Aποκωδικοποιήστε το κλάμα του μωρού σας Aποκωδικοποιήστε το κλάμα του μωρού σας
Λεωνίδας Κάλφας Written by Αυγ 11, 2016

Aποκωδικοποιήστε το κλάμα του μωρού σας

Το κλάμα είναι πάντα ένα σημάδι ότι το μωράκι σας χρειάζεται κάτι. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό για μία νέα μανούλα να μάθει να το ερμηνεύει.

Στην ηλικία των πέντε ημερών ένα νεογέννητο μωράκι κλαίει για εκατό περίπου λεπτά κάθε πρωί. Ωστόσο θα πρέπει να θυμάστε ότι το κλάμα του μωρού στις πρώτες εβδομάδες της ζωής του δε σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Κάποια νεογέννητα κλαίνε πολύ, γιατί ακόμα δεν έχουν προσαρμοστεί στη ζωή έξω από την κοιλιά της μαμάς τους ή γιατί η νευροσωματική τους ανάπτυξη τους προκαλεί ένταση και ταραχή. Όταν περάσει αυτή η περίοδο προσαρμογής, τα μωράκια κλαίνε λιγότερο.

Σε αντίθεση με τους μεγάλους, τα μωράκια δε μπορούν να κλάψουν με διαφορετικό τρόπο, κάθε φορά που θέλουν να εκφράσουν μία διαφορετική ανάγκη. Αυτό που αλλάζει είναι η ένταση που δείχνει το μέγεθος της δυσαρέσκειάς του. Παρατηρώντας λοιπόν την ένταση ή τον τόνο, μπορείτε να καταλάβετε γιατί το μωράκι σας είναι δυσαρεστημένο. Για παράδειγμα, αν το κλάμα του μωρού σας είναι δυνατό και ρυθμικό και κλιμακώνεται σιγά-σιγά, εκφράζει τις περισσότερες φορές την πείνα του. Αν του δώσετε γάλα, θα λύσετε πιθανότατα το πρόβλημα, αν του δώσατε λίγο νεράκι, θα καταφέρετε να ηρεμήσει, για λίγο όμως μόνο. Ένα αυθόρμητο και διαπεραστικό κλάμα από την αρχή, που θυμίζει τον ήχο της σειρήνας ενός ασθενοφόρου, εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια, η οποία τις περισσότερες φορές οφείλεται σε μία δυσάρεστη αίσθηση, όπως για παράδειγμα ότι το μωράκι σας έχει βραχεί ή λερωθεί, ότι ζεσταίνεται πολύ ή ότι το ενοχλεί η πάνα του. Ένα κλάμα, που εκδηλώνεται πάντα κάτω από τις ίδιες συνθήκες, συνδέεται με την αίσθηση που έχει το μωράκι σας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Για παράδειγμα, αν το μωράκι σας κλαίει κάθε φορά που το γδύνετε για να του κάνετε μπάνιο, μάλλον το ενοχλεί η αίσθηση ότι δεν ακουμπά κάτι πάνω στο σώμα του και έτσι αισθάνεται πιο ευάλωτο. Μπορείτε να το ανακουφίσετε με μία απαλή πετσετούλα πάνω στην κοιλίτσα του.

Μία από τις αιτίες του ασταμάτητου κλάματος ενός μωρού είναι και οι κολικοί. Εκδηλώνονται κάθε πρωί την ίδια ώρα ή αργά το μεσημέρι ή το βράδυ, το μωράκι σας κλαίει απαρηγόρητα και καμία βοήθεια δε φαίνεται να το ηρεμεί. Η κοιλίτσα του μωρού, που τεντώνεται και σκληραίνει είναι συνέπεια αυτού του έντονου και επίμονου κλάματος. Το κλάμα των κολικών διαρκεί για τουλάχιστον τρεις ώρες, τρεις μέρες την εβδομάδα και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Στη συνέχεια περνάει χωρίς καμία επίπτωση.

Κάποια μυστικά που μπορούν να σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε το μωράκι σας είναι και τα ακόλουθα.

Ξαπλώστε το μωράκι επάνω σας με την κοιλίτσα να ακουμπάει στο στήθος σας. Οι χτύποι της καρδιάς σας το καθησυχάζουν και το ηρεμούν.

Βάλτε στην πρίζα μια ηλεκτρική συσκευή, όπως τον ανεμιστήρα, το σεσουάρ ή την ηλεκτρική σκούπα, αφού οι συνεχόμενοι μονότονοι ήχοι ηρεμούν τα μωράκια.

Πάρτε το μωράκι σας αγκαλιά, τυλίξτε το με μια κουβερτούλα και αρχίσετε να το κουνάτε ή καθίστε αγκαλιά σε μια κουνιστή πολυθρόνα.

Βγείτε βόλτα έξω με το καρότσι ή το αυτοκίνητο, αφού η αλλαγή του περιβάλλοντος και η ρυθμική κίνηση μπορούν να βάλουν τέλος στο κλάμα του.

Το απαρηγόρητο κλάμα του μωρού σας είναι μία δοκιμασία και σίγουρα δεν έχετε πάντα την ίδια ενέργεια, αντοχή και γαλήνη για να το αντιμετωπίσετε. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεστε εκνευρισμένη, απογοητευμένη ή να νιώθετε άγχος, αν δεν καταφέρετε να κάνετε το μωράκι σας να ηρεμήσει. Όταν το μωράκι σας κλαίει για ώρες, για να μην εξαντληθείτε και χάσετε τον έλεγχο, το ιδανικό θα ήταν να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα δέκα λεπτών και να φωνάξετε κάποιο δικό σας άνθρωπο να μείνει με το μωράκι σας. Αυτό το διάστημα μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε τις δυνάμεις και την ηρεμία σας και να βάλετε την κατάσταση υπό έλεγχο.

 

Για το SugarMama,

Λεωνίδας Κάλφας

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…