Οι κακές μας συνήθειες βλάπτουν την υγεία των παιδιών Οι κακές μας συνήθειες βλάπτουν την υγεία των παιδιών
Στρατήλα Ρένα Written by Νοε 09, 2014

Οι κακές μας συνήθειες βλάπτουν την υγεία των παιδιών

Με το να δίνετε εσείς το καλό παράδειγμα τα βοηθάτε να διατηρούν υγιές βάρος και να είναι χαρούμενα. Μήπως, όμως, υπάρχουν αλλαγές που πρέπει πρώτα εσείς να κάνετε στον τρόπο ζωής σας, για να ακολουθήσουν και τα παιδιά;


Κακή συνήθεια: Κριτικάρετε τον εαυτό σας

Το να κριτικάρετε διαρκώς την εμφάνισή σας στέλνει στα παιδιά το μήνυμα ότι η αυτοπεποίθηση βασίζεται στο κατά πόσο μας χωρά το παλιό μας τζιν ή στο βάρος μας. Τα παιδιά, ιδιαίτερα τα κορίτσια, μπορούν να επηρεαστούν πολύ από αυτά που λένε οι μαμάδες τους. Μπορεί να φτάσουν σε σημείο να κοιτάζονται στον καθρέφτη και να μην τους αρέσει αυτό που βλέπουν, με αποτέλεσμα να έχουν αργότερα στη ζωή τους ζητήματα αυτοπεποίθησης ή να οδηγηθούν σε διατροφικές διαταραχές.

Κακή συνήθεια: Τρώτε όταν είστε στεναχωρημένοι

Αν βρίσκετε καταφύγιο στο φαγητό κάθε φορά που νιώθετε λύπη ή απογοήτευση, το ανθυγιεινό αυτό μήνυμα μπορεί, χωρίς να το καταλαβαίνετε, να το περνάτε και στα παιδιά σας. Τους δείχνετε, δηλαδή, ότι το φαγητό υπάρχει για να σας κάνει να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας. Προσπαθήστε να μάθετε στα παιδιά πως υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να διαχειρίζονται την κακή διάθεση, όπως το να μιλούν με φίλους ή να πηγαίνουν για περπάτημα.

Κακή συνήθεια: Είστε συνέχεια στο τηλέφωνο

Είναι άδικο να λέτε στα παιδιά να μην παίζουν με το κινητό την ώρα του φαγητού αν και εσείς έχετε το κινητό σας δίπλα και το σηκώνετε ανά πάσα στιγμή. Αυτό που κάνετε στέλνει δυνατότερο μήνυμα από αυτό που λέτε. Θέστε, λοιπόν, αυστηρούς οικογενειακούς κανόνες αναφορικά με τις ηλεκτρονικές συσκευές του σπιτιού και ακολουθείτε τους. Όλοι!

Έρευνα έχει δείξει ότι τα παιδιά που περνούν πολύ χρόνο μπροστά σε οθόνες έχουν συχνά προβλήματα ύπνου, βάρους, ενώ επηρεάζεται και η σχολική τους απόδοση. Άλλη έρευνα έχει δείξει ότι τα παιδιά που τρώνε καθημερινά ή έστω τακτικά με τις οικογένειές τους έχουν μικρότερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Κακή συνήθεια: Δίνετε έμφαση στα υλικά και επιφανειακά

Στα περισσότερα μικρά κορίτσια αρέσει να ντύνονται ή να βάφονται όπως η μαμά τους. Οι ειδικοί, όμως, επισημαίνουν στους γονείς να προσέχουν και να μη δίνουν τόση αξία σε αυτά τα «παιχνίδια», ενώ υπάρχουν αμέτρητοι άλλοι ποιοτικοί τρόποι να περνούν τα παιδιά τον ελεύθερο χρόνο τους.

Έτσι, μάθετε στις κόρες σας ότι ευχάριστοι «κοριτσίστικοι» τρόποι να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους είναι οι βόλτες και τα αθλήματα, μέσα από τα οποία μπορούν να μάθουν να είναι δυνατές, ανεξάρτητες και θηλυκέςταυτόχρονα. Μάλιστα, με τον τρόπο αυτόν θα μάθουν ότι το να είναι κανείς δραστήριος βοηθά και στην απομάκρυνση του στρες. Επίσης, μην ξεχνάτε να τους θυμίζετε ότι πέρα από όμορφες είναι και έξυπνες και καλές.

