Πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας για το μωρό που έρχεται! Πώς να προετοιμάσετε το μεγαλύτερο παιδί σας για το νέο μωρό
Λεωνίδας Κάλφας Written by Μαρ 05, 2017

Πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας για το μωρό που έρχεται!

Ένα από τα θέματα, τα οποία πολύ πιθανό να σας προβληματίζουν με τον ερχομό του δεύτερου μωρού στο σπίτι, είναι και το πώς θα αντιδράσει το μεγαλύτερο παιδί σας.

Το πιο σημαντικό είναι να προετοιμάσετε το μεγαλύτερο παιδί σας, προκειμένου να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση και να υποδεχθεί το αδερφάκι του.

Αρχίστε να συζητάτε με το παιδί σας για την επερχόμενη άφιξη του νέου μέλους της οικογένειας. Μπορείτε να του δείξετε την κοιλίτσα σας που μεγαλώνει, ζητήστε του να σας βοηθήσει να αγοράσετε πράγματα για το μωρό ή να φτιάξετε μαζί το δωμάτιό του. Εξηγήστε του ότι το μωράκι που θα έρθει σε λίγο στον κόσμο πιθανόν να τρώει, να κοιμάται, να κλαίει τις περισσότερες φορές και πως δε θα μπορεί να παίξει αμέσως μόλις να έρθει. Αν το παιδί σας χρειάζεται να αλλάξει δωμάτιο για να κάνει χώρο στο μωρό, κάντε το πριν τη γέννηση του μωρού, προκειμένου να δώσετε στο μεγαλύτερο παιδί σας το χρόνο να συνηθίσει έγκαιρα στη νέα κατάσταση. Επίσης, φροντίστε για τη φροντίδα του μεγαλύτερου παιδιού σας κατά το χρόνο που θα βρίσκεστε στο μαιευτήριο και ενημερώνεστε το για να γνωρίζει τι να περιμένει.
Όταν γεννηθεί το μωράκι σας, ζητήστε από το σύζυγό σας να φέρει το μεγαλύτερο παιδί σας στο νοσοκομείο για μία σύντομη επίσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας ζητήστε από το σύντροφό σας να κρατήσει για λίγο το μωρό, ώστε να δώσετε στο μεγαλύτερο παιδί σας πολλές αγκαλιές. Μπορείτε να δώσετε στο μεγαλύτερο παιδί σας ένα δώρο από το μωρό, όπως για παράδειγμα ένα μπλουζάκι, που θα γράφει ο μεγάλος αδελφός ή η μεγάλη αδελφή. Επίσης, όταν επιστρέψετε στο σπίτι θα μπορέσετε να γιορτάσετε όλοι μαζί με ένα γεύμα την άφιξη του νέου μωρού.

Η ηλικία του μεγαλύτερου παιδιού σας παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς θα αντιδράσει στον ερχομό του δεύτερου παιδιού. Για παράδειγμα τα παιδάκια, που είναι μικρότερα από 2 ετών, πιθανότατα να μην καταλάβουν τι σημαίνει να έχουν ένα νέο αδερφάκι. Συζητήστε μαζί του για το νέο μέλος της οικογένειας και κοιτάξτε μαζί εικονογραφημένα βιβλία και περιοδικά για μωρά και οικογένειες. Τα παιδιά από δύο έως τεσσάρων ετών, μπορεί να αισθάνονται άβολα να μοιράζονται την προσοχή τους μ' ένα νεογέννητο. Εξηγήστε στο μεγαλύτερο παιδί σας ότι το μωράκι θα χρειαστεί πολλή φροντίδα. Μπορείτε να το ενθαρρύνετε να συμμετέχει στην αγορά προμηθειών για το μωρό ή ψάξτε μαζί στα δικά του πράγματα για το αν υπάρχουν πράγματα που μπορεί να δώσει στο μωρό για να τα χρησιμοποιήσει. Δώστε στο μεγαλύτερο παιδί σας μια κούκλα, ώστε να μπορεί και εκείνο να τη φροντίσει. Δείξτε του φωτογραφίες από την περίοδο που ήταν και εκείνο νεογέννητο και μιλήστε του για τη δική του γέννηση. Αν το μεγαλύτερο παιδί σας πηγαίνει στο σχολείο είναι πιθανό να αισθάνεται ζήλια για την προσοχή που δείχνετε στο νέο μωρό. Μιλήστε του για τα πλεονεκτήματα του να είσαι μεγαλύτερος, όπως το να πηγαίνεις για ύπνο αργότερα ή να παίζεις με ορισμένα παιχνίδια. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε ζωγραφιές του μεγαλύτερου παιδιού στο δωμάτιο του μωρού, να ζητήσετε να βοηθήσει στη φροντίδα του μωρού ή να το κρατήσει υπό την επίβλεψή σας.

