Παναγιώτα Γεωργαντά Written by Μαϊ 02, 2014

Μία αμφίπλευρη σχέση: Οικογένεια & παιδί!

Πόσο δύσκολο είναι στην εποχή μας, να μεγαλώσουμε σωστά ένα παιδί; Και τι σημαίνει για τον καθέναν από εμάς η λέξη «σωστά»; Υπάρχει σωστό και λάθος;


Τη σημερινή εποχή, όλο και περισσότεροι γονείς αναρωτιούνται και προβληματίζονται γύρω από το θέμα «παιδί». Η ευαίσθητη και αθώα ηλικία των παιδιών, αποτελεί καθοριστικό σημείο για την πορεία της ανάπτυξής τους!

Οι γονείς θα πρέπει να έχουν αποκτήσει μία ολοκληρωμένη και σφαιρική γνώση σχετικά με την ανατροφή των παιδιών τους! Πόσο μάλλον εάν πρόκειται για το πρώτο μέλος της οικογένειας, ο ερχομός του πρώτου παιδιού, θα πρέπει να στηρίζεται σε σταθερές βάσεις, αρχές ανατροφής και συνειδητοποιημένα βήματα!

Ας δούμε μερικά «λάθη», τα οποία θα πρέπει να αποφεύγουν οι γονείς!

Η υπερ προστατευτικότατα των γονιών προς το παιδί τους, μπορεί να οδηγήσει σε μία αφελή καταπιεστικότατα, η οποία με την πάροδο των χρόνων, απροσδόκητα, μπορεί να οδηγήσει σε ένα εσωστρεφή παιδί, μοναχικό ενήλικα στη συνέχεια με προβλήματα κοινωνικής συμπεριφοράς και συναναστροφής!
Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός, ότι η συμπεριφορά των γονιών προς το παιδί τους, μπορεί να γίνει ορατή αφήνοντας «αποτυπώματα» μετά από αρκετά χρόνια!

Ένας «καταπιεστικός» γονιός που προσπαθεί να καθοδηγεί ή ακόμη και να χειραγωγεί διαρκώς το παιδί του, μπορεί να έχει «μελανά» σημεία στην προσωπικότητα του παιδιού του, μελλοντικά. Γονείς που καθοδηγούν και υπερ προστατεύουν τα παιδιά τους, με σκοπό να τα κάνουν «ευτυχισμένα», στην ουσία καταπνίγουν τις επιθυμίες και τα θέλω τους, χωρίς να αφήσουν περιθώρια για πρωτοβουλίες και αυτονομία. Χωρίς ελευθερίες και περιθώρια για αυτονομία και πρωτοβουλίες, στην ουσία καταλήγουν στην ασυδοσία.
Στο αντίθετο άκρο, συναντάμε τους γονείς που δείχνουν μία εμφανή αδιαφορία για τα παιδιά τους. Έχουν την τάση να τα απομακρύνουν, χωρίς να προσφέρουν την φροντίδα και την αγάπη τους, επιδιώκοντας να τα κάνουν ανεξάρτητα και αυτόνομα! Τα παιδιά αυτής της κατηγορίας γονέων, παρουσιάζουν ψυχολογικές διαταραχές, είναι ιδιαίτερα απομονωμένα, νοιώθουν μόνα, και εγκαταλελειμμένα.
Πολλές είναι και οι περιπτώσεις, όπου οι γονείς ξεχνάνε λόγω έλλειψης χρόνου, να αφιερώσουν χρόνο για το παιδί τους, να παίξουν μαζί τους, και να μοιραστούν χρόνο μαζί του! Να καταλάβουν τον τρόπο και την αιτία των πράξεών τους, πως σκέφτονται και πως ενεργούν!

Συνήθως στο πρωτότοκο παιδί, οι γονείς παρουσιάζουν τα περισσότερα «λάθη»! Έλλειψη εμπειρίας και άγνοιας, οδηγούν σε λάθη διαπαιδαγώγησης. Στο επόμενο παιδί, οι γονείς έστω και άθελά τους, προχωρούν σε συγκρίσεις, ενώ-πάλι άθελά τους-δίνουν βαρύτητα στο νέο μέλος της οικογένειας! Όσον αφορά την περίπτωση του μοναχοπαιδιού, έχοντας την αποκλειστική φροντίδα των γύρω του, μεγαλώνοντας δεν θέλει να γνωρίσει την άρνηση, καθώς γίνεται επίμονο στις επιθυμίες και απαιτήσεις του!

Επίσης, η υπερβολική γκρίνια, οι τιμωρίες, η τρομοκράτηση με μαλώματα, αποτελούν σημαντικά λάθη των γονιών. Τα οικογενειακά προβλήματα, σε καμία περίπτωση, δεν θα πρέπει να έχουν τα παιδιά σαν «εξιλαστήρια θύματα».

Σε κάθε περίπτωση, η σχέση ανάμεσα στις γονείς και τα παιδιά, θα πρέπει να είναι χτισμένη πάνω σε γερά θεμέλια, έχοντας σαν βάση την αγάπη, τον αλληλοσεβασμό, την κατανόηση και την υπομονή!

Για το Sugar Mama,
Παναγιώτα Γεωργαντά

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…