εργατικότητας..
• Διδάσκονται τους κανόνες που διέπουν τις κοινωνίες, τα ήθη και τα έθιμα του κάθε λαού. Διαμορφώνουν την εθνική τους ταυτότητα, αποκτώντας έτσι εθνική συνείδηση. Κατανοούν πως είναι ο συνδετικός κρίκος που ενώνει το παρελθόν με το μέλλον.
• Μαθαίνουν να αποδέχονται τη διαφορετικότητα. Γνωρίζοντας τα ήθη, τα έθιμα και την κουλτούρα, όχι μόνο του λαού τους, αλλά και των υπολοίπων έρχονται κοντά στους άλλους λαούς. Αυτό βοηθά στο να περιοριστούν και να αντιμετωπιστούν ο ρατσισμός, η βία και οι υπόλοιπες αρνητικές συμπεριφορές.
• Καταργείται ο χωροχρόνος. Ανοίγει ένα διαφορετικό παράθυρο στον κόσμο μέσα από το οποίο το παιδί γνωρίζει μέρη μακρινά, λαούς και ανθρώπινες συμπεριφορές. Αυτό το ταξίδι του μπορεί να είναι από τη μία άκρη της γης έως τα πέρατα του διαστήματος. Με αυτό τον τρόπο ο χώρος και ο χρόνος αποκτούν.
Η γνώση είναι δύναμη και μόνο με αυτή τη δύναμη χτίζονται δυνατές κι ελεύθερες προσωπικότητες που σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους! Ωθήστε τα παιδιά σας στην αγάπη για το βιβλίο. Διαβάστε παρέα βιβλία και βοηθήστε τα να ανακαλύψουν τα είδη της λογοτεχνίας που τους αρέσουν κι έτσι θα μάθουν πώς να αξιοποιούν σωστά τον ελεύθερό τους χρόνο.

Καλλιόπη Ουζούν -Ανδρέου
Φιλόλογος, Ειδική Παιδαγωγός - Συγγραφέας

Συγγραφέας του βιβλίου ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΦΤΕΡΟ
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,
@Kallipe_ouz

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…