Ανεξάρτητα από την ηλικία του μεγαλύτερου παιδιού σας, βεβαιωθείτε ότι εσείς ως γονείς του δίνετε την απαραίτητη προσοχή. Αν για παράδειγμα βγάζετε φωτογραφίες ή τραβάτε βίντεο με το νέο μωρό, να συμπεριλαμβάνετε και το μεγαλύτερο παιδί σας ή αγοράστε παιχνίδια και να τα έχετε κάπου πρόχειρα για το μεγαλύτερο παιδί σας, σε περίπτωση που σας επισκεφθούν οι φίλοι σας και φέρουν δώρα μόνο για το νέο μωρό.
Ενδεχομένως το μεγαλύτερο παιδί σας να προσπαθήσει να τραβήξει την προσοχή σας παραβιάζοντας ορισμένους κανόνες συμπεριφορές. Για να το αποφύγετε, θα πρέπει να το επαινείτε, όταν συμπεριφέρεται καλά. Αν αισθάνεστε ότι συμπεριφέρεται άσχημα για να τραβήξει την προσοχή σας, αγνοήστε αυτή τη συμπεριφορά του ενθαρρύνοντάς το να ψάξει θετικούς τρόπους για να συγκεντρώσει την προσοχή σας. Δώστε στο μεγαλύτερο παιδί σας αγάπη και επιβεβαίωση αποφεύγοντας να το τιμωρείτε.

Μερικές φορές τα μεγαλύτερα παιδιά εκδηλώνουν την απογοήτευσή τους για τις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω τους στο νέο μέλος της οικογένειας. Αν το μεγαλύτερο παιδί σας προσπαθεί να βλάψει το μωρό με οποιοδήποτε τρόπο, αφιερώστε χρόνο να συζητήσετε μαζί του. Δώστε στο παιδί σας μεγαλύτερη προσοχή και συμπεριλάβετε το στις δραστηριότητες με το μωρό σας, όπως το μπάνιο, η αλλαγή πάνας ή το τραγούδι. Επαινέστε το μεγαλύτερο παιδί σας όταν δείχνει την αγάπη του στο μωρό. Σε κάθε περίπτωση η δική σας επίβλεψη είναι απαραίτητη. Μην αφήνετε το νεογέννητο μόνο του με το αδερφάκι του ή με άλλα παιδιά μικρότερα από δώδεκα ετών.

Αν το παιδί σας δείξει περιέργεια όταν θηλάζετε το μωρό ή αναρωτιέστε πως θα το κρατήσετε απασχολημένο, εξηγήστε του τι κάνετε και απαντήστε σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή απορίες του. Εξηγήστε του ότι κάνατε το ίδιο μαζί του, όταν ήταν μωρό. Για να το απασχολήσετε ενώ φροντίζετε το μωρό, δώστε του τα παιχνίδια του, το τετράδιο του, βάλτε του μουσική ή μια παιδική ιστορία στο ραδιόφωνο και γενικότερα δώστε του να ασχοληθεί με οτιδήποτε αγαπά.
Η άφιξη ενός μωρού θα αλλάξει αναμφίβολα τη ζωή του μεγαλύτερου παιδιού. Μην αγχώνεστε για το πώς θα διαχειριστείτε τη νέα κατάσταση. Βοηθήστε το μεγαλύτερο παιδί σας να προσαρμοστεί, δίνοντας του άφθονη αγάπη και εξηγώντας του έχει να παίξει το ρόλο του μεγάλου αδερφού ή της μεγάλης αδερφής!

Για το SugarMama,
Λεωνίδας Κάλφας

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…