Πότε ένα παιδί ξεκινά δεύτερη ή μια τρίτη γλώσσα; Πότε ένα παιδί ξεκινά δεύτερη και τρίτη γλώσσα;
Στρατήλα Ρένα Written by Αυγ 20, 2017

Πότε ένα παιδί ξεκινά δεύτερη ή μια τρίτη γλώσσα;

Ποιά είναι η κατάλληλη ηλικία για να αρχίσει ένα παιδί να μαθαίνει μια δεύτερη ή μια τρίτη ξένη γλώσσα!


Γράφει η Δήμητρα Παπαδοπούλου

Ποιά είναι η κατάλληλη ηλικία για να αρχίσει ένα παιδί να μαθαίνει μια δεύτερη ή μια τρίτη ξένη γλώσσα!

Τα παιδιά έχουν την ικανότητα να απορροφούν πολύ εύκολα νέες πληροφορίες και ως εκ τούτου είναι πολύ πιο εύκολο να μάθουν μια ξένη γλώσσα. Είναι αξιοπρόσεχτο το γεγονός ότι παιδιά πολλή μικρής ηλικίας κατορθώνουν να μιλάνε άπταιστα δυο ξένες γλώσσες όντας δίγλωσσα, ενώ αντίθετα ενήλικες ακόμα και μετά από πολλά χρόνια διαβάσματος και εξάσκησης δεν κατέχουν το ίδιο επίπεδο.

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Οι έρευνες των γλωσσολόγων πάνω στα δίγλωσσα παιδιά έχουν αποδείξει ότι ο εγκέφαλος μας έχει την μοναδική ικανότητα να μαθαίνει ταυτόχρονα δύο ή τρεις ξένες γλώσσες κατά την διάρκεια της προσχολικής ηλικίας.

Τα βρέφη από τους πρώτους μήνες της ζωής τους μπορούν εύκολα να διαχωρίζουν τους διαφορετικούς ήχους που ακούν και να τους καταγράφουν : μια δυσχερής διαδικασία για έναν ενήλικα. Στη συνέχεια, μέχρι την ηλικία των 3 χρονών αρχίζουν να διαμορφώνουν τις πρώτες λέξεις και δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα στην ταυτόχρονη εκμάθηση δυο διαφορετικών γλωσσών. Μπορούν να μαθαίνουν παράλληλα την κυρίαρχη, μητρική γλώσσα και μια δεύτερη αφού σε αυτή την φάση ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί στο μέγιστο απορροφώντας και αφομοιώνοντας νέα ερεθίσματα.

Η ολοκλήρωση στην "κατάκτηση" της δεύτερης ξένης γλώσσας έρχεται γύρω στα 8 χρόνια, όπου πια τα παιδιά μπορούν να εκφράζονται ικανοποιητικά χρησιμοποιώντας ένα ευρύ λεξιλόγιο. Θεωρείται ότι υπάρχουν λίγα περιθώρια ακόμα, γύρω στα 4 χρόνια για να καθιερωθεί το παιδί σαν δίγλωσσο. Μετά τα 12 δυστυχώς οι μαθησιακές ικανότητες μας περιορίζονται και το παιδί θα μάθει μια ξένη γλώσσα όπως και ένας ενήλικας.

Μια πολύ χρήσιμη συμβουλή για να μην μπερδεύεται το παιδί είναι να μιλάει την μητρική του γλώσσα στο σπίτι και την δεύτερη γλώσσα στο σχολείο (ή αντίστροφα). Επίσης μπορεί να χρησιμοποιεί με τον ένα γονιό μόνο την μια γλώσσα και με τον άλλο την άλλη. Σε περίπτωση που ως γονείς δεν μιλάτε άπταιστα μια δεύτερη ξένη γλώσσα, μπορείτε να βρείτε μια καθηγήτρια ξένων γλωσσών μέσα απο κάποια αγγέλια για ιδιαίτερα μαθήματα που να διδάξει στο παιδί σας μια δεύτερη γλώσσα.

Ο καλύτερος τρόπος εκμάθησης λοιπόν είναι να βρίσκεται το παιδί σε περιβάλλοντα στα οποία ομιλούνται και οι 2 γλώσσες. Όσο πιο πολύ χρησιμοποιείται η δεύτερη γλώσσα και όσο πιο πολύ βρίσκεται το παιδί σε επαφή, τόσο καλύτερα θα την μάθει.

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…