Κακή συνήθεια: Πίνετε ή καπνίζετε για να σας φτιάξει η διάθεση

Αν επιστρέφετε σπίτι μετά από μία δύσκολη μέρα στο γραφείο και τα παιδιά σας ακούν να λέτε «χρειάζομαι ένα ποτό», τους δείχνετε ότι το αλκοόλ είναι ο μόνος τρόπος για να χαλαρώνει κανείς και να διώχνει το στρες. Το ίδιο ισχύει και με το κάπνισμα, αλλά και με το να βασίζεστε σε λίτρα καφέ για να πάρετε ενέργεια.

Βρείτε -και δείξτε στα παιδιά- περισσότερο υγιεινούς τρόπους για να ανακουφίζονται από το στρες και να γεμίζουν ενέργεια, όπως η άσκηση, ο διαλογισμός ή ένα χαλαρωτικό σπορ, στο οποίο μάλιστα να μπορεί να συμμετέχει όλη η οικογένεια.

Κακή συνήθεια: Βλέπετε τα πάντα ως ανταγωνισμό

Το να τονίζετε διαρκώς στο παιδί σας ότι άλλα παιδιά (φίλοι, συμμαθητές ή συγγενείς) είναι πιο «αθλητικά» από τα ίδια δεν θα αποτελέσει καλό κίνητρο. Αντίθετα, προσπαθήστε να παροτρύνετε τα παιδιά με θετικό τρόπο να ασχοληθούν με τον αθλητισμό: Επαινείτε τα κάθε φορά που βάζουν τα δυνατά τους, βοηθάτε τα να μένουν αφοσιωμένα στον στόχο τους και να αναγνωρίζουν πόσο βελτιώνονται κάθε φορά που προσπαθούν όλο και περισσότερο. Τέλος, δώστε τους εναλλακτικές και βοηθήστε τα να βρουν το άθλημα ή το χόμπι που πραγματικά τους αρέσει. Σκοπός, σε κάθε περίπτωση, είναι να καταλάβουν πόσο σημαντικό για την υγεία τους είναι το να παραμένουν καθημερινά δραστήρια.

Κακή συνήθεια: Καυγαδίζετε διαρκώς

Αν εσείς και η σύντροφός τσακώνεστε κάθε λίγο και λιγάκι μπροστά στα παιδιά, εκείνα θα μάθουν ότι δεν πειράζει να λειτουργεί κανείς με αυτόν τον τρόπο. Η συχνότερη αιτία καυγάδων ανάμεσα στα ζευγάρια σήμερα είναι το στρες. Αν πιστεύετε ότι δε μπορείτε να διαχειριστείτε καλά το στρες, δοκιμάστε να μιλήσετε σε κάποιον ειδικό, γιατί οι συνεχείς καυγάδες μπροστά στο παιδί μόνο αρνητικά αποτέλεσμα μπορεί να φέρουν. Το στρες που εισπράττουν τα παιδιά από τους γονείς, λένε έρευνες, έχει βρεθεί ότι μπορεί αν αποτελεί λόγο παιδικής παχυσαρκίας.

Κακή συνήθεια: Ενισχύετε το κουτσομπολιό

Το να κριτικάρετε την εμφάνιση ή τη συμπεριφορά κάποιου μπροστά στα παιδιά μπορεί να αποτελεί σημάδι χαμηλής αυτοεκτίμησης. Πριν ανοίξετε το στόμα σας, λοιπόν, σταματήστε και σκεφτείτε αν πραγματικά υπάρχει λόγος. Το πιθανότερο είναι ότι δεν υπάρχει. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που αφιερώνετε ώρες στο να παρακολουθείτε «κουτσομπολίστικες» εκπομπές ή να διαβάζετε τέτοιου είδους περιοδικά. Κλείστε την τηλεόραση και βρείτε κάτι πιο υγιές να κάνετε, όπως το να πάτε π.χ. όλοι μαζί βόλτα με τα ποδήλατα.

Διορθώστε τα λάθη σας μπροστά τους!

Αν συνειδητοποιείτε ότι είπατε ή κάνατε κάτι που δεν έπρεπε μπροστά στα παιδιά μην το αγνοείτε και κάνετε σα να μην έγινε τίποτα, ελπίζοντας ότι δεν το πρόσεξαν. Τονίστε το λάθος σας και δείτε τον σαν ευκαιρία είτε για να ζητήσετε συγνώμη είτε για να υποσχεθείτε ότι δεν θα το ξανακάνετε. Μάλιστα, μπορείτε να ζητήσετε από τα παιδιά να σας επισημαίνουν και τα ίδια πότε κάνετε κάτι λάθος (π.χ. κουτσομπολεύετε την εμφάνιση κάποιου), έτσι ώστε να προσέχετε ακόμα περισσότερο. Έρευνες, άλλωστε, δείχνουν ότι οι πιο επιτυχημένες οικογένειες είναι αυτές που ο ένας στηρίζει τις καλές συνήθειες και υγιεινές του άλλου.

Additional Info

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…